accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Jelentkezz légiforgalmi irányítónak! Nehezebb bekerülni, mint egy valóságshowba!

utazomajom /

Gondolom, sok ember fejében megfordult már az a gondolat, hogy milyen jó lehet repülőket irányítani. Most minden lehetőség adott ehhez, hiszen március 15-ig lehet jelentkezni a 2020 szeptemberében induló légiforgalmi irányító képzésre. A Hungarocontrol Zrt. toborzásért felelős kollégájával arról beszélgettünk, hogy mi a jelentkezés menete, hogyan történik a kiválasztás és mi szükséges ahhoz, hogy valakiből jó légiforgalmi irányító váljék.

Ki jelentkezhet légiforgalmi irányítónak?

A képzésre szinte bárki jelentkezhet, azonban van néhány feltétel: érettségi és középfokú komplex angol nyelvvizsga, illetve van egy alsó korhatár is, méghozzá 20. betöltött életév. A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat a HungaroControl karrieroldalán lehet feltölteni.
A jelenlegi irányítók között van hobbipilóta, karmester, sportoló, mérnök, ami jól mutatja, hogy tényleg bárkiből lehet légiforgalmi irányító. Egy dolog azonban mindenkiben közös: a repülés szeretete.

A tesztek során a legkülönfélébb készségekre van szükség, így például a csapatmunkára és együttműködésre való képességre, stressztűrésre vagy a figyelemmegosztásra. Adtál már össze számokat miközben főztél, és a párod éppen kérdezett valamit? Akkor nem lesz gond.

Egy esély, nem több.

Igazak a „legendák”, miszerint a tesztet csak egyszer lehet megpróbálni – ha nem sikerül, sajnos nem jelentkezhetsz többször a HungaroControl Zrt.-hez légiforgalmi irányítónak. Ha viszont sikeresen vetted az akadályokat, jöhet a képzés!

A kétéves tanulási folyamat alatt rengeteg hasznos és érdekes belső információhoz juthatsz hozzá. Ha érdekel a repülés, biztosan nem lesz unalmas: repülőgéppel kapcsolatos ismeretek, navigáció, repülőgépek földi irányításának menedzselése, a fel és a leszállás koordinációja, az ország légterében lévő gépek irányítása. A második évben kvázi gyakornokként, szigorú felügyelet mellett, de a valódi munkát végezheted. Ekkor készülsz fel a későbbi önálló munkavégzésre. A képzés végeztével, sikeres vizsga után légiforgalmi szakszolgálati engedélyed lesz.

2019-ben 500 jelentkező közül végül 26 fő kezdhette meg a képzést, és idén is hasonló számú új hallgatót várnak.

Sajnos minden évben van rá példa – a szigorú kiválasztási folyamat ellenére, amelyen a HungaroControl sokat dolgozott az utóbbi években –, hogy pár embertől menet közben kell elbúcsúzni. A 2018-as csoport 22 fővel kezdett, akikből 3 fő esett ki a képzés során, ami jó aránynak minősül. Viszont akik 2019 szeptemberében kezdték meg a képzést, még mind a 26-an bent vannak.

Kiből lesz jó légiforgalmi irányító? Mik szükségesek hozzá?

Elsősorban nagyfokú felelősségérzet. Ezen felül fontos az elhivatottság – mind a kiválasztás, mind a képzés nagy erőfeszítést igényel. A képzés ideje alatt a család, a hobbi sokszor a háttérbe kerül. Tisztában kell lenni azzal, hogy ez egy hivatás, így olyanok ne jelentkezzenek, akik csak 1-2 évre terveznek.

Bár a köztudatban a légiforgalmi irányítók magányos farkasként élnek, de ez távolról sincs így. Itt igenis fontos, hogy jó csapatjátékos legyél, hiszen folyamatosan kapcsolatot kell tartani a magyar és külföldi kollégákkal is.

A fentieken túl türelmesnek, kitartónak kell lenni, mivel a képzés is megerőltető. Át kell látni a komplex forgalmi helyzeteket, tisztában kell lenni azzal, mi a teendő rossz időjárási viszonyok esetén, és egy esetleges vészhelyzetben is gyorsan és jól kell döntéseket hozni.

Vedd kezedbe az irányítást, jelentkezz mielőbb, hogy a tiéd legyen a világ egyik legkülönlegesebb hivatása! Mindenképp érdemes kipróbálnia magát a kiválasztási folyamaton annak, akinek csak egy kicsit is megfordult a fejében, hogy szeretne közelebb kerülni a repüléshez.

szponzorált tartalom

Ajánlatok