accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mellkasi fájdalom száraz köhögés esetén – Baljós előjel?

utazomajom /

A köhögés normál esetben természetes jelenség, ami segít megtisztítani a légutakat a bejutó irritáló anyagoktól.

Megkülönböztetünk száraz és hurutos köhögést. A száraz köhögésnél nem termelődik váladék, míg a hurutos köhögés köpetürítéssel járó jelenség.

A lentiekben a száraz köhögést vesszük nagyító alá, és kiemelünk néhány olyan esetet, amikor mindenképp szükséges mielőbb orvoshoz fordulni.

Enyhe lefolyású, köhögéssel járó betegségek

  • Felső légúti fertőzés

Az egyik leggyakoribb jelenség, főleg a hidegebb hónapokban a felső légúti vírusos vagy bakteriális fertőzés. Általában orrfolyással, torokfájdalommal, időnként lázzal és izomfájdalommal jár együtt. Ide soroljuk a megfázást, a hörgő- vagy gégegyulladást és az influenzát is.

  • Asztma

Az asztma egy olyan krónikus betegség, melynek kiváltó oka a tüdő légutainak gyulladása. Tünetei a zihálás, a krónikus köhögés, a mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomás, nehézlégzés. Gyakran jelentkeznek éjjel a tünetek. A szteroid inhalátor gyulladáscsökkentő hatása könnyebbé teszi a levegővételt. A gyógyszeradagoló inhalátorok is ezt a célt szolgálják, különböző hatóanyagú gyógyszereket adagolva mikroszemcsék jutnak a légutakba, melyek enyhítik a tüneteket.

Középsúlyos köhögés

Bár az asztma is okozhat súlyos állapotot, megfelelő kezelés mellett jól szinten tartható a betegség.

A GERD, vagyis a Gasztroözofageális reflux a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe, melynek egyik jelensége a gyakori köhögési inger. Emellett gyomorégés és gyomortáji fájdalom is jellemzi. Diétával és gyógyszerekkel jól szabályozható, ám vannak olyan esetek, amikor sebészeti beavatkozás válik szükségessé.

  • Szívbetegség

A szívbetegség számos kardiológiai megbetegedést magában foglal. Az egyik vezető halálok a fejlett világ országaiban. Az emberek egy része nem is tudja magáról, hogy szívbeteg, hiszen az árulkodó jelek más betegség tünetei is lehetnek. Ilyen a nehézlégzés, fáradékonyság. Konkrétabb, szívbetegségre utaló jel például a végtagok duzzadása, a has megnagyobbodása, illetve a nyaki vénák és erek duzzadása.

Ha gyanakszik arra, hogy szívbetegsége van, a CMC Déli Klinikán sok más korszerű vizsgálat mellett kardiológiai, tüdőgyógyászati szakrendelésre is foglalhat időpontot.

Súlyos állapot, azonnali kezelést igényel

  • Összeesett tüdő

Trauma vagy belső szervi probléma esetén levegő szökhet a tüdőből a tüdőt borító, mellkasfalat határoló mellhártyák közé. Ilyenkor a tüdő nem tud megfelelően tágulni. Súlyos esetben azonnal mellkasi cső behelyezése válik szükségessé a mellüregbe, a bent rekedt levegő eltávolítása érdekében. Akár enyhe lefolyású is lehet és pihenéssel megoldódik a probléma, viszont ebben az esetben szoros orvosi megfigyelés szükséges.

Sürgősségi beavatkozásra akkor van szükség, ha hirtelen romló, megmagyarázhatatlan mellkasi fájdalom lép fel!

Ajánlatok