accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Minden, amit tudni akartál a japán cseresznyevirágzásról

lanymajom /

Japánt gyakran a technológiával, a robotizációval, a sushival vagy a világ leggyorsabb vonatával azonosítjuk, viszont a természet is épp úgy jelen van ebben a futurisztikus országban, mint az előbb említett tényezők. Ki ne hallott már a pompás, rózsaszín virágba borult cseresznyefáról, ami mind a helyieket, mind a Japánba érkező turistákat megbabonázza? Ha már elgondolkoztál rajta, hogy milyen lenne ezt a csodát a saját szemeddel is látni, akkor jó helyen jársz, hiszen összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a cseresznyevirágzásról.

Mit jelent a cseresznyevirágzás a helyiek számára?

A cseresznyefa virágzása az élet átmeneti jellegét szimbolizálja, de egyben az új kezdetet is jelenti, hiszen Japánban április 1. a pénzügyi- és a tanév kezdete. A cseresznyevirágzás, avagy japánul sakura nemcsak a szép rózsaszín virágokról szól, hanem a kultúra része. A művészetekben, költészetben, irodalomban, kerámiákon is évszázadok óta jelen van, továbbá maga a virág nézése, avagy japánul hanami is több éves hagyományokkal rendelkezik. A virágzáskor rengeteg fesztivált és rendezvény tartanak országszerte, továbbá a fa alatti piknik a barátokkal is rendkívül népszerű tevékenység ilyenkor.

Mikor figyelhetem meg én is ezt a különleges jelenséget?

Sajnos a virágzás érkezése nem olyan pontos, mint a híres japán gyorsvasúté, az időjárás függvényében minden évben lehetnek kisebb eltérések a napok között. A cseresznyefa körülbelül 1-1,5 héten keresztül virágzik, de  a jelenség szerencsére az egész országban megfigyelhető márciustól május elejéig terjedő időszakban egy déltől északra vonuló sávban. Ez jó hír a Japánba készülőknek, hiszen ha már megvettük a repülőjegyet, de végül lekéstük a fák virágzását Tokyoban vagy Kyotoban, akkor még mindig van időnk északra, Tohoku vagy Hokkaido régiókba utazni.

Legelőször Okinawa szigetén január közepe fele kezdenek el virágozni a cseresznyefák, majd február második hetére az egész sziget virágba borul. Tokyoba március végén, Kyotoba és Osakába általában április elején érkezik meg a várva várt jelenség, az északi régióban pedig még május elején is megfigyelhetjük.

Aki nem bízná a véletlenre, annak a japánok cseresznyevirágzási előrejelzést is biztosítanak ezen az oldalon, így már előre készülhetünk a tervezéssel.

A 2017-es szezon alakulása napról napra. Kép forrása: http://sakura.weathermap.jp/

Pontosan hova utazzak?

Tokyo

Habár Tokyo a világ egyik legmodernebb városa, ahol egyik felhőkarcoló éri a másikat, ettől függetlenül itt is találunk cseresznyefákat és zöldövezeteket. A folyók mentén rengeteg park van, ahol tavasszal lenyűgöző rózsaszínben pompázik a környék. A legkiemelkedőbb látványban az Ueno Parkban lesz részünk, ahol több mint 1000 cseresznyefában gyönyörködhetünk. Érdemes megemlíteni még a Shinjuku Gyoent is, ahol szintén fantasztikus élményben lehet részünk. Estefele pedig a Nakameguro városrészbe érdemes elmenni, ahol a csatornák mentén a virágok alatt és a hangulatos kivilágított utcákon sétálgathatunk.

Dél-Japán

A szubtrópusi Okinawa szigete is egy tökéletes helyszín a cseresznyevirágzás megcsodálására, hiszen itt tényleg természetközeli élményben lesz részünk. A fa virága erre fele harang alakú és sötétebb árnyalatú rózsaszínben pompázik. A pontos helyszínt illetőleg Yanbaru vadregényes táját és az UNESCO világörökség listájára is felkerült Nakijin várrom környékét ajánljuk.

Okinawa után ne hagyjuk ki Kyushu szigetét sem, ahol kiváló időjárás, melegvízű források, vulkánok és tökéletes gasztronómiai élmény vár. A cseresznyevirágzást a szigeten Kumamotoban érdemes megfigyelni, ahol több ezer fa borul rózsaszínbe.

Kyoto

Az ősi fővárosban a virágzás idején egy igazán autentikus élményben lesz részünk, habár ekkor kell a legnagyobb tömegre is számítani. A legjobb helyszínek egy piknikre a kivirágzott fák alatt a Maruyama Parkban, a Kamo-folyó mentén és az Imperial Palace Parkban találhatóak. Este sétáljunk végig a Filozófusok útján, ahol a csodás fák mellett eldugott szentélyekre és templomokra bukkanhatunk.

Észak-Japán

Akik később tudnak csak Japánba utazni, azoknak északra érdemes ellátogatni, hiszen erre fele még az április és a május első hete is alkalmas a cseresznyevirágzás megfigyelésére.

Hitome Senbonzakura egy álomszép helyszín, ahol az előtérben a rózsaszín virágok kapnak helyet, a hátteret pedig a hófödte hegycsúcsok uralják. Egy másik érdekes város Kakunodate, ahol a virágok mellett a szamuráj kultúrával is ismerkedhetünk. A virágzás legutolsó állomása pedig Hokkaido, ahol a kalandos utazók miután kigyönyörködték magukat a cseresznyefákban, akár még síelésre is benevezhetnek.


Forrás:
http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/asia/japan/articles/japan-cherry-blossom-sakura-guide/
https://www.kyuhoshi.com/japan-cherry-blossom-forecast/

Ajánlatok