accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan tölts el 5 napot Szicília szigetén?

utazomajom /

A Földközi-tenger legnagyobb szigetén, Szicílián minden megtalálható, ami egy felejthetetlen nyaraláshoz szükséges: nyüzsgő városok, lélegzetelállító tengerpartok, ókori emlékek, kitűnő ételek-italok, sőt még az aktív vulkánok is felfedezésre csábítanak.

Persze senki ne gondolja, hogy néhány nap elegendő lesz minden látnivalóra, de talán a következő összeállítás segíthet a tervezésben.

1. Városnézés Palermóban

Conca d’Oro, vagyis arany kagyló. Így nevezik Palermót, az egyszerre csillogó és kaotikus nagyvárost, ahol egymást érik a templomok, paloták és más építészeti csodák.

Cattedrale di Palermo

Szicília “fővárosában” kötelező megnézni a nemrég felújított Teatro Massimo épületét, a palermói székesegyházat, valamint a Palazzo dei Normanni mennyezetig érő mozaikjait (utóbbi épület ma a regionális parlament székhelye). Festői látványt nyújtanak a friss zöldségektől és tenger gyümölcseiről roskadozó asztalok a városi piacokon, ha pedig a városnézés során megéheznél, kóstold meg a fagyival töltött brióst, a ricottával töltött cannolit, vagy rendelj egy tányér spagettit tenger gyümölcseivel.

Életkép a palermói piacról (fotó: Tomas Anton Escobar / Unsplash)

2. Val de Noto felfedezése

A sziget délkeleti sarkában fekvő nyolc város együttesen képezi az UNESCO Világörökség részét, mint a “barokk művészet európai virágzásának emlékei”. Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa és Scicli templomai, piazzái és palotái együtt és külön-külön is érdemesek a városnézésre. Néhány évszázaddal ezelőtt egy földrengéssorozat hatalmas pusztítást okozott a településeken, ennek köszönhető, hogy szinte egy időben és hasonló stílusban építették újjá ezeket a városokat.

Caltagirone híres csempéi (fotó: Camille Minouflet / Unsplash)

TIPP: Caltagirone a színes kerámiákról ismert, amelyek gyakran díszítik a kültéri lépcsőket, míg Modica a finom csokoládéja révén lett népszerű.

3. Egy nap a strandon

A szigeten egymást érik a szebbnél szebb tengerparti szakaszok, így hát nem könnyű a tökéletes strand kiválasztása. Palermo városból könnyen megközelíthető Mondello strandja, míg Catania városából a Giardini Naxos parthoz érdemes leautózni.

Cefalú strandja

Cefalúban a házak és a vízen ringatózó csónakok díszletei között élmény strandolni, míg San Vito lo Capo türkizkék vizéről és fehér homokos partjáról lett messze földön híres. A bevállalós nyaralóknak a sziklás Lo Zingaro természetvédelmi területét javasoljuk, aki pedig drámai fotót szeretne az Instagramra feltölteni, az Agrogentóhoz közeli Scale dei Turchi strandra menjen.

Lampedusa

TIPP: A tripadvisor szerint 2013-ban a világ legjobb strandjai között első lett a lampedusai Spiaggia del Coniglio, nem véletlenül!

4. Szigetek felfedezése

Szicíliát több apró sziget is körbeveszi, ezeket 1-1 napos hajós kirándulás keretében ajánlott felkeresni.

Lipari-szigetek

A legkönnyebben elérhető a Taormina közelében található Isola Bella vulkáni sziget, amely 1990-ig magántulajdonban állt. A Szicíliától északra fekvő Lipari (más néven Éoli)-szigetek előnye, hogy még alig fedezték fel a turisták, ezért nem kell tartani a tömegektől. A három Egadi-sziget tiszta vizeit, sziklás öblei ideálisak a snorkelinghez és a búvárkodáshoz.

4. Szicília csodái

Lehetetlen felsorolni minden látnivalót és érdekességet, amit a sziget kínál, de aki a következő helyek közül 1-2-t felkeres a nyaralás alatt, elmondhatja magáról, hogy látta Szicíliát.

Szicília neve összefonódott az Etnával, Európa legmagasabb működő vulkánjával. A Catania és Messina között, a sziget keleti partján található vulkán napjainkban is aktív, ezért 3329 méteres magassága állandóan változik. Az Etna közelében fekvő kisváros, Taormina hangulatos óvárosával, keskeny utcáival és híres görög színházával bűvöli el a látogatókat.

Taormina

Ki ne ismerné a Corleone család történetét a Keresztapából? A film több jelenetét Szicíliában forgatták, többek között Savoca faluban, ahol a Bar Vitelliben megcsodálhatók a film relikviái. Rajongóknak kötelező program!

Olíva- és mandulaligetek között, Agrigentóban találjuk a Templomok-völgyét. Az itt fennmaradt templomok a mai Görögország területén kívül eső legnagyobb ókori görög emlékek közé tartoznak.

Kikötő Siracusában

Szintén ókori emlékekkel találkozhatunk Siracusában, leghíresebb Apollón temploma, az ókori színház, a római amfiteátrum és Zeusz temploma. Siracusa barokk óvárosa Ortigia szigetén fekszik és hidak kötik össze a szárazfölddel. A belvárosban a barokk épületek között érdemes megnézni a dómot (Tempio di Minerva), majd nap végén ülj ki egy teraszra a tengerparti sétányon és kóstold meg a legjobb szicíliai fogásokat. Buon appetito!


Fotók: pixabay, unsplash

Forrás: theculturetrip.com

Ajánlatok