accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Legjobb látnivalók a franciaországi Bordeaux-ban!

utazomajom /

Franciaország dél-nyugati részén, az Új-Aquitania régióban fekvő Bordeaux világhírű a borairól, és a turisták körében is egyre népszerűbb célponttá válik. Nem véletlenül, hiszen a főváros, Párizs után a második francia város, amely a legtöbb UNESCO Világörökség részét képező helyszínnel rendelkezik. Történelmileg is fontos város, a II. világháború során a francia kormány ideiglenesen ide tette át a székhelyét. Ennek a városbemutatónak az a célja, hogy bemutassa Bordeaux 10+1 kihagyhatatlan látnivalóját, valamint még inkább felhelyezze a várost a francia turisztikai desztinációk közé.

Cité du Vin

A Cité du Vin, azaz a bormúzeum Bordeaux egyik legjelentősebb látnivalója. A Garonne folyó partján elterülő futurisztikus komplexumban a látogató igazán belemerülhet a borkészítés és a borkultúra rejtelmeibe. Fantasztikus környezetben ismerhetjük meg a bor évezredes történetét, és nem csak a borokba, hanem egész Bordeauxba kapunk egy jókora betekintést. A múzeumot 2016-ban nyitották meg, és azóta a régió egyik leglátogatottabb helyszíne. A múzeum annyira Bordeaux jellegzetességévé vált, hogy mindenkinek érdemes megnézni, nem csak a borkedvelőknek. Az állandó kiállításon való részvételkor borkóstolásra is lehetőség nyílik, mindezt nagyszerű, városra néző kilátásban tehetjük meg.

Pont de Pierre

Lenyűgöző bordeaux-i látványosság a Pont de Pierre, a két városrészt átfedő kőhíd. Ez volt Bordeaux első hídja, amely átszelve a Garonne folyót, összekötötte a város két részét. A 19. század elején rendelte el megépítését Napóleon. Érdekesség, hogy az 1821-ben elkészült hídnak 17 boltíve van: ez a császár tiszteletére készült, ugyanis Bonaparte Napóleon neve is 17 betűből áll. Nappal is érdemes megnézni a hidat, de este a legszebb: a környék nevezetességei mellett a híd is ki van világítva, így csodálatos panoráma tárul a hídról a látogató elé. Ha fokozni szeretnénk az igazán bordeaux-i autentikus élményt, kóstoljuk meg a város leghíresebb édességét, a Canelét. Ez a karamellizált vaníliás, rumos sütemény a város egyik szimbóluma.

Szent András-katedrális

A katedrálist II. Orbán pápa építtette a XI. században. Eleinte román stílusban, de később gótikus stílusjegyekkel is fel lett ruházva. A katedrális Bordeaux egyik jelképé vált, 1998-ban pedig felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára is. Érdekesség, hogy a katedrális nyugati oldalán egyáltalán nincsenek díszítések, mivel eredetileg túlságosan közel volt az óváros falaihoz. 1137-ben VII. Lajos és Aquitániai Eleonóra, 1615-ben pedig XIII. Lajos és Ausztriai Anna házasodott meg itt. Miután megcsodáltuk a katedrálist, mindenképpen nézzük meg a harangtornyot is, ami meglepő módon teljesen elkülönülve áll. A harangtorony, azaz a Pey-Berland torony jóval később a katedrális elkészülte után, a 15. században épült. Érdemes felmenni a toronyba, nagyszerű a kilátás többek között a városházára.

Place de la Bourse

A Tőzsde-tér nem csak Bordeaux leghíresebb tere, de valószínűleg a legtöbbet fényképezett helyszíne is. A 18. században épült XV. Lajos király részére, a legnagyobb érdekessége pedig a téren elterülő 3450 négyzetméter nagyságú sekély víztükör. Ennek köszönhetően akár nappal, akár este lenyűgöző képeket tudunk készíteni az épületsorról. Gyakran előfordul, hogy a tér előtt mesterséges ködöt hoznak létre a hangulat és a látvány fokozása érdekében. A víztükröt évszázadokkal később, 2006-ban hozták létre, azóta különösen látogatott helyszínné vált. A tér két épületből (Palais de la Bourse, Musée National des Douanes) áll, középen pedig a Három Grácia szökőkút található.

Szent Mihály-bazilika

A bazilika is szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján. Építése 200 évig tartott, a 14. századtól a 16. századig. A bazilika tornya, a Szent Mihály-torony Dél-Franciaország legmagasabb építménye, és Franciaország második legmagasabb műemléke. A gótikus harangtorony 109 méter magas, és 5 méteres kereszt van a tetején. A Szent Miklós-katedrálishoz hasonlóan a bazilika harangtornya is különáll az épülettől. A torony megmászásához 230 lépcsőfok leküzdésére van szükség. A bazilika belsejében található a szószék, amely Szent Mihályt ábrázolja, ahogy megöli a sárkányt. A bazilika és a harangtorony felfedezése után érdemes tenni egy sétát a bazilikát körülvevő Szent Mihály-negyedben, amely az egyik legjobb atmoszférájú sétálónegyed Bordeauxban.

