accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Maldív-szigeteki álomnyaralás – 14 éjszaka a Paradicsomban

utazomajom /

Ha Te is gyakran álmodozol arról, hogy a Maldív-szigeteken nyaralsz, a következő írás neked szól. Olvasónk, Dajcs Zsófia nemrég 14 éjszakát töltött a Paradicsomban, élményeit most velünk is megosztotta. Fényképes beszámoló következik, sok-sok hasznos információval.

Repjegyfoglalás a Maldív-szigetekre

1,5 hónappal indulás előtt, 2 héten át figyeltem az oldalakat, végül gotogate-en vettünk Qatar repjegyet 162 ezer Ft/fő áron (árfolyam miatt is naponta ingadozott picit). Qatarban volt egy 9 órás átszállásunk odafelé, ekkor kimentünk a Qatar által szervezett városnézésre, ami kb. 20$-ba került. Immigration-on átkísértek, nem kellett vízum.

Szállásfoglalás: lakott vagy resort szigeten?

A Maldív-szigetek között vannak lakott szigetek, ahol csak arra kijelölt helyeken lehet fürdőruhában lenni és nem lehet alkoholt fogyasztani, tiszteletben tartva a lakosok vallási elveit. És léteznek resort szigetek, amelyek igazából “turista szigetek”, ahol fürdőruha bárhol viselhető.

Mi térkép szerint kerestünk lakott szigetet, végül az Agoda oldalán foglaltunk az 1900 lakosú Guraidhoo szigeten szállást.

Árak: 14 éjszaka reggelivel 80-120 ezer Ft-ból kijön 2 főnek. Ez persze attól is függ, kinek mi az igénye, és milyen típusú szobát szeretne. A szigetet kb. 45 perces úton közelítettük meg speed boattal, az ára 25 $/fő/1 irány volt. Ezt a szállásadó lefoglalta 2 héttel az érkezésünk előtt.

Olyan vendégházat választottunk, ahol lefoglalták nekünk a transzfert is. Malé reptéren vártak minket (vagyis késtek). Minden speed boatnak megvolt az utaslistája, szerintem úgy kockázatos elutazni, hogy előre nincs lefoglalva a transzfer.

Guraidhoo szigeten kb. 4-5 étteremszerű kávézó (a főételek 5-10 $-ba kerülnek) és 8-10 boltocska, szuvenírüzlet található. A szigetről híd vezet egy lakatlan szigetre (Lhosfushi vagy bikini island), ahol szabadon, fürdőruhában lehet jönni-menni. Nagyon szép a víz alatti világ, és más zátonyokon is hasonló az élmény: halak, rákok, kagylók, ráják, kis szirti cápák, teknőcök, cetcápa (bálnacápa), repülő halak mindenhol.

Biyadoo Resort – 1 napos program

Hajóval mentünk át Biyadoo resort-ra (szállasadónk elvitt egy kis zsebpénzért). Vannak resortok, amelyek 1 vagy több napos ebédes, illetve all inclusive csomagokat ajánlanak.

Árak: Ezen a szigeten 1 napos csomag (9:00-18:00) szigetbelépővel, svédasztalos ebéddel 48$-ba került (nincsenek benne italok). Az all inclusive csomag ára 85 $ (ebéd+italok).

TIPP: Mi csak ebédes+napágyas csomagot vettünk, és kifizettük a koktélokat (8 $-tól) – így volt olcsóbb, mert nem vagyunk nagy alkoholfogyasztók.

Programok a Maldív-szigeteken

  • Minden szigeten vannak programszervezők, akiknél érdemes sznorkelezős programokat választani. Minket a szállásadónk vitt csónakkal, így olcsóbb volt.
  • Az éjszakai pecázás nagyon jó program, itt nap végén megsütötték nekünk, amit napközben kifogtunk.
  • Láttunk világító planktonokat, sznorkelezni pedig több zátonyra is ellátogattunk.
  • Érdemes homokpadra elmenni, esetleg ott piknikelni.

Árak: Utazásszervezőknél a programok 30-50$-ba kerülnek, ha valami helyi ember el tud vinni valahová privát csónakkal, jóval olcsóbb (20-25$).

Guraidhoo közelében 2 homokpad is található. Az egyikre kifizettük az utat, mert az kicsit távolabb esett, míg a másikra kieveztünk kajakkal. Vízálló tok javasolt telefonhoz, ha nincs vízálló fényképezőgép. Saját búvármaszk+pipánk volt, de szállásokon akár ingyen kölcsönöznek. Korallokra nem ajánlott cipő nélkül rálépni, sem a közelükben mezítláb lépkedni, ugyanis sok a halott korall és törmelék. Alapból nem is lenne szabad rálépni korallokra, sem fogdosni az élővilágot, az csak tönkre teszi, szóval inkább csak lebegjetek. Kényelmes mentőmellényt bérelni, vagy akár ingyen kölcsönöznek – abban csak lebegni és csodálni a víz alatti világot.

Komunikáció és egyéb hasznos tippek

  • Angolul valamennyire beszélnek a helyiek, már amennyi az üzlethez szükséges. A szálláson valaki mindig beszél angolul, éttermekben alapvető angoltudással rendelkeznek a pincérek.
  • Konnektorátalakító szükséges (de szállásokon tudnak adni, nekem sajátom van).
  • Eurót nem használtunk. Mindent meg lehetett venni USD-ből, helyi pénzben adtak vissza (ezért pénzváltó sem kellett).
  • Bankjegyeket nagyon nézik és vizsgálják, a nagyon kopott és akár picit is megrepedt bankjegyeket nem fogadják el.

Időjárás a Maldív-szigeteken

Monszun időszakban mentünk, kicsit aggódtunk is, hogy mennyit fog esni… Szerencsénk volt, csak egyetlen délelőtt esett, azon kívül olyan idő volt, mint a képeken.  Néha láttuk, hogy a távolban esik, mivel nagyon lokális az időjárás, minden pici felhőből eshet pár csepp.

Ami fontos, hogy rengeteg tigrisszúnyog ólálkodik kint (éjjel és nappal egyaránt), amelyek többféle láz- és egyéb betegségek hordozói. A szúnyog elleni szerek azonban nem védenek 100%-os biztonsággal. A csípésüket nem lehet érezni, viszont a helye 2 napig viszket. Pókokkal, kígyókkal vagy kukacokkal nem találkoztunk 🙂

Fotók és beszámoló: Dajcs Zsófia


Ha neked is van fényképes beszámolód különleges helyekről, egzotikus úti célokról, oszd meg az Utazómajmok világmegváltó csoportja -ban! 

 

Ajánlatok