accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hová érdemes utazni, ha síelni szeretnék?

utazomajom /

A tél beköszöntével a klasszikus európai úti célok árai csökkenek, azonban érdemes átgondolni, hogy talán megéri néhány ezer forinttal többet fizetni egy tavaszi vagy nyári városlátogatásért. Összehasonlíthatatlan érzés kellemes tavaszi időben sétálni néhány napot a pörgő, színes Barcelonában, mint ha borús, esős téli hónapokban tennénk ugyanezt.

Szerintünk télen két igazán jó választás létezik az utazni vágyóknak: síelés Európában, vagy pedig távolabbi melegebb éghajlatú országot célszerű választani. Ebben a cikkben a téli sportok szerelmeseinek kedvezünk.

Síelés Franciaországban

Véleményünk szerint ez az egyik legjobb választás. A Budapestről induló csoportos kirándulások miatt Puy-Saint-Vincent kedvező áron elérhető.

Megközelítés

A fővárosból gépkocsival közel 12 óra alatt tehető meg az 1250 kilóméteres táv, ami autóbusszal 16 órára növekszik. Legközelebbi nagyobb település Briançon, Európa második legmagasabban fekvő városa (1.326 méter), melynek több épülete felkerült az UNESCO Világörökségi listára.

Repülővel legolcsóbban Milánóból, Nizzából, vagy pedig Genfből érkezhetünk. Minden irányból 3-4 órás transzfer vár ránk, viszont téli időszakban akár 10.000 forint alatt is találunk retúr repülőjegyeket a fent nevezett városok repülőtereire.

Miben más

Annak ellenére, hogy a turisták száma az elmúlt időszakban rohamosan növekszik, Puy-Saint-Vincent-nek sikerült megőriznie falusi báját, romantikus alpesi hangulatát. A havas hegyek között megbúvó eredeti, fából készült házikók látványa mindenképp Instagramra való! Ha jó szögből készül a kép, még néhány kis kápolnát is megörökíthetünk.

A falusi hangulat ellenére a legeldugottabb helyen lévő kis pékségben is elfogadják a Mastercard kártyát, ráadásul a modern egyérintéses fizetést is használhatjuk. Nagy könnyebbség a bankkártya, hiszen így nem kell síelés közben pénztárcát, vagy zsebbe gyűrt, esetleg csörgős eurós érmékkel bajlódni, illetve a pénzváltást is kikerülhetjük.

A régi falutól picit magasabban, kétszáz méterrel fentebb, 1.600 méteren épült ki az új síközpont, ahol felvonót, bárokat, számos éttermet és egy információs központot is találunk. Az apartmanházak között mindenki megtalálhatja a pénztárcájához illőt, az alacsonyabb kategóriától egészen a szaunás, medencés szállásokig terjed a kínálat. A legtöbb lakáshoz erkély tartozik, így a reggelinket akár havas tájjal körülvéve szikrázó napsütésben fogyaszthatjuk el. A komplexum tervezésekor figyelembe vették a helyi építkezési szokásokat, még a házak tetejét is fával takarták be.

Költségek

Kombinált bérleteket márciusi hetekben 140 euró körül lehet vásárolni. Ez az ár tartalmazza a korlátlan síbérletet és szállást egy hétre. A pálya népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egy órára fekvő Olaszországból is átjárnak a turisták a francia hegyekbe. Két főre egy étkezés átlagosan 20 euró körül mozog. Akinek a kulináris élvezeteket is fontosak, nem hagyhatja ki a La Pendine mesterszakácsok által vezetett éttermét. Utóbbiban ajánljuk, hogy ne hagyd otthon a Mastercard kártyád, mert szükséged lesz rá, de hidd el, megéri!

Szezon

Puy Saint Vincent a leghóbiztosabb térségben fekszik, december elejétől egészen április közepéig biztosak lehetünk abban, hogy síelhetünk. Ha netalántán nem esne megfelelő mennyiségű csapadék, akkor hóágyúkkal pótolják a hiányzó havat.

Tipp:  Februárban nem érdemes oda látogatni, hiszen akkora van a francia síszünet és az árak egész egyszerűen megduplázódnak.

Belsős tippek

Csak gyalog megközelíthető az erdőn keresztül egy elhagyatott kis házikó, ahol egy helyi pár tradicionális ételeket készít az oda tévedő gyanútlan túrázóknak.

Egy apró falucska, Narreyroux érdekessége, hogy csak nyáron lakják. Teljesen nomád, az áramot napelemek segítségével termelik. Téli időszakban még az ablakokat is beszegelik, amolyan szellemvárosként funkcionál. Puy Saint Vincentből 30 perc alatt érhető el gyalogosan.

Összegzés

A jól karbantartott síterepeken kívül hatalmas programválasztékkal és sportolási lehetőséggel várja az oda látogatókat. Sok magyar turista miatt kifejezetten nekik szervezett programokkal is készülnek a szervezők, illetve ott rendezik meg a legnagyobb fiataloknak szóló sítáborokat is.

 

Ajánlatok