accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Horvátországban télen sem áll meg az élet! Programok a szomszédban!

utazomajom /

Aki a tengerpartjáért szereti Horvátországot, nyáron utazzon az Adriára! Akkor lehet napozni, búvárkodni, megmártózni a habokban… Aki viszont szívesen megismerné az ország másik, rejtett arcát is, már tervezheti is a téli utazást! Programok, látnivalók, kirándulások és fesztiválok színesítik a téli hónapokat, csak győzzünk válogatni a jobbnál jobb helyek közül!

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Horvátország egyik legszebb természeti képződményét télen is látni kell! Különleges és ritka látvány, ahogy a magasról lezúgó vízesések hosszú jégcsapokká alakulnak át, igazi jégbirodalmat varázsolva ezzel. A folyók által táplált tórendszer minden évszakban nagy élményt nyújt, a téli kirándulás további nagy előnye, hogy még a jegyárak is olcsóbbak, mint a főszezonban.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park (fotó: Aleksander Gospic / croatia.hr)

2018. november 1. és december 31. között a felnőtt belépő 55 kuna (ugyanez a jegy nyáron 250 kunába kerül), a tanuló jegy 45 kuna, míg a gyerekjegy ára 35 kuna. 7 év alatti gyerekeknek ingyenes a belépés.

FONTOS! 2018. november 19-től a Felső-tavak zárva tartanak, túrázni az Alsó-tavaknál lehet az A, B és F útvonalakon.

Zágrábi adventi vásár

Több alkalommal is Európa legszebb adventi vásárának választották a zágrábit. Vajon mi a titka?

Zágráb karácsonyi vásár (fotó: S. Kaštelan / infozagreb.hr) Plitvicei-tavak Nemzeti Park (fotó: Aleksander Gospic / croatia.hr)

A karácsonyi forgatag szíve és lelke a Zrinjevac Parkban van, ahol kedvünkre nézelődhetünk, vásárolhatunk és persze kóstolhatunk hagyományos horvát termékeket és finomságokat. Nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is várja a King Tomislav téri hatalmas jégpálya, aki pedig igazán különleges élményre vágyik, sétáljon át a Gajeva utca és a Praška utca közötti fényes alagúton.

TIPP: A horvát gasztronómia színe-java képviselteti magát a zágrábi adventi vásáron, édesszájúaknak kötelező megkóstolni a fritule nevű minifánkot. Isteni!

Síelés Horvátországban?

Bizony, Horvátországnak vannak síelésre alkalmas hegycsúcsai is, ráadásul nem is akármilyenek! A Zágráb mellett található Sljeme-hegyen található az ország egyik kedvenc síterepe. Különböző nehézségű sípályák és felvonók találhatók itt, nagy előny, hogy Zágráb központjától könnyen és gyorsan megközelíthető akár tömegközlekedéssel is.

Sljeme sípálya (fotó: Vedran Metelko/ croatia.hr)

Horvátország legnagyobb síparadicsoma Karlovac közelében fekszik, itt a síelés mellett sífutásra, snowboardozásra is van lehetőség. Aki pedig szívesen gyönyörködik a tenger látványában lesiklás közben, Platak pályáit válassza (Rijekától kb. 25 km-re).

Varasd

A Dráva partján fekvő várost hajlamosak vagyunk kihagyni a horvát utazások során, pedig a barokk palotákkal teli, hangulatos kisváros több szempontból is remek választás lehet.

Varasd vára télen

Egyrészt közel van a magyar határhoz (Letenyétől 40 km), másrészt óvárosában bőven akad látnivaló. Varasd vára szépen felújított állapotban várja a látogatókat, de itt található az ország egyik legrégebbi gyógyfürdőkomplexuma is.

Ha szilveszter, akkor Dubrovnik!

Ha igazán fergeteges óévbúcsúztató partit szeretnétek, irány Dubrovnik! Rijekából hajóval is megközelíthető a város, ahol nem lesz hiány koncertekből, pezsgőből és tűzijátékból. Aki érez magában erőt, újév első napján részt vehet a fáklyás békementben, amely 14 órakor indul a város főutcájáról (Stradun).

TIPP: Dubrovnikba februárban is érdemes visszatérni, hiszen a város védőszentje, Szent Balázs tiszteletére nagyszabású felvonulással és szórakoztató programokkal készünek a helyiek.

Split és a magyar emlékek

Nyaralás közben csak ritkán jut idő a horvátországi magyar emlékek felfedezésére. Pedig Split környéke bővelkedik remek helyekben! A várostól néhány kilométerre magasodik Klis (Klissza) vára, ahol 1242-ben a tatárok elől menekülő IV. Béla magyar király menedéket talált. Ebben a várban született Árpád-házi Szent Margit. A spliti dóm harangtornyán a magyar királyok középkori domborművei láthatók, továbbá itt van eltemetve IV. Béla másik két lánya is.

Split nyáron

A közeli Trau (Trogir) vár neve talán ismerősen csenghet a történelemkönyvekből, IV. Béla itt is meghúzta magát a tatárjárás idején. A Szent Lőrinc katedrális sekrestyéjében őrzik a magyar király koronázópalástjának csuklyáját.

Februárban irány a Rijekai Karnevál!

A tengerpart közelében is érdemes körülnézni téli programok után, például Rijekában, ahol 2019. január 17. és március 6. között rendezik a híres karnevált.

A középkori hagyományokat felelevenítő ünnepség kiemelt programja lesz a Gyermekek karneválja február 16-án, valamint a Nemzetközi Karneváli Felvonulás, amelyre március 3-án kerül sor. Több ezer maszk mögé bújt jelmezes vonul el az utcákon zenei kísérettel, a fergeteges hangulat garantált!

Ha a fenti 7 tipp nem lenne elég arra, hogy télen is ellátogassatok Horvátországba, keressétek fel a croatia.hr oldalt még több izgalmas programért! 

A bejegyzés a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatásával készült.


(Fotók: pixabay, unspash. Címlapkép:Plitvicei-tavak Nemzeti Park (fotó: Boris Kacan / croatia.hr))

Ajánlatok