accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan utazzunk ételallergiával?

utazomajom /

Aki ételintoleranciával, vagy allergiával bír, az tudja, hogy a diéta tartása normális körülmények között egészen megoldható dolog, viszont az utazások mindig nagy előkészületet és logisztikát igényelnek.

Gyakorlott utazóként, egy elég komplex diétával (glutén-, hús-, cukor- és terjtermékmentes) megáldva, lassan beáll már nekem is az utazói rutin, legyen akár szó egynapos kis kiruccanásról, vagy egy több hetes világjárásról.

Jöjjön tehát 5 tipp arról, miként utazzunk ételallergiával:

1. Előkészületek

Mindig mérjük fel előzetesen, hogy hova megyünk. Ha szállodában van a szállásunk, jelezzük előzetesen, hogy milyen allergiánk van, és kérdezzük meg, hogy ezt tudják-e kezelni, vagy bizonyos dolgokat vigyünk magunkkal (pl.: gluténmentes kenyeret, növényi tejet, stb.). Ha tehetjük, és nem ragaszkodunk a szállodához, akkor válasszunk olyan szállást, ahol magunkra tudunk főzni. Ez ugyan jóval fárasztóbb megoldás, viszont nem kell aggódnunk a keresztszennyeződés miatt és biztosan csak olyan étel kerül a tányérunkra, amelynek összetételével és elkészítési módjával tisztában vagyunk.

2. Utazás

Az útra mindig csomagoljunk magunknak túlélő pakkot. Sokszor előfordulhat, hogy késik a gép, törlik járatot, vagy épp a várakozás közben nem tudunk magunkhoz megfelelő élelmet venni. Anno a lisszaboni reptéren sikerült eltöltenünk 7 órát, amikor is kiderült, hogy törölték a járatunkat. Ha akkor nem pakolunk nekem 2-3 gluténmentes szendvicset, eléggé pórul jártam volna, mivel a reptér munkatársai csak gluténos nassolnivalókat osztogatott az utasoknak.

glutenfree

3. Hogy mondjuk?

Olvassunk utána, hogy az adott országban miként mondják a számunkra veszélyes összetevőket. Ha nem beszéljük az adott nyelvet, akkor nem árt kijegyzetelni, vagy akár megtanulni is az alapkifejezéseket, ez nagyon fontos lehet, főleg, ha komolyabb szintű az allergiánk. Mert ugye ha törökül van csak feltüntetve egy bolti élelmiszeren az összetevő, akkor nehezen jövünk rá, hogy ehetjük-e. Számos országban pedig nem beszélik az angolt olyan jól, hogy megértsék, mit szeretnénk.

4. A közösségi média

Érdemes körbenézni a neten is az ételallergiások csoportban, általában akad olyan, aki tud már ajánlani kifejezetten bejáratott mindenmentes helyeket, így nem csupán az internetre, hanem személyes tapasztalatokra is támaszkodhatunk.

5. No stress!

Ne stresszeljünk rá! Ezt talán a legnehezebb megfogadni és főként nem szeretném senki allergiáját vagy intoleranciáját elbagatellizálni, de az én személyes tapasztalatom az, hogy minél jobban ráfeszültem a Sehol nem ehetek semmit! témára, annál kevésbé tudtam élvezni az utazást. Néhány alap élelmiszerrel, amit nyugodtan felvihetünk a gépre (pl.: rizspehely, aszalt gyümölcsök, nyers zöldségek, vagy mindenmentes kekszek) kihúzhatjuk magunkat a pácból, míg rá nem lelünk a számunkra megfelelő beszerzési helyre.

Természetesen a fenti írás csak nagy általánosságban szól a megoldásokról. Mindenkinek saját felelőssége és döntése, hogy allergiájához mérten mit engedhet meg magának: van, aki semmilyen ételt nem fogyaszthat, ami nem 100%-osan gluténmentes üzemben készül és van, aki megengedhet néha magának némi diétahibát. A lényeg az, hogy kellően átgondoltan és felkészülten vágjunk bele az utazásba, így biztosan élvezni is fogjuk!

Ajánlatok