accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Londonban, térképpel!

lanymajom /

A hatalmas méretű, nyüzsgő, multikulturális London, kétség kívül a világ egyik legbefolyásosabb városa. Európa legjeiből is elég sokat tudhat magáénak, itt található a legtöbb egyetem, a legmagasabb ingatlanárak, a legforgalmasabb repülőtér, a legrégebbi és legnagyobb kiterjedésű metróhálózat és a legmagasabb GDP. Felfedezésére talán egy év is kevés lenne, de persze egy pár napos látogatással is kaphatunk egy kis ízelítőt a város életéből. Sőt, ha a szállás árát inkább megspórolnánk, akkor arra is van lehetőség, hogy egy kora reggeli fapados járattal érkezzünk, majd egy késő esti repülővel már induljunk is haza. Az alábbi top 10-es listánk az egynapos kiruccanóknak és egy hétvégi londoni kirándulást tervezőknek is hasznos lehet. 

1. London Eye

A 135 méter magas London Eye Európa legmagasabb órisákereke és London legmagasabban fekvő nyilvános kilátója. Egy kört fél óra alatt tesz meg, mely alatt madártávlatból csodálhatjuk meg a városra nyíló gyönyörű panorámát. 2000 márciusa óta fogadja a látogatókat és azóta London jelképe, továbbá az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb látnivalója lett.

2. Big Ben

A Big Ben tulajdonképpen a Westminster-palota toronyórájában található 13,5 tonnás harangnak a beceneve, habár helytelenül magát a tornyot is Big Bennek szokták hívni, amely egyébként 2012 óta az Erzsébet-torony nevet viseli. Az óraszerkezet 1859-es elkészültekor Ian Westwort óramester szerint az időmérők fejedelme, a világ legnagyobb és legpontosabb órája volt, de ez a kijelentés igazából a mai napig megállja a helyét.

3. Buckingham-palota

A Buckingham-palota a brit uralkodóház hivatalos londoni rezidenciája és közigazgatási központja. A palota dísztermei augusztusban és szeptemberben látogathatóak, amikor a királynő Skóciában tartózkodik. A legismertebb attrakció mégis csak a zenés őrségváltás, amely áprilistól júliusig minden nap fél 12-kor látható. Ezen az időszakon kívül minden másnap tartanak őrváltást, a pontos menetrendért kattints ide.

4. Tower of London és a Tower Bridge

A Tower of London egy középkori épületegyüttes. A legrégebbi és legnagyobb része a White Tower, melyet 1078-ban építettek. Az évek során több funkciót is ellátott, volt már börtön, királyi rezidencia, fegyverraktár és erődítmény is. Látogatásunkkor a királyi koronaékszereket és fegyvereket tekinthetünk meg a masszív falai között. A Tower of London mellett találjuk a Tower-hidat, amely leginkább arról híres, hogy a magasabb hajók elhaladása előtt a forgalmát lezárják és a hidat felnyitják.

4

5. British Museum

A Brisith Museum a világ egyik leghíresebb, leglátogatottabb és legnagyobb gyűjteményével rendelkező múzeuma. Gyűjteménye több mint 13 millió tárgyból áll, melyek az emberi kultúra alakulását mutatják be a kezdetektől a jelenkorig. Kiállítótermeiben a világ összes kontinense képviselteti magát, megismerkedhetünk az egyiptomi, a közel-keleti, a görög, a római, a távol-keleti, az afrikai és az amerikai történelemmel is. A múzeumba nem kell belépőjegyet váltani.

british-museum

6. Westminsteri apátság

Az 1000 éves alapokkal rendelkező Westminsteri apátság az angol gótika egyik remeke. A templom az angol királyok koronázási- és temetkezési helyszínéül szolgált, továbbá a királyi esküvőket is itt rendezik, legutóbb, 2011 áprilisában Vilmos herceg és Katalin hercegné kötött házasságot a székesegyházban.

