accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mennyivel lett drágább az utazás idén?

utazomajom /

Mitől lett minden drágább?

2022 februárjában kitört orosz-ukrán háború és az ezzel járó energiaválság óriási gazdasági hatást gyakorolt az európai emberek, így a magyarok életére is. Az energiahordozók, így a gáz és az olaj, illetve az elektromos energia ára rövid idő alatt sokszorosára emelkedett, ami jelentős emelkedést okozott az élelmiszerek, a közüzemi költségek, az üzemanyagok, és a különböző szolgáltatások, de még a szórakoztatási üzletág, így a befizetés nélküli bónusz kaszinójátékok árában is. Az elektromos áram és a fűtési költségek jelentős emelkedése gyakorlatilag a vendéglátói üzletágat és a turizmust is érzékenyen érintette. Sok hotel kénytelen volt ideiglenesen bezárni, vagy csökkenteni a működését. Ahogy a 2022-es nehéz év lassan eltelt, a turizmus kezdte visszanyerni az erejét. Újra elkezdett emelkedni az utazni vágyók száma, és foglalások száma is jelentősen emelkedett. De nézzük is meg pontosan, hogy mennyivel
emelkedtek a költségek!

Először vessünk egy pillantást arra, hogy hogyan gondolják az utazni vágyók azt, hogy mennyit emelkedtek az árak és mi a véleményük erről! Alapjába véve elmondható, hogy a magyarok aggódnak az árak emelkedése miatt, de ez nem nagyon vetette vissza az utazási kedvüket. Inkább úgy vélik, hogy jobban oda fognak figyelni az utazási költségekre és különböző módszerekkel megpróbálják azt, hogy a lehető legjobban szervezzék meg az utazást.

Mennyit hajlandóak költeni a magyarok utazásra?

Mivel jelentősen növekedtek az utazás költségei, ezért a drágulás az úti célok kiválasztását is befolyásolta. Egyre többen, nagyjából 60%-a az utazóknak egy belföldi utazást tervez, míg a többiek a külföldi utazást részesítik előnyben. Ez a belföldi utazók számának egy kisebb mértékű, nagyjából 5%-os növekedését jelenti. A külföldi utazást tervező magyarok aránya is nagyjából 5%-os növekedést mutat. Egy utazásra átlagosan 350000 Ft-ot szánnak elkölteni az utazók háztartásonként, amely magában foglalja a kaszinó kiadásokat is, ahol befizetés nélküli bónusz kiadást is figyelembe vesszük. A lakosság nagyjából egyharmada egynél több utazást is tervez, náluk az átlagos utazási költség valamivel kisebb lehet a fent említett összegnél.

Hova utaznak a magyarok?

A legnépszerűbb úti cél a magyarok között továbbra is Horvátország. A horvát tengerpart az egyik legszebb tengerpartnak számít és a magyarok egy kicsit még mindig magukénak érzik ezt a csodálatos partszakaszt. Az év bizonyos időszakában azonban előfordul, hogy más úti célok népszerűbbnek számítanak. Ausztria szintén a magyarok hagyományos célpontjai közé tartozik. Az osztrák főváros, valamint az azt körülvevő bécsi erdő és az Alpok elbűvölő hegyei egész évben csábítják az utazni vágyókat. A téli időszakban a síelni vágyók igyekeznek az osztrák síparadicsomokba, de tavasszal, nyáron és ősszel is nagyon népszerűek az osztrák városok és tájak. A Felvidékre és Erdélybe szintén nagyon sokan utaznak. Elsősorban a történelmi városokat és tájegységeket válasszák a látogatók, de vannak, akik kifejezetten erre a vidékre jellemző nevezetességeket keresnek. Például Erdély gyógyfürdői és mofettái
nagyon népszerűek a gyógyulni szándékozók körében.

A környező országokon kívül a kissé messzebb elhelyezkedő európai országok, mint például Németország, Lengyelország és Olaszország szintén nagyon népszerű. Az olasz tengerpart mellett az Alpokban található gyönyörű tavak, mint például a Garda tó vagy a Comói tó is kedvelt úti célnak számítanak. Természetesen a tengerparti városokban a turisták a befizetés nélküli bónusz lehetőségével is élhetnek. Németországban nagyon népszerűek a különböző zenei fesztiválok, illetve a Münchenben megrendezésre kerülő Oktoberfest. Európában természetesen Görögország és Spanyolország tengerparti strandjai vonzzák a magyar turistákat. Franciaország szintén kedvelt célpontja a síelőknek vagy a borvidékekre látogatóknak. Az észak-európai országok a magyar turistáknak nagyon drága célpontoknak
számítanak, ezért oda csak a tehetősebbek utaznak.

Az európai úti célok mellett sokan utaznak főleg a téli időszakban a trópusi, vagy a déli félteke különböző területeire. A Maldív-szigetek, Phuket vagy Thaiföld más területei, és Malajzia szintén vonzó célpontnak számítanak a homokos tengerpartjaik miatt, de a vagyonosabb réteg Dubai-t vagy Katart is előszeretettel választja.

Zárszó

De visszatérve az eredeti kérdésre, hogy mennyivel lett drágább az utazás az idén, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy 25-30%-os drágulás biztosan látható általánosságban a turizmusban. De a frekventált úti céloknál, mint például a horvát tengerparton egy 40-50%-os drágulás is teljesen reális.

Ajánlatok