accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan előzzük meg az öngyilkosságot?

utazomajom /

Gyakori tévhit, hogy az öngyilkosság egyszerűen halálvágyból fakad, ennél azonban jóval összetettebb jelenséggel állunk szemben. Mivel az öngyilkosságot megelőzően már számos jelzést kap a környezet a közelgő veszélyről, ezért nagyon fontos, hogy felismerjük a jeleket.

Mi utal arra, hogy öngyilkosság lesz a következő lépés?

Az Onlinepszichológus.net blogjában pontosan ezt, s ehhez hasonlóan nagyon fontos témákat boncolgatnak, hogy minél hatékonyabban segíthessünk szeretteinknek, legyen szó akár rokonokról, közeli családtagokról vagy jó barátokról, esetleg éppen a kedvesünkről.

Problémák, akadályok sokszor állják utunkat az életben, és nagyon nem vagyunk egyformák abban, hogy ezekkel hogyan boldogulunk. Segítséget kérni nem szégyen, sőt! Egyes esetekben szó szerint is életet menthetünk vele.

Mi vezet öngyilkossághoz?

Mire egy ember eljut eddig a pontig, már sok-sok ideje szenved akár többféle súlyos problémától is. Ilyenek lehetnek a mentális zavarok, a hosszú idő óta fennálló nehézségek, illetve olyan körülmények, amelyekre nincs valós befolyása. De előfordulhatnak a háttérben olyan súlyos krízisek is, amelyek alapjaiban megrendítették az egyén életét.

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint nincs olyan személy, aki immunis lenne az öngyilkosságra.

Az öngyilkosság is többféle lehet, nemcsak a mögötte lévő okok

A violens öngyilkosság olyan módon kerül elkövetésre, amelyből egyáltalán nem, vagy csak elenyésző eséllyel lehet megmenteni valakit, ilyen például nagyon magas épületből kiugrani. A nem violens csoportba az olyan öngyilkossági kísérletek tartoznak, mint a gyógyszerekkel történő túladagolás.

S hogy miért nem elegendő a halál utáni vágy bármelyikhez? Azért, mert mögé elhatározást, tettre való készséget is kell tenni.

Az akut öngyilkossági krízis

Ez egy olyan felfokozott érzelmi állapot, amiben az átélt fájdalom a testi fájdalmat is meghaladhatja. Olyan komoly negatív élmények okozhatják, mint egy kapcsolat vagy egy társ, esetleg egy életcél elvesztése. Ha az érzelmek öngyűlöletbe, önhibáztatásba csapnak át, s úgy hisszük, nincs kiút a helyzetből, akkor a remény is megszűnik, hogy valaha elmúlhat a fájdalom.

Segélykiáltások

Szinte minden öngyilkosságra készülő személy leadja a környezet felé a maga segélykiáltásait, amelyeket észrevéve lehetőséget kapunk arra nézve, hogy valódi segítséget nyújtsunk. Ilyen jel az, ha azt emlegeti, hogy végezni fog magával, ha állandó témája valamilyen módon a halál, de az is, ha olyan dolgokat keres vagy gyűjt, amelyek alkalmasak arra, hogy véget vessen az életének.

Ha emellett még hangulatzavar vagy depresszió, esetleg bipoláris depresszió is jellemzi a személyt, ha már volt öngyilkossági kísérlete vagy a családjában volt már öngyilkos, akkor még komolyabban kell venni a figyelmeztető jeleket. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzünk meg egy szakembert, aki hozzáértően ítélheti meg észrevételeinket, ne kockáztassunk!

Ajánlatok