accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan fessünk vagy ragasszunk OSB lapot?

utazomajom /

Ugyan önmagában is dekoratív egy OSB lemez, nem minden környezetbe illik a fa látványa. Megeshet, hogy teherbíró képessége miatt alkalmazzuk az anyagot, viszont szeretnénk egy réteg festékkel elfedni. Azonban ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Az OSB-ről röviden

Az OSB lap egy olyan építőanyag, melynek szilárdsága a faszálak tudatos elrendezéséből ered. Magas teherbírása és alacsony súlya miatt rendkívüli népszerűségnek örvend, különösen a könnyű szerkezetes épületek terén.

A kötőanyagként használt műgyantának köszönhetően az OSB lapok ellenállnak a kártevőkkel szemben, ráadásul a nedvességet sem szívják magukba. Könnyen megmunkálhatók, ezért igen közkedveltek különféle barkácsprojektek alapanyagaként.

A Káplár fatelepnél kapható OSB lapok, más rétegelt lemezekkel egyetemben több méretben és típusban is megtalálhatóak.

Az OSB lapok festése

Az első nehézséget az adja, hogy az OSB igen jól impregnált, vízálló anyag, ezért a felületén nehezen marad meg a festék. Azonban ezt a tulajdonságát ellensúlyozhatjuk, ha gyenge hígítású festéket alkalmazunk. A lakkbenzinnel vagy vízzel hígítható típusok például igen előnyösek, annak ellenére, hogy eredetileg fémfelületekre tervezték.

Van azonban e között a két változat között némi különbség, ami meghatározhatja, hogy számodra melyik a legideálisabb. A lakkbenzines festék olcsóbb, azonban az elpárolgó oldószer az emberi egészségre és a környezetre káros hatással van. Ezzel szemben a vízzel hígított típus valamivel drágább, de nincs negatív hatása.

Míg a beltéren elhelyezett OSB lapok festése vagy lakkozása kizárólag esztétikai okokból történik, addig a szabad levegőn lévő táblák esetében ennek más oka is van. Fontos, hogy megóvjuk a káros UV-sugárzástól és az időjárástól, hiszen azok befolyásolhatják az élettartamot.

Éppen ezért fontos legalább lelakkozni, még akkor is, ha az OSB lapok egyedi kinézetét meg szeretnénk tartani. Védőrétegként leginkább az oldószeres, poliuretán bázisú, UV-védős lakkot vagy lazúrt tudjuk ajánlani. Biztosítják, hogy mind a mechanikai, mind az esztétikai tulajdonságait megtarthassa az anyag.

Abban az esetben, ha a környezeti hatások igen durvák, a színezett lakk vagy lazúr a legalkalmasabb az OSB élettartamának meghosszabbítására.

Ugyan az anyag festése körülményesebb, mint más felületeké, ha ismerjük a megfelelő festékeket, lakkokat és lazúrokat, jóval egyszerűbb dolgunk van.

Az OSB lapok ragasztása

Nem csak a festés vagy lakkozás esetében ütközhetünk nehézségekbe, az OSB lapokat ragasztani sem lehet úgy, mint más faanyagokat. Természetesen a művelet lehetséges, de az anyag adottságainak köszönhetően valamivel körülményesebb.

Leginkább szigetelőrétegek felhelyezése során kell ilyen feladatokat elvégeznünk. A hungarocell lap rendes rögzítéséhez pedig magas diszperziótartalmú ragasztóra van szükségünk.

Emellett az is lényeges, hogy többszörösen stabilizáljuk a szigetelést, mégpedig több ponton való ragasztással, annak érdekében, hogy elkerüljük a mozgás okozta problémákat.

Ajánlatok