accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Íme, így küzdhettek meg a kullancsokkal – ősszel is!

utazomajom /

Ősszel azt gondolnád, hogy a reggeli fagyok elpusztítják, vagy legalábbis visszavonulásra kényszerítik ezeket a kevésbé szimpatikus élősködőket, azonban az utóbbi években elég enyhe őszben volt részünk, ami igazán kedvez a kullancsoknak.

Mivel az ősz a nagyobb túrázásokról és a természetben való időtöltésről szól javarészt, így érdemes felkészültnek lenned és védekezned a kullancsok ellen. Meg kell tenned a szükséges lépéseket önmagad és kiskedvenced érdekében egyaránt. Tedd biztonságossá az őszi kalandokat, hogy kellemes képként raktározhasd el őket az emlékezetedben.

Hogyan maradjon kutyád kullancsmentes?

Mindenekelőtt maradjatok távol a magas fűtől vagy csalitostól. A kullancsok egyáltalán nem híresek arról, hogy a fák ágiról vetik le magukat rátok, próba-szerencse alapon. Leginkább az aljnövényzetből másznak fel. Így amikor az erdőben túráztok, maradjatok inkább a kitaposott ösvényen, és kerüljétek a gazos területeket. Azonban nem csak az erdőben lehettek veszélyben.

Annak ellenére, hogy legtöbben a természetjárással társítják a kullancsok megjelenését, nem valami vadon élő és garázdálkodó állatról beszélhetünk, hiszen épp olyan egyszerűen jelen lehetnek a kertedben is. Abban az esetben, ha a gyep rendszeresen karban van tartva és az aljnövényzet szakszerűen kezelve van, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy kullanccsal találkoztok.

Mit tehetsz még?

Nem csak a séta alkalmával, de utána is körültekintőnek kell lenned és annak ellenére, hogy nem jártatok magas fűben, hanem a kitaposott ösvényt követtétek, át kell vizsgálnod kedvencedet. A bunda alapos átfésülését és áttapogatását követően ne feledkezz meg a lábujjak közéről, a fül belsejéről és egyéb olyan pici kis zugról, amelyet vonzónak tarthat a kullancs. Még a száj környékét is érdemes átvizsgálni, hiszen megeshet, hogy az ínybe fúrja bele magát a kicsiny vérszívó. Vizsgálatkor a legfontosabb, hogy mindig a szőr növekedésével ellentétes, de megegyező irányba is fésüld át a bundát!

Megelőzés nélkül az imént említett teendők nem sokat érnek. Igaz, hogy elkerülheted azokat a területeket, amelyekről biztosan tudod, hogy kullancsok élhetnek, valamint a séták után átvizsgálhatod kedvencedet, azonban azt is meg kell akadályoznod, hogy a vérszívó befészkelje magát a bőrébe. Hiszen a fenti teendők betartása mellett sem lehetsz teljesen biztos abban, hogy a kutyád kullancsmentes.

Számos olyan készítmény kapható már az állatorvosi rendelőkben vagy a kisállat-felszerelési üzletben, amely mindamellett, hogy hosszú távú védelmet nyújt, egyszerűen alkalmazható. Amennyiben szeretnél többet megtudni, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin egészség rovatát. Itt a Foresto nyakörv hasznosságával is megismerkedhetsz, amely akár 8 hónapon keresztül tartó védelemmel járul hozzá kutyád egészségének megőrzéséhez.

Ajánlatok