accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Blokkolta az Európai Bizottság a Booking további erősödését a repülőjegyek terén

utazomajom /
Hétfőn blokkolta a Booking Holdings által tervezett 1,63 milliárd eurós Etraveli felvásárlást az Európai Bizottság, mert attól tartottak, hogy ezzel tovább erősödne a cég domináns pozíciója a piacon.
Az Etraveli egy olyan repülőjegyekre szakosodott online utazási irodákat tömörítő vállalat, amely összegyűjti a légitársaságok ajánlatait, majd különböző szempontok alapján megjeleníti azokat az utasoknak. Többek között olyan itthon is ismert márkák tartoznak az Etraveli alá mint a Gotogate, Seat24, Travelfinder vagy a Traverstart.
Az Európai Unió attól tart, hogy az egyébként is túl domináns amerikai Booking a svéd a repülőjegy-foglalási szolgáltató felvásárlásával aránytalanul nagy befolyáshoz jutna a kontinensen, amely a szállodákhoz hasonlóan a légitársaságok alkupozícióját is rontaná.
A Booking azt tervezte, hogy a repülőjegy vásárlás után megjeleníti a kínálatában szereplő szálláslehetőségeket. “A kiválasztott szállások és azok megjelenítési sorrendje nem volt kellően átlátható és transzparens” – mondta Didier Reynders, az Európai Unió igazságügyi biztosa.
Az EU szerint az akvizíció megnehezíti a versenytársak ügyfélszerzését, a Booking tovább növelné forgalmát és vezető pozícióját, ami előbb utóbb az utasok költségeit növelné.
Habár egyetértünk abban, hogy a cégcsoport tovább duzzadása nem biztos hogy előnyös lenne az utasok számára, azért abban mégis van valami szórakoztató, hogy a legtöbb légitársaság sunyi, egyáltalán nem felhasználóbarát és teszem fel nem is teljesen legális módon a repülőjegy kereső gombra kattintva a háttérben a booking.com oldalán nyitja meg.
A legtöbben észre sem veszik, hiszen a háttérben történik egy nem aktív böngésző fülön. Többek között a kedvenc légitársaságunk is ezzel az aljas trükkel dolgozik, ugyanis senki sem kérte, hogy a repülőjegy keresés gombra kattintáskor nyisson meg a héttérben egy másik oldalt is. Miért is jó ez nekik? Hiszen a sütikben a böngésző eltárolja a jutalék azonosítókat, így ha egy másik lapon is foglalsz a Bookingra szállást teszem fel egy hónapon belül, a Wizz Airnek csörög a kassza. Azért a Wizz-t hoztam példának, mert őket ismeritek a legtöbben, de más is él ezzel az aljas húzással. Próbáljátok ki bátran!
Ez történik a háttérben sunyi módon egy repülőjegy kereséskor.

Ajánlatok