accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Marokkóban ragadt olvasónk a határzár miatt, végül a románok segítettek rajta

Katya /

Olvasónk, Dávid a barátaival éppen Marokkóban nyaralt, amikor bejelentették, hogy az omikron variáns miatt november 29. 23:59-től a Marokkói Királyság lezárja reptereit a befelé érkező gépek előtt.

„Nem aggódtunk, mert úgy gondoltuk, hogy kifele engedni fogják a gépünket december 2-án. Hétfő este (november 29.) jött az üzenet a Ryanairtől, hogy törölték az Agadir-Bécs járatunkat. Felkerestük a rabati magyar nagykövetséget, hogy mi a teendő, hogyan tudunk hazajutni. Az itthon lévő egyik szülő felhívta a magyar Külügyminisztériumot, ahol azt közölték vele, hogy oldjuk meg magunknak, a magyar konzul kiírta, hogy nem javasolja a külföldre utazást, nem tudnak semmit tenni azzal, hogy kint ragadt jó pár magyar” – meséli Dávid.

„Először két hétre zárták le az országot, így átfoglaltuk a repjegyünket a leghamarabbi Bécsbe tartó gépre, december 16-ra. Miután több e-mailt küldtünk nekik, a rabati konzulátus felvette velünk a kapcsolatot, megkérdezték, hogy bajban vagyunk-e és  felkerültünk a haza útra várakozók listájára is. Egy pártól, akik magyar-román kettős állampolgárok, megtudtuk, hogy Románia Nagykövetsége gépet küld az itt rekedt állampolgáraiért.”

Dávid beszámolója szerint egyedül a rabati nagykövetség segített nekik, a sokadik elküldött e-mail után. Mindeközben a Ryanair törölte a december 16-i járatot is.

„December elsején hívott a rabati konzulátus, hogy másnap menjünk a marrákesi reptére, mert lehet, hogy a románok által küldött géppel eljuthatunk Bukarestbe. Másnap oda is mentünk reggel, 12 magyar jött haza.”

Ha nem mentik ki Dávidékat, a másik lehetőségük az lett volna, hogy a Marokkói Királyság által az ott rekedteknek megnyitott járatokra vesznek jegyet – horribilis árakon -, Párizsba vagy Madridba 150-350 ezer forintért.

„Szerencsére a rabati konzul kitett magáért és segített nekünk, ha már az otthoniak nem foglalkoztak velünk. A négyórás úton elsőosztályú kiszolgálás volt, kaptunk ételcsomagot, teát, kávét, teasüteményeket, sós snackeket, üdítőt.”

A gép este ért Bukarestbe, ahonnan még egy 16 órás vonatút várt Dávidékra Budapestig. Szerencséjük volt, ugyanis december 3-án a Ryanair bejelentette, hogy február 9-ig felfüggeszti a marokkói járatait, így a rabati magyar konzulátus és a román különgép segítsége nélkül könnyen három hónaposra nyúlhatott volna a nyaralás vagy választhattak volna a drága mentőjáratok közül.

Ajánlatok