accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Kerékpármérés A-tól Z-ig

utazomajom /

Egy kerékpár akkor teljesen kényelmes, ha minden beállítás tökéletesen személyre szabott rajta. Ha azonban egy-egy alkatrész cserére szorul, borul az addig jól megszokott harmónia.

Jelen cikkünkben a Bikepro.hu kerékpár webshop segítségével próbálunk választ adni arra, hogy hogyan lehet az egyes alkatrészek vagy éppen a komplett bicikli méretét pontosan meghatározni!

Tényleg a vázméret a legfontosabb?

Hajthatjuk mi akármilyen erővel azt a biciklit, ha a rossz beállítás vagy a nem megfelelő méret miatt egész egyszerűen képtelenek vagyunk a kellő mértékű erőt kifejteni. Sokszor bizony a váz a ludas! Mégsem oldható meg ez a probléma annyival, hogy “oké, te ennyi cm magas vagy, akkor számodra ez a váz lesz a nyerő!”. A váz mérete sokszor mindegy is, ugyanis a megfelelő testpozíció a nyeregcső vagy a villa hosszával is elérhető.

Hosszabb karokkal, nagyobb felsőtesttel rendelkezőknél hosszabb felsőcső mérettel számolhatunk. A nyeregvázcső szögének értéke határozza meg azt, hogy milyen hosszú felsőcső szükséges. Kiemelkedő szerepe miatt sokszor inkább ezt veszik alapul és nem az elterjedt vázméretet a vásárlás során. Ez azonban hibás megközelítés, ugyanis nem veszi figyelembe a felsőcső ejtési szöget és a nyeregvázcsőszöget sem. Az optimális testhelyzet kialakításáról a Bikepro.hu kerékpár webshop egyik cikkében is olvashatunk.

STACK és REACH

Az angol elnevezés a méret meghatározásának új éráját hozta el. A “STACK” a középcsapágytengelytől a kormánycsapágy felső pereméig tart, vagyis a kormány és a nyereg közötti magasságkülönbséget jelöli, míg “REACH” a nyeregtől a kormányig lévő hosszt adja meg. Ez a módszer figyelembe veszi a vázgeometria paramétereit, rendelkezik egy fix ponttal (a középcsapággyal), ezért eredményei összevethetőek más skálákkal. A kormányfogáshoz mért értékkel kiegészítve valóban jó kiindulópontul szolgálhat a megfelelő méret meghatározásához.

Hátránya, hogy a nyeregvázcsőszög kissé megváltoztathatja az értékeket, pláne akkor, ha az virtuális. A hajlított nyeregvázcsövekkel való összevetés pedig szinte lehetetlen a módszer alkalmazásával.

Ha azonban mégis szeretnénk megtudni kerékpárunk mérteit a STACK és a REACH alapján, mi magunk is lemérhetjük azt.

Méret meghatározása magasság alapján

A magasság alapján történő méret meghatározás a legegyszerűbb. Ha nem két bicikli összevetésére törekszünk, csupán a testmagasság alapján választanánk ki egy kerékpárt, a magasság mellett a karok hosszát, a testhosszt, a vállszélességet és a belső lábszárhosszt is meg kell határozni. Ennek magyarázata, hogy mindenki más és más testarányokkal rendelkezik. Ezenkívül tudni kell azt is, hogy a kerékpáros mennyire hajlékony.

Miután sikerült belőni a magasság alapján a méretet, nem szabad elfeledkezni a körültekintő beállításról sem! A méret azonban nem minden, vásárlás előtt minden esetben érdemes kipróbálni a paripát, hiszen tapasztalás útján érzi az ember igazán, hogy mennyire passzol hozzá az adott bicikli.

Ajánlatok