accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

10 hely Olaszországban, amit elkerült a tömegturizmus

lanymajom /

Talán nem meglepő, hogy Olaszország a világ egyik legnépszerűbb utazási célpontja, hiszen az egész ország egy csoda, teles-tele gyönyörű természeti értékekkel és történelmi emlékekkel. Ennek ellenére azoknak sem kell lemondaniuk az olasz életérzésről, akik elkerülnék a nagy tömeget és inkább egy kis nyugalomra vágynának. A cím láttán Itália szerelmesei viszont lehet, hogy felhördültek; csak tíz? Persze jogos a felháborodás, hiszen ez a lista a végtelenségig folytatható lenne, de most a saját utazási tapasztalataim alapján, a térképen északról délre haladva próbáltam meg tíz olyan autentikus helyet kiemelni, ahol biztos, hogy elkerüljük a turistaáradatot, de ez mégsem megy a látvány kárára, sőt…

A listára viszonylag kisebb és nagyobb települések is felkerültek. Sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon ilyen, kevésbé látogatott helyszínekre mennyi készpénzt vigyünk magunkkal. Én személy szerint ahol lehet, inkább kártyával szoktam fizetni és csak annyi valutát viszek magammal, amennyit biztosan elköltök. Az említett célpontok nevezetességei mellett megpróbálok tanácsokat adni arról is, hogy az oda látogatás esetén milyen kártyás fizetési lehetőségeink vannak.

1. Borgo a Mozzano

Ez a kis hegyi falucska egy olyan hely, ahol még szinte a madár se jár, de esetünkben ez nem azt jelenti, hogy nincs itt semmilyen látnivaló. A legérdekesebb közülük egy gyalogos kőhíd, melyet kisebb-nagyobb boltívek tesznek különlegessé. A falucska szűk utcáit a hegyi patakok még hangulatosabbá varázsolják, a túrázók pedig rengeteg kijelölt turistaösvény között választhatnak. Az épületek közül a Fraternita Di Misericordiát, a több mint 100 éve a katolikus egyház által alapított kórházat lehetne kiemelni, ahol nagyon szívesen körbevezetik a merengőben, a kápolnában, a teraszon és annak kis veteményes kertjében a néha napján oda látogató érdeklődőket. Az eljutás egyszerű, Borgo a Mozzano Luccától egy 20 perces vonatútra helyezkedik el.

Borgo a Mozzanót én egynapos kirándulás keretei között kerestem fel Pisából indulva és Lucca megtekintésével kötöttem össze. A vonatjegyeimet a dombornyomott Mastercard kártyámmal fizettem. Ebben az időszakban külföldi Erasmus diák voltam, így minden kiadást jól meg kellett gondolnom. A készpénzfelvételnek elég magas költségei voltak, ezért is preferáltam a kártyás vásárlást. Az élelmiszeren úgy próbáltam spórolni, hogy a kirándulásra előre felkészültem és szendvicseket csomagoltam. Az élelmiszerboltokban Pisában és Luccában is fizethetünk kártyával. Olaszországban a legtöbb szállodában és étteremben is elfogadják a bankkártyát, de foglalás előtt azért érdemes rákérdezni a fizetési módokra.

2. Montepulciano

Montepulciano leginkább a boráról híres, viszont a fiatalabb turisták körében a Twilight film megjelenése óta lett érdekes, hiszen ezen a kis Toscán településen is folytak a forgatások. Habár a helyszínt a filmben Volterrának nevezik, ami egy szintén létező Toscán település, a rendezők választása viszont valamiért mégse Volterrára, hanem Montepulcianóra esett. Ennek ellenére turistákat szinte alig látni. Lehet, hogy rossz helyen keresik a vámpírokat? Habár az eljutás is egy kicsit macerás, de mindenképpen megéri a fáradozást, ha egy pár órára belecsöppennénk egy középkori település életébe. Sienából busszal érdemes érkezni, mivel a vonatállomás körülbelül 8-10 km-re helyezkedik el a történelmi várostól, habár helyi kisbuszokkal ez a távolság is könnyen leküzdhető.