6

7. Hyde Park

A Hyde Park London egyik legnagyobb királyi parkja és London egyik oázisa, ahol a rohanást a nyugalom váltja föl. Legismertebb része a Speaker’s Corner, azaz a szónokok sarka és a Kensington Gardens, ami igazából hivatalosan már nem is a Hyde Parkhoz tartozik. A parktól nem messze találjuk a híres Harrods áruházat, ahol ha vásárolni nem is, de a hét szintes épületben egy kicsit nézelődni mindenképp érdemes.

7

8. Greenwich

Greenwich a tengeri múltjáról és a csillagvizsgálójáról nevezetes. Itt halad el a 0. hosszúsági kör, tehát fél lábbal a nyugati félgömbön, fél lábbal pedig a keleti félgömbön állhatunk. Azt is mondhatjuk, hogy végül is ez a világ közepe, hiszen a különböző időzónákat a greenwichi középidőhőz (GMT) viszonyítjuk. A csillagászat iránt érdeklődőknek kiváló programlehetőséget kínál a Királyi Obszervatórium planetáriuma.

8

9. Covent Garden

A Covent Garden elnevezés nem csak a vásárcsarnokra, hanem az egész városrészre értendő, mely a szórakozás és a vásárlás központja. Hangulatos üzletek, kézműves termékek, éttermek, kávéházak, pubok és színházak várják az ide látogatókat, tovább itt találjuk a Királyi Operaházat is. A hangulatot csak az utcai művészek tudják tovább fokozni, akik előre egyeztetett időpontban mutathatják be a tehetségüket.

9

10. Piccadilly Circus

A Piccadilly Circus London forgalmas útkereszteződése, ahol öt út találkozik. A new yorki Times Square-hez is szokták hasonlítani, hiszen a téren a hatalmas kijelzőkre vetített világmárkák reklámjai uralják a látképet, de a környéken üzletek, szórakozóhelyek és pubok is sorakoznak.

10

Ha London kevésbé ismert látnivalóira is kíváncsi vagy, akkor kattints ide!

További, olvasói ötletek:

Tate Galéria, Sky Garden, HMS Belfast hajó, Camden Town – London bohém negyede, Olimpiai Park, Notting Hill piac, Holland Park, Shard legfelsőbb emeletei, Soho, Portobello market, Rock Circus, Harrods, Canary Wharf, St. James’s Park, St. Katharine Docks, Greenwich és a parlament között menetrend szerinti hajóval közlekedni, Globe színház, Richmond Park, Szent Pál-székesegyház


A fent említett nevezetességeket elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek a repülőtérről

I. Transzferlehetőségek Stansted repülőtérről

1. vonat
Indulás: 15 percenként
Utazási idő: 50 perc
Menetrend információért kattints ide.
Jegyár információért kattints ide.

2. shuttle busz
Indulás: A különböző társaságok 15-30 percenként indítanak járatokat
Utazási idő: 45-105 perc között, társaságtól függően
Menetrend- és jegyár infomáció a busztársaságok honlapján:
National Express
Stansted Citylink
Airport bus express

II. Transzferlehetőségek Luton repülőtérről

1. vonat Blackfriars állomásig
A repülőtérről először Luton Airport Parkway-ig kell elbuszozni, majd ott tudunk átszállni a vonatra
Indulás: kb. 15 percenként
Utazási idő: kb. 1 óra
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.

2. shuttle busz
Indulás: 15-30 percenként
Utazási idő: 1 óra 15 perc – 1 óra 45 perc
Menetrend- és jegyár információ a busztársaságok honlapján:
National Express
Terravision
Easybus
Greenline

III. Transzferlehetőségek Gatwick repülőtérről

1. vonat Victoria állomásig
Indulás: 15 percenként
Utazási idő: 30 perc
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.

2. shuttle busz
Indulás: 30 percenként
Utazási idő: kb. 1,5 óra
Menetrend- és jegyár információ a busztársaságok honlapján
Easy bus
National Express

Ajánlatok