accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan válik rémálommá egy nyaralás – utazási irodával?

utazomajom /

Az elmúlt napok eseményei megrázták a közvéleményt, a Green brand tagja, a Green Holiday csődje miatt több száz honfitársunk vált méltatlan események áldozatává. Ki a hibás, hogyan alakulhatott ki ez a helyzet? Hogyan fordulhat elő, hogy egy utazási iroda cserben hagyja azokat az embereket, akikből él? Hogyan tehette tönkre néhány nyerészkedő több száz ember egész évben várt nyaralását, miért kell azoknak aggódniuk, akik már befizettek az útra, most pedig tanácstalanul várják a megoldást, az irodától, a közvetítőtől, biztosítótól, a felügyeleti szervektől?

Utazásszervezés

Egy hétvégi városlátogatás receptje: nézz ki valami jó utat a majmon, foglald le magad, vedd ki a szabadságod, pakolj össze, felületesen nézz után a látnivalóknak, aztán irány a reptér, a többi majd alakul! Ebben a stílusban utazni a legvagányabb, de már maga az út összeállítása, a repjegyvadászat, szálláskeresés is a kaland része. Az idősebbek, az utazási irodák egyik legfőbb célközönsége is a szervezett nyaralások, körutazások híve – éppen az utazási iroda nyújtotta biztonság, az ügyintézők kedvessége, rugalmassága és megnyugtató mosolya miatt.

Mikor éri meg irodával utazni?

  1. Ha az utazás szervezéssel nem szeretsz foglalkozni
  2. Ha az utazás szervezésével töltött idő alatt mással többet keresnél, mint amennyivel drágább az út
  3. Ha az adott országba nem lehet bejutni iroda nélkül
  4. Charter járatok esetében illetve olyan szállásoknál, amit csak utazási iroda értékesíthet jobban jöhetsz ki, mintha magad foglalnád – már ha van rá mód.

Közösségi média

A közösségi médiában azonnal többségbe kerültek azon vélemények, miszerint a károsultak magukra vessenek  – miért nem maguk szervezik meg utazásukat, hiszen minden eszköz adott számukra – az interneten könnyen közvetlenül, az irodák, közvetítők kihagyásával lefoglalhatjuk nyaralásunkat, így elkerülve ezeket a helyzeteket. Az ellentábor a nyelvtudás hiányával, az utazási irodák tapasztalatával, a ráfordított idővel való spórolás érvével védik meg a pórul jártakat, de a legfontosabb indok az utazási irodák mellett eddig a biztonság volt.

Na, ezen a biztonságérzeten és a teljes utazási szakma hitelességén, megítélésén rombolt hatalmasat a Green Holiday csődje. Pedig előjelek voltak bőven – a Green Travel-t  2016 novemberében törölték az utazási irodák közül. A tulajdonos, Merdol Göktas tavasszal körbeturnézta a sajtót azzal a hírrel, hogy ez az döntés az engedélyezési hivatal packázása, a cég  él és virul – ezzel is bizalmat táplálva a partnerek és az utasok körében. A magyar utazási irodák sokat látott dolgozói azonban nem ilyen könnyen megtéveszthetőek, emiatt a legtöbb iroda tavasztól nem árulta a Green nyaralásait.

A fogalmak tisztázása

Érdemes tisztázni, mi az utazásszervező és az utazásközvetítő tevékenység között a különbség – a konkrét nyaralási csomagot a szervező állítja össze, ő felel a szállásfoglalásért, a charterjáratok foglalásáért, míg a közvetítő ezeket a termékeket értékesíti, ahogyan kenyeret sem közvetlenül a péktől veszünk. Mind a szervezőkre, mind a közvetítőkre pontosan meghatározott törvényi szabályozások vonatkoznak – többek között az, hogy a szervezőnek felelősséget kell vállalnia az adott utazás megvalósulásáért, az utas a közvetítő irodájában valójában a szervezővel köt szerződést. Azért, hogy a hétvégi esetek ne történhessenek meg, minden szervezőnek kötelessége egy vagyoni biztosítékot felmutatni, amelynek összege a szervező forgalmához van igazítva, hogy ebből kártalanítsák az utasokat, ha az utazás nem valósul meg. Éppen ezt a vagyoni biztosítékot nem akarta megfizetni a Green Travel, a törökországi terrorhelyzet, a sikertelen puccskísérlet miatt visszaesett forgalom miatt – hiszen a kaució összegét az előző évi 10 milliárd forint feletti forgalomhoz igazította a törvény szerint eljáró hatóság.

Hibás az utas?