Montepulcianóba indulva a buszjegyre szükségük lesz némi készpénzre, viszont helyben az éttermekben már nyugodtan használhatjuk a bankkártyánkat.

3. Sirolo

Ha szereted a dimbes-dombos vadregényes partszakaszokat, nem riadsz vissza a kavicsos tengerparttól és kíváncsi vagy arra, hogy nyaralnak a helyiek, akkor az Ancona melletti Monte Conero nemzeti park egy jó választás lehet. A park nem csak strandolásra, de túrázásra is alkalmas, ahonnan gyönyörű látvány nyílik az Adriai-tengerre. Az erdőben sátrazás csak a nyári időszakban ajánlott, mivel az év többi részében az esti órákban az erdészet által vaddisznó vadászat folyik. Sirolóba tömegközlekedéssel legegyszerűbben Anconából busszal lehet eljutni.

4. Macerata

Marche régió turisztikailag nem annyira felkapott, mint Toscana, pedig nagyon hasonló adottságokkal rendelkezik. A művészetek, kulturális és történelmi örökségek kedvelőinek Macerata rengeteg elfoglaltságot kínál, mint például a Ricci palotában berendezett galéria, a Buonaccorsi palota freskói, a több mint 700 éves egyetem épületei, a városi könyvtár és régi kódexei, a szabadtéri- és fedett színház. A történelem után a város jelenét is érdemes megismerni, elveszni a középkori utcákban vagy szerdánként a város több pontján is megrendezésre kerülő piacon, ahol nem csak élelmiszereket, de nagyon kedvező áron minőségi ruhadarabokat is be lehet szerezni.

Macerata egy nagyobb város, így itt a piacon kívül mindenhol fizethetünk bankkártyával.

5. Ascoli Piceno

Még szintén Marche régióban maradunk, csak egy kicsit délebbre, a hegyek közelébe vesszük az irányt, a 2000 éves történelemmel rendelkező Ascoli Picenoba. Itt szinte visszaugrunk a középkorba és egy lovagi torna helyszínén érezhetjük magunkat. A várost körülölelő hegyek és a türkiz kékes-zöldes színű patakok még inkább festőivé alakítják a látványt. A történelem során több mint 200 torony uralta a látképet, melyek közül 50 még mindig épségben áll. A város reneszánsz főterét, a Piazza del Popolot pedig Olaszország egyik legszebb tereként tartják számon. Az eljutás San Benedetto del Trontóból vonattal a legegyszerűbb.

Ascoli Picenót én szintén egynapos kirándulásként kerestem föl San Benedetto del Trontóból indulva. A vonatjegyet probléma nélkül tudtam kártyával fizetni. Habár én ahogy csak tudtam spóroltam az élelmiszeren, de a belváros utcáit járva rengeteg hangulatos étterem mellett elhaladtam, ahol a legtöbb esetben ki volt rakva az ajtóra a kártyaelfogadó-helyet jelölő matrica. Találtam egy nagyon hasznos weboldalat is a témában, ahol a fizetési mód szerint kereshetünk éttermeket, nem csak Ascoliban, de egész Olaszországban. Ez lenne az az oldal.

6. Ischia

A Nápoly környéki szigetek közül Capri a legismertebb és leglátogatottabb. Capri persze gyönyörű, viszont a nyári szezon alatt szinte moccanni sem lehet a szigeten. A nyugalmat, szép strandokat, természetet és a túrázási lehetőségeket keresőknek viszont Ischia egy tökéletes alternatíva. A sziget legtöbb pontjára busszal is el lehet jutni, habár a menetrendet csak tájékoztató jelleggel érdemes kezelni. Nápoly kikötőjéből napi több komp is közlekedik a szigetre és vissza. Habár egy nap alatt is körbe lehet futni a főbb érdekességeken, de érdemesebb inkább több éjszakára megszállni. Nem utolsó szempont, hogy az árak is kedvezőbbek, mint a környék felkapottabb üdülőhelyein.

A komp jegyet kártyával is ki tudjuk fizetni, felesleges online előre kifizetni, helyben is nyugodtan megvásárolhatjuk.

