accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan igazolhatod a reptéren, ha már átestél a fertőzésen?

Katya /

Karácsonyhoz közeledve sok külföldön élő próbál meg hazajutni a családjához, ám az idei év a törölt járatok, a vírus és a kötelező karantén miatt egyáltalán nem egyszerű számukra. Azonban, aki az elmúlt hat hónapban átesett a fertőzésen az egy szeptember elején hatályba lépett szabály alapján mentesülhet a hatósági házi karantén alól és biztonságban ünnepelhet szeretteivel.

Az erről szóló szabály egészen pontosan így szól:

A rendelet hatálya nem terjed ki

  1. c) arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a  határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen (a továbbiakban: fertőzés) átesett.

Szerettük volna kideríteni, hogy mit fed a hitelt érdemlő igazolás, pontosan milyen dokumentumokkal kell készülniük azoknak, akik már átestek a betegségen, ám egyelőre nem kaptunk hivatalos magyarázatot.

A TASZ oldalán az szerepel, hogy nem kell karanténba vonulnia annak, aki valamilyen hivatalos irattal (pl. zárójelentéssel, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított más igazolással) bizonyítja , hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül már átesett a koronavírus-fertőzésen. A jogszabály nem jelöli meg kifejezetten, hogy ezt milyen dokumentummal lehet megtenni, így bármely olyan hivatalos irat, amiből kiderül, hogy az illető átesett a fertőzésen, elfogadható lehet.

Oldalukon elérhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása is, amely szerint: „A hitelt érdemlő igazolás vonatkozásában jelenleg nincs formanyomtatvány. A COVID-19 betegségen való átesést igazolhatja akár kórházi zárójelentéssel, akár a véréből kimutatott antitestek jelenlétét igazoló szerológiai teszttel. Bármely magyar vagy angol nyelven, háziorvos, egészségügyi intézmény által kiállított okmány elfogadható, amelyben laboratóriumi eredmények alapján igazolják, a beutazó személy fertőzésen való átesettséget, gyógyulást. [Felhívjuk] a figyelmet, hogy antitest gyorsteszt eredménye – a tesztek megbízhatatlansága miatt – önmagában nem elfogadható. Mivel maga a jogalkotó sem adta meg az igazolások körét, annak elfogadhatóságáról mindenkor a beléptetést felügyelő határrendészet jogosult dönteni.

Amennyiben az igazolást email, sms, vagy bármilyen más elektronikus formában kapta meg, akkor azt kinyomtatott formátumban fel tudja mutatni beutazása során. A kinyomtatott példányra rá kell írni majd aláírással hitelesíteni kell a következő mondatot: „Kijelentem, hogy az általam felmutatott igazoláson közöltek a valóságnak mindenben megfelelnek, és a közölt adatok teljeskörűek, hiánytalanok.”

A rendőrség annak ellenére, hogy ebben az esetben nem szükséges külön eljárás, a gyakorlatban mégis külön, méltányossági kérelem benyújtásához köti a külföldiek belépését és a karanténkötelezettség feloldását. A kérelmet online itt lehet beadni, egyéb méltányolható okra hivatkozva: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

Ez az eljárás nem vezethető le a jogszabályból, álláspontunk szerint, aki a határátkelésnél igazolja, hogy átesett, méltányossági kérelem nélkül léphet be az országba.” – Olvasható az összefoglaló a TASZ oldalán.

Megkérdeztünk benneteket is, hogy milyen tapasztalataitok vannak a hazautazással kapcsolatban.

„Most jöttem haza így. Novemberben átestem a covidon, a háziorvosom írt egy papírt, amelyben igazolja ezt. Hegyeshalomnál, amikor megmutattam semmi többet nem kértek, még a munkaügyben történő utazás igazolását sem kérték már” – írja egyik olvasónk.

Mások is megerősítették, hogy a háziorvos által írt igazolás, illetve a 21 napnál régebbi pozitív teszteredményt, vérből kimutatott antitest meglétét igazoló dokumentumot orvosi igazolással elfogadták vagy a rendőrségen, infóvonalon érdeklődve azt a választ kapták, hogy megfelelő igazolásnak számít. Ugyanakkor érkezett olyan reakció is, akinek a reptéren nem fogadták el a hasonló módon leadott igazolását: „egy pozitív korona teszt volt a labortól, az orvosom által lepecsételve, aláírva és volt nálam egy negatív teszt is és a kormányrendelet kinyomtatva, de nem is érdekelte őket” – jegyezte meg egy másik kommentelő.

Egy másik olvasónk a héten utazik Angliából: „A nagykövetség, illetve a kormány és a TASZ honlapján bogarásztam az infókat és mivel ott mindig az szerepelt, hogy az illetékes tartózkodási hely szerinti rendőrségnél kell kérelmezni a karantén feloldását, ezért írtam a helyi, esetemben karcagi rendőrségnek. Ők elküldtek az ANTSZ-hez, akik a reptéri hatóságokhoz fordítottak bennünket. Ők mondták, hogyha papír van arról, hogy voltunk betegek és van igazolás arról is, hogy meggyógyultunk (negatív teszteredmény), nyomtatva vigyük magunkkal és ha bármilyen oknál fogva a reptéri határrendészet nem veszi figyelembe és megkapjuk a piros cédulát, akkor a karcagi rendőrségen kérelmezhetjük a karantén feloldását.”

Nektek milyen tapasztalatotok van ezzel kapcsolatban? Osszátok meg velünk.

Ajánlatok