accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Csúcsra jár a magyar borturizmus: mutatjuk hol találod a legjobb hazai borkóstolókat!

utazomajom /

Az ősz az iskolakezdés mellett a szüretről szól, a nagy nyaralások után pedig sokan megpihennének a következő úti cél előtt. Egyre jobban pörögnek azonban a boros utazások, amelyek alkalmával akár 1-2 napos belföldi kiránduláson is új helyeket, remek ízeket és persze kiváló borokat ismerhetsz meg. Tudod, hogy hol a legfinomabb a bor?

A borkóstolást és a szervezett borkóstolók látogatását sokáig összemosták a sznobok kedvelt, érthetetlen és megmosolyogni való (legyünk őszinték) felesleges időtöltésével. Az elmúlt 10 évben azonban sok minden változott a magyar bor és a magyar borkultúra háza táján. A rozéfröccs-forradalomnak (is) köszönhetően egyre többen ismerkedtek meg egyre jobb magyar borokkal, sorra teltek meg a borbárok, 2022-ben pedig úgy néz ki, hogy egy újabb boros trenddel fogunk egyre gyakrabban találkozni.

A pincénél kóstolás nem újkeletű dolog, napjainkban mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a Borindex.hu pedig pont az ilyen borkóstolók gyors és egyszerű foglalását teszi lehetővé. Kisebb-nagyobb baráti társaságok, családok és munkahelyi közösségek kerekednek fel, hogy a közösen eltöltött időt feldobják egy borkóstolóval, hogy így ismerjenek meg új helyeket, új embereket és új ízeket. Utazás és gasztronómia találkozása ez, amibe, ha egyszer belekóstolsz, akkor alig várod majd a következő alkalmat, hogy útra kelhess megismerni egy új pincét és egy új tájat.

A borsznobokat elmosta a mindenhol elérhető minőségi bor

A magyar borágazat nagyon mélyen volt a ’90-es években, és bár volt pár „első fecske”, akik Magyarország különböző borvidékein már ekkor is kiváló borokat készítettek, azért még inkább kihívás volt igazán jó borokat találni ezekben az években. Az azóta eltelt nagyjából 30 évben azonban rengeteget fejlődött a borágazat, a borbarátok pedig csak kapkodták a fejüket: hirtelen egyre több helyen lehetett kiváló magyar bort kapni.

Némely pince felfedezése közben igazi Indiana Jonesnak érezheted magad

A magyar borkultúrának az éppen aktuális trendek is jót tettek, a sokak által csak rozéfröccs-forradalomnak nevezett évek alatt pedig nemcsak a rozéfogyasztást pörgette csúcsra a szakma, a laza nyári frissítő csak még több embert fordított a minőségi borok élvezete felé. Nincs mese, a korábbi években még a sznobok időtöltésének gondolt borivás és borkóstolás felé is egyre többen nyitottak, sikk és elvárás lett (legalább alap szinten) érteni a borhoz, egyre szélesebb körben.

A sokadik magyar boros mérföldkő után pedig megérkeztünk a 21. századba, ahol már külön követőtábora van a természetes és konvencionális boroknak, a könnyű és érlelt tételeknek, a csendes és buborékos italoknak, és még sorolhatnánk az éles és kevésbé szigorú határvonalak mentén húzódó boros „ellentéteket”. Előbb divat lett nagy borkóstoló rendezvényekre járni, ahol egy belépő áráért akár több száz különböző bort is megkóstolhatunk. 2022-ben pedig már ott tartunk, hogy családi és baráti társaságok egyre gyakrabban látogatnak el egy-egy borászathoz, hogy ott kóstolják meg a bort, ahol az születik.

Miért utazunk el bort kóstolni, ha otthon is megtehetjük ez?

Persze lehetne az az első kérdésed is, hogy mi értelme több órát utazni, sokszor eldugott helyeken keresni a borászatokat és hideg pincékben ugyanannak a pincészetnek a borait inni, ha bort kóstolni lehet otthon, vagy a közeli borbárban is.

Közvetlenül a pincénél bort kóstolni azonban egészen más élmény, és nem csak a borok miatt. Az utazás és a közös időtöltés öröme az adott borvidék, tájegység és város, vagy falu természeti, építészeti örökségének, valamint gasztronómiai hagyományainak megismerésével párosul. Új embereket és történeteket ismersz így meg, közelebb kerülsz a kóstolt borhoz és természetesen a borkóstolót tartó borászhoz is.

Csajos programnak, lánybúcsúra is tökéletes, pláne ott, ahol piknikezni is tudtok a szőlőben

Már önmagában az egy egészen exkluzív élmény, hogy a borász csak nektek mutatja be a saját maga készítette borokat, amelyekhez a legtöbb esetben még a szőlőt is ő maga gondozta és szüretelte. Sehol máshol nem lesz lehetőséged közvetlenül a tartályból, vagy a hordóból kóstolni, és te is meg fogod tapasztalni, hogy a bor tényleg a pincében a legfinomabb.

Borkóstolóra járni izgalmas és szórakoztató, már rég túl vagyunk azon, hogy ez csak öregemberek unalmas időtöltése lenne. Remek közös program a rég nem látott barátokkal, tökéletes alkalom, hogy a sablonos családi találkozókat kicsit feldobjuk vele, de az sem véletlen, hogy egyre többen választanak munkahelyi csapatépítő események helyszínéül is borkóstolót.

Foglalni kényelmes, utazni és kóstolni élmény

Könyveket lehetne teleírni azokkal a történetekkel, amelyeket egy-egy pincénél hallanak a vendégek és több kötetnyi telne meg azzal a rengeteg élménnyel, amelyet egy borkóstoló jelent. A találkozás és az utazás öröme, a felfedezés izgalma mind olyan összetevői egy ilyen kirándulásnak, amelyek segítenek megérteni, hogy miért egyre népszerűbb közvetlenül a pincénél bort kóstolni.

Egy romantikus borvacsorával egybekötött kóstoló tökéletes választás párok számára

Habár gyakorlatilag egyidős a borászkodással, a pincénél történő utazás és utaztatás kultúrája mostanában kezdi élni fénykorát. A digitális megoldások fejlődése közelebb hozza a borászatokat és a kíváncsi borbarátokat. Jó példa erre Magyarország legnagyobb borturisztikai weboldala, a Borindex, ahol már többszáz pincészet borkóstoló csomagjáról találhatsz részletes információt valódi képekkel és értékelésekkel.

Egyedi megoldásuknak köszönhetően konkrét időpontra is könnyebb most már borkóstolót foglalni, mint eddig bármikor. Sőt, az Utazómajom olvasói egy egyedi kuponkóddal most 10% kedvezménnyel foglalhatnak a Borindexen október végéig. Írd be a foglalási folyamat során a megfelelő helyre a UTAZOMAJOM10 kuponkódot és máris jóváírják neked a kedvezményt.

Próbálj ki idén ősszel valami újat és kóstold meg a kedvenc boraidat közvetlenül a pincészetnél, hiszen ne feledd, a bor ott a legjobb, ahol születik!

A bejegyzés a borindex.hu közreműködésével készült.

Ajánlatok