accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Minden, amit a csőtörésről tudnia kell

utazomajom /

A csőtörés a háztartások egyik legrettegettebb problémája. Sok kárt okoz, esetenként nehéz megtalálni a forrását és ha meg is van, hatalmas számlákat tud maga után hagyni. 

Mi is az a csőtörés?

Téves elgondolás, hogy a csőtörés csak a régi házak problémája, ugyanis a felhasznált anyagok elöregedésén kívül más tényező is szerepet játszhat a kialakulásában. Ha nem megfelelő minőségű anyagokat használnak, akkor az új építésű házakban, lakásokban is előfordulhat csőtörés. Hasonló méretű problémát okoz, ha a megbízott szakember rosszul illeszti a csöveket, aminek a mentén a víz elkezdhet kifolyni.

A csőtörés egy kisebb változata a csőrepedés, amit például a nem használt csövek nem megfelelő fagytalanítása is okozhat. Ez legtöbbször kültéri vízvezetékeknél vagy nyaralóknál fordul elő.

Repedést okozhat még a vezetékeken egy nagyobb dugulás is, ami a rendszerben olyan mértékű nyomást idéz elő, hogy kárt okoz a vízvezetékekben is.

Milyen jelei vannak a csőtörésnek?

A legegyértelműbb esetekben látványosan zubogó víz vagy hirtelen megjelenő vízfoltok mutatják a csőtörés helyét, de ez nem mindig van így. Amikor a csőtörés még csak kialakulóban van, a víz csak szivárog, ennek pedig sokkal nehezebb megtalálni a forrását. Azért ilyenkor is vannak árulkodó jelek.

A vízórát alapvetően érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni, hogy elzárt csapok mellett semmi képpen se pörögjön a számlálója. Egy váratlanul magas vízszámla egy soron kívüli ellenőrzést is indokolttá tehet.

Ha hirtelen megnő a házban a páratartalom, vagy minden ok nélkül csökken a csapok víznyomása, érdemes egy megbízható és hozzáértő vízszerelő szakembert felkeresni, hogy vizsgálja meg a rendszert. Ha időben sikerül megtalálni a probléma forrását, megelőzhetjük, hogy a csőtörés nagyobb kárt okozzon, hiszen a kiáramló víz hatalmas rombolásokat tud véghezvinni.

Időnként a csöpögő csapok is utalhatnak csőtörésre. Ugyan a csap tömítéseinek elmozdulása vagy elhasználódása is tud ilyen könnyen orvosolható kellemetlenséget okozni, de ha az alkatrészek tüzetes átvizsgálása és javítása után is fennáll a probléma, akkor nagy valószínűséggel nem a csap volt a hibás.

A csőtörés elhárítása

Ha csőtörést észlelnek, az idő nagyon fontos tényező lesz. Mindenképpen hívjanak azonnal vízvezeték szerelőt. Ha kisebb jelek alapján sikerült megállapítani a csőtörést, akkor arról tájékoztassa a szakembert is, és zárja el a vizet a lakásban. Fontos, hogy a kiérkező szakemberrel minden információt megosszon, hogy a műszerek segítségével még könnyebben tudja megtalálni a probléma pontos forrását.

Szerencsés esetben megúszható a falak bontása, de rejtett csövek szivárgásánál ez minden bizonnyal elkerülhetetlen.

Ajánlatok