7. Bari

Bari egy forgalmas kikötőváros Dél-Olaszország Puglia régiójában. Hallani lehet olyan híreket, hogy Bariban nincs semmi látnivaló, fölösleges ott időt tölteni, ez viszont nem teljesen igaz. Több napot tényleg nem érdemes a városban időzni, viszont egy teljes napot mindenképpen megérdemel. Történelmi nevezetességekben itt sincs hiány, hiszen Bari katedrálisa és vára közel 1000 éves. Érdemes végigsétálni a városfalon, a Via Venezián, majd bebarangolni a szűk utcákat, melyeket a frissen mosott ruhák és az olasz mammák főztjének illat kavalkádja áraszt el.

Bari egy nagy város, így a kisebb kávézókon kívül a kártyás fizetéssel itt sem érhet gond.

8. Matera

Basilicata az ország egyik legszegényebb régiója, mely a sassiról, azaz barlanglakásokról lett hírhedt. A régió fővárosa Matera, ahol megtapasztalhatjuk hogyan éltek emberek még 60 éve is az állataikkal egy légtérben, áram és víz nélkül, őskori körülmények között. Az 1950-es években az embereket kitelepítették a barlanglakásokból, majd a ’80-as évek fele elkezdődtek a felújítási munkálatok. Azóta néhány lakás vendégháznak lett kialakítva, így akár azt is kipróbálhatjuk, milyen lehet egy barlangban élni. Materába Bariból busszal és vonattal is el lehet jutni.

Materát én szintén egy nap alatt kerestem föl, a szállásom aznap Bariban volt. Készpénzt csak egy fagyi vásárláskor és egy múzeummá alakított ház megtekintésekor használtam, a vonatjegyet, illetve élelmiszert kártyával fizettem.

9. Polignano a Mare

Polignano a Marét nem a történelmi emlékeiért, hanem a természeti szépségeiért, kristálytiszta tengerpartjaiért szokták felkeresni. A hangulatot a belváros fehér utcácskái és az éttermek által kínált helyi friss halak és kagylós tészták csak tovább fokozzák. A város híres szülötte Domenico Modugno, akiről a városlakók egy szoborral emlékeztek meg. Ki ne ismerné a híres, „Volare” nevezetű dalát; Volare, oh oh, Cantare, oh oh oh oh… Polignano a Maréba Bariból vonattal és busszal is el lehet jutni.

10. Savoca

Ha már filmforgatási helyszínek nyomába indulunk, akkor nem ajánlott kihagyni Savocát sem, mely a Keresztapából lehet ismerős, hiszen itt található az egyik legjellegzetesebb helyszín, a Bar Vitelli. Annak ellenére, hogy a film az egész világon ismert, a turistaáradat nem igazán jelent meg a településen. Ez lehet, hogy a nehézkes eljutásnak is köszönhető, hiszen Szicília kis hegyi falucskái között a buszközlekedés eléggé körülményes. Akinek viszont sikerül eljutni ide, az biztos, hogy nem bánja meg. A maffiától pedig nem kell tartani, a helyi emberek nagyon kedvesek és vendégszeretőek.

A kártyás vásárlás ezeken az omladozó szicíliai településeken nem olyan fényesen működik, de a nagyobb városokban és a turisztikai helyszíneken már annál inkább.

Tehát akkor mennyi készpénz legyen nálunk Olaszországba való utazásunkkor? Szerintem szállás foglalás előtt érdemes tisztázni, hogy lehet-e bankkártyával fizetni. Amennyiben igen, akkor nem érdemes sok készpénzt magunknál tartani, hiszen a legtöbb helyen (éttermekben, üzletekben, szuvenírboltokban, nagyobb múzeumokban) elfogadják a bankkártyát is. Persze azért fel kell készülni a vészhelyzetekre is, így egy minimális összeg jó ha van a pénztárcánkban.


A fent említett településeket elhelyeztük az alábbi térképen:


A cikk létrejöttét a Mastercard támogatta. 

Ajánlatok