accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hol van a következő Velence?

lanymajom /

Az elmúlt évben Európában több helyen, Barcelonában, Mallorcán, Velencén is tüntettek a turizmus fenntarthatatlan növekedése ellen. Délkelet-Ázsiában idén teljes szigeteket zárnak le a turisták elől. Vajon hol jelentkezhet még ez a probléma a közeljövőben és mit tehetünk mi, turisták ellene?

A legújabb tanulmányok szerint a Barcelonában és Velencében jelentkezett probléma a következő években Lisszabont, Prágát, Budapestet, Varsót és Marrákest is fenyegetheti. A kutatás szerint a problémát csak a nemzeti kormányok tudják kezelni különböző beavatkozásokkal. Erre láttunk már példát nem is olyan régen Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken, de korlátozások már Európában is érvénybe léptek. Dubrovnik óvárosát már csak egy meghatározott számú turista keresheti föl egy nap.

Hogyan határozzák meg, hogy melyek a túlzsúfolt városok?

A szakemberek több tényezőt is megvizsgáltak; az érkező turisták számának növekedési ütemét, a turizmus eloszlását és a helyi kultúra veszélyeztetettségét. A következmények már több európai nagyvároson is megfigyelhetőek. A lengyel fővárosban például sok a turista és az eloszlásuk is csak egy kis területre összpontosul, így az egy négyzetméterre és az egy lakosra jutó látogatók száma is magas. Ezen felül a szezonalitás is nagy. Hasonló jelenség tapasztalható Lisszabonban is.

Mi a baj a turistás helyekkel?

A kutatást végző szervezet szerint a túlturistásodás elidegeníti a helyieket, ami kihatással lesz a látogatók tapasztalataira is, túlterhelődik az infrastruktúra, károsul a természet és veszélyezteti a helyi kultúrát és hagyományokat. Példának említik Velencét, ahol az elmúlt 30 év alatt a lakosság száma megfeleződött és ez a folyamat valószínűleg még nem állt meg, hiszen a lakosok menekülnek a turisták elől. Ezen felül a kulturális nevezetességek megrongálása is hatalmas veszélyt jelent, például egyesek falfirkákat rajzoltak vagy véstek a Colosseum, a Nagy Fal vagy Angkor ősi építményeire.

A turizmusnak persze pozitív hozadéka is van, hiszen munkahelyeket teremt és szerepe van a gazdasági növekedésben, viszont ahogy a világ egyre gazdagszik, a középosztály növekedik és az utazás egyre szélesebb körben válik elérhetővé, a problémára annál nagyobb figyelmet kell szentelnünk. A kutatók szerint a megoldás bizonyos nevezetsségek látogatottságának korlátozásában, a szállások szabályozásában és a kevésbé ismert látványosságok népszerűsítésében keresendő.

Tudtad? Ezek voltak 2016-ban a leglátogatottabb városok:

1. Hong Kong
2. Bangkok
3. London
4. Szingapúr
5. Makaó
6. Dubaj
7. Párizs
8. New York
9. Shenzen
10. Kuala Lumpur

London

Mit tehetünk mi, turisták?

Utazás előtt fektessünk nagyobb figyelmet a tájékozódásba és próbáljunk utánajárni a kevésbé felkapott helyeknek. Szerencsére már nem kell rengeteg időt ráfordítani a kutatgatásra, hiszen nemrég elkészült a Mastercard felmérése, melyben egyébként mi is részt vettünk, ami Európa megfizethető rejtett kincseit mutatja be. Erről a kutatásról itt olvashatsz bővebben. Ezen felül mi is ügyelünk itt az Utazómajmon arra, hogy nemcsak a felkapott desztinációkra, hanem az általunk jónak tartott, eldugottabb helyekre is felhívjuk a figyelmet. Ajánlataink között azok is megtalálják az ideális célpontot, akik már unják a tömegturizmust.


Forrás

Ajánlatok