accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan teljesítenek árnyékban a napelemek?

utazomajom /

Amikor napelemes rendszer telepítésére szánjuk el magunkat, akkor nem kis beruházásról beszélünk, ezért jó, ha alaposan körbejárjuk a témát. Fontos lehet a panelek kiválasztásánál, hogy mennyi árnyékhatás éri a tetőt, ahova majd a napelemek kerülnek. Az utóbbi néhány évben nagyon sokat fejlődött ezen a téren is a technológia, ezért nem árt, ha egy kis friss információt szippantunk fel az újítások kapcsán.

Az alternatív energiaforrások is sokat fejlődtek az elmúlt években

Mára a monokristályos modulok váltak elterjedtté, köszönhetően annak, hogy ez a technológia teszi leginkább lehetővé a panelek hatékonyságának növelését. A felépítés is fontos változásokon ment keresztül, hiszen ez is befolyásolja a panelek mindenkori teljesítményét és azt, hogy például a Wagner Solar Hungária napelemei árnyékolt környezetben is hatékonyan tudjanak működni.

Ahány ház, annyi variáció van arra, hogy milyen környezetbe kerülnek majd telepítésre a napelemek. Lehetséges, hogy a nap nagyobb részében éri majd napsütés a rendszert, de előfordulhat az is, hogy valamilyen árnyékhatás éri. Az ingatlan mellett lévő magasabb épület is el tudja takarni a fényt, de az is tud némi bosszúságot okozni, ha a szomszéd nem szeretné kivágni a félig lekopaszodott, égig érő, öreg tujáját.

Ismerkedjünk meg a napelem panel típusokkal!

A standard napelemek 320 W teljesítményre képesek, és a cellák 3 részre osztva helyezkednek el bennük, amelyek a panel tetején párhuzamosan vannak összekötve. Ha ezen cellák alsó részét egységesen eltakarjuk a fény elől, akkor a teljes panel termelése leáll, így árnyékolt környezetben ez a legkevésbé szerencsés választás.

Az osztott cellás napelem már egy fokkal jobb választás lehet, mivel a cellákat 2×3 sztringbe kötve helyezik el a modulokon, melyeket középen összegyűjtve párhuzamosítanak. Összesen 6 különálló cellasort kapunk, ahol ha az alsó sort kitakarjuk, a modul felső része gondtalanul működik tovább és termeli az áramot.

A jolly joker, a zsindely technológiás napelem

Amikor zsindely cellás napelemről beszélünk, akkor az “zsindely” arra vonatkozik, hogy a celladarabokat soronként kötik egy-egy sztringbe. Ilyenkor az alsó rész kitakarásával csak az érintett sorok működése áll le, és az összes többi gondtalanul termel. Az ilyen napelemek egyik piacvezető modelljei a Hyundai napelemek, amelyek az 1972 óta piacon lévő Hyundai gyártó termékei.

Egy jó napelemes rendszer kiválasztásával kiváló befektetésre tehetünk szert, ami amellett, hogy hosszú távon biztosan megtérül, a környezetünkre is jó hatással van. Fontos, hogy óvjuk a természeti értékeinket, amihez az út az alternatív energiaforrásokon át vezet. Napjainkban már lehetőségünk van kihasználni a nap energiáját annak érdekében, hogy a háztartási berendezéseinket működtetni tudjuk, így ha tehetjük, akkor mindenképpen hozzuk meg ezt a tudatos döntést.

Ajánlatok