Porte de la Grosse Cloche

A Nagy Harang Kapuja Bordeaux egyik legnagyobb középkori maradványa. Ez a város második megmaradt középkori kapuja, amely a 13. és a 15. század között épült. Mivel egy korábbi kapu maradványaira épült, ezért véglegesen 1775-ben készült el. A nagy harangot oldalról két torony szegélyezi. A harang, amit elneveztek Armande-Louise-nak, külön városi nevezetességgé vált az évek során. Minden évben hatszor kongatják meg, kiemelt eseményekkor. Érdekesség, hogy a föld alatt korábban börtön működött, ez ma már természetesen nem funkcionál, de vezetett túrán meg lehet nézni az egykori börtönt.

Porte Cailhau

A Cailhau kapu igazi építészeti különlegesség, ugyanis egyszerre tartalmazza a gótikus és a reneszánsz stílusjegyeket. Ez a középkori kapu volt a város főbejárata korábban. A kapu a Palota téren tekinthető meg, amit műemlékként terveztek VIII. Károly részére. A tíz emeletes toronyban egy kiállítás is van a látogatók részére, ahol azt lehet megismerni, milyen anyagokkal és eszközökkel dolgoztak a kapu megépítése során. A Cailhau kapu igazi különlegességnek számít Bordeauxban, mivel az egyik utolsó középkori látványosság a városban. A kaput a 15. században, 1493-tól 1495-ig építették.

Place des Quinconces

Bordeaux gigantikus tere a Quinconces tér. A 12 hektárnyi tér kötelező program, ugyanis nem csak Franciaországban, de egész Európában a legnagyobb tér. Itt tekinthetjük meg a Girondins emlékművet, és többek között Montesquieu szobrát is. A hatalmas tér 1818 és 1828 között épült. A Girondins emlékmű a Girondins-ekre, azokra a republikánus politikusokra emlékeztetnek, akik a francia forradalom idején veszítették életüket. Az eredeti emlékművet a II. világháború során lerombolták, de azóta újjáépítették. A tér közelében található a Jardin Public, azaz Bordeaux botanikus kertje.

Rue Sainte-Catherine

A Quinconces térről délre fekszik a Rue Sainte Catherine, Bordeaux egyik leghíresebb utcája, ami egyes források szerint Európa leghosszabb bevásárlóutcája. A hasonló hosszúságú koppenhágai Strøget bevásárlóutca csupán 100 méterrel rövidebb a Sainte-Catherine-nál. A vásárlók mekkája az utca, a helyiek és a turisták egyaránt felkeresik, hogy végig sétáljanak rajta. Számtalan üzlet, borbár, étterem található itt. Ez az utca Bordeaux legrégebbi főútvonala, már a rómaiak idején is létezett. A bevásárlóutca 1.2 kilométer hosszú. Az ezredfordulón, 2000 és 2003 között teljesen felújították.

Palais Gallien

Az utolsó római-kori maradvány a Palais Gallien, amelyet feltételezések szerint a 2. század végén hoztak létre. Ez a hatalmas amfiteátrum körülbelül 15.000 néző befogadására volt alkalmas. Ebben az amfiteátrumban is voltak Gladiátor küzdelmek. Érdemes ellátogatni Bordeaux legrégebbi építményéhez.

+1: Kirándulás az Atlanti óceánhoz

Számos lehetőség van Bordeaux környékén eltölteni egy napot, nagyon sok borvidéket fel lehet fedezni, de akár el lehet menni Arcachonba is, az Atlanti-óceán partjához. Autóval kb. fél óra, vonattal egy óra alatt el lehet jutni erre a településre. Nagyszerű környezetben lehet megtekinteni az óceánparti naplementét. Arcachon a Vizcayai-öböl partján fekszik, viszonylag közel a francia-spanyol határhoz.

Bordeaux és környéke számos kalandot rejt, kifejezetten megéri egy hosszú hétvégét, vagy akár egy teljes hetet itt tölteni. Nagyszerű alternatívája lehet akár Párizsnak is. Budapestről közvetlen járatokkal lehet eljutni a bor fővárosába, érdemes figyelni a Ryanair és a Wizz Air ajánlatait, ugyanis akár egy 10.000 Ft-os retúrjegyet is megcsíphetünk. Bordeaux rengeteg programot nyújt akár télen, akár nyáron.

Ajánlatok