accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Kihagyhatatlan helyek Horvátországban a hajózás szerelmeseinek!

Katya /

A tenger ősszel is csodaszép színekkel vár, így nemcsak nyáron, de az enyhébb hónapokban is érdemes hajóra pattanni és felfedezni az Adriát és Horvátország meseszép partvidékeit. Az országban ráadásul egyre népszerűbb a pihenés ezen típusa, hiszen a szép környezet mellett mindenhol jól kiépített kikötők várnak és nagyon sok szolgáltató akár hajóhoz is szállítja a megrendelt ételeket, csomagokat. Ha szeretnéd, el sem kell hagynod a hajót, bár kár lenne kihagyni a partvidék látnivalóit…

Egy hajón ringatózva még ősszel is élvezheted a napsütést, a csillámló kék vizet, az ezer színben pompázó partokat, sőt több helyen akár delfineket is láthatsz. És ha fürdeni már hideg is van, pecázni még ilyenkor is kényelmesen lehet. A hajóval ráadásul könnyedén felfedezheted a vízparti városokat is, ilyenkor pedig nem kell a tömegtől sem tartanod, nyugodtan felfedezheted a helyi látványosságokat.

Nem csoda, hogy tavasszal sok hajótulajdonos is úgy döntött, hogy inkább a vízen töltik a karantént, hiszen egy jól felszerelt hajón könnyedén betárazhattak maguknak mindenből, a nyugodt környezet és a social distance pedig garantált. A hajózás egyébként békeidőben is egyre népszerűbb program, idén például július 15-ig 7000 engedélyt igényeltek hajósok és ez csak kb. a fele a tavalyi adatoknak.

Hol érdemes horgonyt vetni?

Ha napközben szívesen felfedeznél egy-egy várost, az alábbi kikötőkben érdemes megállni és felfedezni mit kínál az adott környék.

Korčula

Marco Polo szülővárosát, Korčulát gyakran említik „kis Dubrovnikként”, hiszen ezt a várost is magas tornyok és erős kőfalak ölelik, míg kacskaringós utcái izgalmas történelmi múltról mesélnek. A szigeten rengeteg a ciprus, tölgyfa és fenyő, egy legenda szerint nem csoda, hogy ennyi szépség található a szigeten, hiszen azt Poszeidón, a tenger istene ajándékozta Kerkyrának. Egyébként innen ered a híres moreska, azaz kardtánc is, melyet érdemes élőben is megnézni.

Hvar

Hvar szigetének legfontosabb települése, sokak szerint az Adria egyik legszebb városa. Már a tenger felől közelítve is impozáns látványt nyújtanak a szőlősök, olívaligetek és a levendulamezők. A szigeten ráadásul még télen is tavaszias az időjárás. Hvar városának felfedezése közben szinte kötelező felsétálni a köves utcákon a Fortica-hoz, azaz az erődítményhez, amely a város feletti hegyről nyújt lenyűgöző kilátást a kikötőre, a tengerparti sétányokra és a közeli Paklinski-szigetre. Egyébként a szigeteknél is érdemes kikötni és megnézni türkizkék lagúnáit, eldugott öbleit.

Utazómajom-tipp: Ha megállsz Hvaron, látogasd meg a Pokonji világítótornyot is, mely egy külön kis szigeten van. Már átjutni is kalandos, hiszen vagy csónakot bérelsz vagy ráveszel egy hajótaxi-sofőrt, hogy vigyen át.

Skradin

Itt már 2000 évvel ezelőtt is vitorlások állomásoztak, ugyanis az ókori rómaiak is felfedezték már maguknak a Krka folyó torkolatát és annak mesés természeti világát. Itt található a Krka Nemzeti Park egyik kapuja is. A Nemzeti Park egyik legszebb része éppen a Skradini vízesés, amely csak egyike a park hét hatalmas zuhataga közül. Skradin egyébként óratornya, a Campanile miatt már messziről feltűnik tenger felől közelítve is. Ha pedig megnézed a várost is, térj be egy pohár borra az egyik pincészetbe, itt van Horvátország egyik legnevesebbje is, ahol borkóstolóra is befizethetsz.

Utazómajom-tipp: Pusztán 15 kilométerre Skradintól találod Bribirt és annak magas dombján a Bribirska Glavica-t, amelyet a horvát Trójának is neveznek. A régi romok olyanok, mintha a természet és ősi kultúrák misztikus keveredéséből születtek volna.

Rab

Az Észak-Adria egyik legszebb vidéke, az örökzöld, mediterrán Rab. Legnagyobb városát, Rabot méltóságteljes városfal veszi körül, amelyet négy templomtorony is díszít. Egyesek szerint ez a látkép egy lehorgonyzott négyárbocos vitorlás hajót idéz meg. A legjobb óvárosi kilátás az Aci Marinából, a kikötőből nyílik, mely romantikus naplemente nézéshez is kiváló pont. Innen nem messze található az ország egyik legszebbnek tartott parkja is, a Kormčar parkerdő a maga 16 hektárnyi zöldterületével, ahol minden évszakban jól esik a séta vagy akár egy kiadós kocogás.

szponzorált tartalom

Ajánlatok