Már az másik cégben végzett szervezői tevékenység is gyanút kelthetett volna, de a Green brand ismertsége és a sajtóban megjelent kedélyeket csillapító cikkek nyomán mégis elkezdték foglalni az utasok a nyaralásokat  – nyilván nem általános, hogy egy átlagember az Opten cégadatbázisból lekérje annak az irodának az adatait, amellyel utazni szeretne, főleg ha még arról is győzködik a pultnál, hogy ez ugyanaz a cég, amivel régebben is utazott, csak épp más néven…

Az Opten olyan szolgáltatást nyújt magánszemélyeknek és cégeknek is, hogy részletes pénzügyi információkat kérhetünk arról a vállalatról, amelyet meg szeretnénk bízni többek között az utazás megszervezésével. Megtudhatjuk, milyen kockázatot jelent az adott cég, milyen forgalma volt az elmúlt években, indítottak e ellene felszámolást. Ezek az adatok segítenek tisztán látni az adott céggel kapcsolatban.  Érdemes ezeknek utánanézni, különösen egy nagy értékű utazás lefoglalása esetén nem mindegy, kire is bízzuk a pénzünket. Az adatok többsége a e-cegjegyzek.hu oldalon is elérhető.

De még ez sem állt fenn, hiszen az utazás megrendelését tárgyaló szerződéseken nem a Green Holiday, hanem egy az utazási irodák nyilvántartásában nem is szereplő, jogellenesen utazási tevékenységet végző cég neve, az Professional Outlet Kft. szerepelt.  A furcsa szerződés azt viszont nyomatékosan rögzítette, hogy az utazás előtt 60 napon, azaz két hónapon belül már nem kérhet az utas pénzvisszafizetést. A jogi szakértő véleménye szerint ebben az esetben, mivel az utazásszervezőt nem tünteti fel a szerződés, a közvetítő, a felelős az utazásért vagy annak elmaradásáért, így a hoppon maradt utasoknak ide kell benyújtaniuk kárigényüket. Ez a helyzet még rengeteg konfliktusra és jogi hercehurcára ad majd okot – beszédes, hogy az Green Holiday útjait legnagyobb számban közvetítő cég Duna Plázában található irodája ma nem nyitott ki, mert az ott dolgozók egyszerűen nem bírták idegekkel a károsultak rohamát, hívásait.

Ki a felelős?

Egy cég pénzügyeit csak a tulajdonosok látják át, az egyszerű munkavállalónak maximum sejtései lehetnek. De az semmiképpen nem életszerű, hogy egy pénteki napon még hatalmas kedvezménnyel, a MUISZ szerint is irreális áron kínált utazások okán rengeteg pénzt szedünk be a tudatosan félrevezetett utasoktól, majd vasárnap bejelentjük, hogy nem tudjuk folytatni a tevékenységet. Az sem jelent jót, hogy a négy részre bontott szerződéssel, az utazási csomag elemeire szedésével az utazásszervező megpróbált kibújni az utazási törvény szabályai alól. Főleg a kártérítést szerette volna megúszni. A kialakult helyzet tehát nagyban hasonlít az Aeroviva csődjére – ott több mint egymilliárd forint volt a kár és a vagyon biztosíték nem volt elegendő azok fedezésére.  Ez a cég sem a szezon végén, hanem az egzotikus nyaralások, azaz a drága repülőjegy-vásárlások idején jelentett csődöt. Abban az esetben sikkasztásról volt szó. Azt a pénzt, amit hatalmas marketingkampány keretében beszedtek az utazni vágyóktól, egyszerűen nem utalták tovább, hanem bedöntötték a céget. Jelen esetben 500 milliós keret áll rendelkezésre – de ne legyen illúziónk afelől, hogy a biztosító csak azok kárigényét találja majd jogosnak, aki igazolni tudja, hogy a törvényi előírásoknak megfelelő szolgáltatást vett igénybe.

Bárhogy is lesz, a Green Travel/Holiday csődje fekete napként íródik be az utazási irodák történetébe, nagyban megrendítve az utazási irodákba vetett bizalmat. Az, hogy ez mekkora anyagi károkkal jár a többi cég esetében, azt csak találgatni tudjuk – de az erkölcsi megrendülés hatalmas, az eset biztosan utazni vágyók tömegeit sarkallja majd arra, hogy az utazási irodákat kihagyva, maguknak szervezzék meg nyaralásuk.  Hiszen ezzel a bűncselekménynek tűnő csőddel éppen az a biztonságérzet illant el egy pillanat alatt, amely miatt eddig az utazási irodák szolgáltatását választották.

Résztelesebben a turizmos.com foglalkozott az üggyel.

Ajánlatok