accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Minden, amit tudnod kell mielőtt Olaszországba indulnál

Katya /

Olaszország mától eltörölte a beutazás előtti tesztkötelezettséget, országos szinten pedig megkezdődött az oltási igazolások általános használata, azaz vendéglátóhelyeken, közlekedési eszközökön, múzeumoknál való belépéshez és a legtöbb üzletben is kérik az oltási igazolást. Mivel Olaszországba most is halomban állnak az olcsó repjegyek és jó eséllyel pár fokkal melegebb az idő az országban – de még bőven tart a síszezon is -,  összeszedtük mikre figyelj, ha Olaszországba utazol.

Mi kell a beutazáshoz?

Február 1-től megszüntetik a beutazás előtti plusz tesztelési kötelezettséget (ezt decemberben vezették be az Omikron terjedése miatt), azaz az EU-ból érkezők ismét védettségi igazolás felmutatásával léphetnek be az országba. Az uniós digitális Covid-igazolványnak az alábbi adatok valamelyikét tartalmaznia kell:

 • oltási igazolvány, az oltás Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az olasz hatóság által elismert oltóanyaggal (Comirnaty-Pfizer, Moderna-Spikevax, Vaxzevria-AstraZeneca, Janssen-Johnson&Johnson) történt és a teljes oltási ciklus lezárultát követően (valamennyi előírt dózis beadásra került) 14 nap már eltelt;
  vagy
 • Oltási igazolvány, amely igazolja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett elsődleges oltási ciklus után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett vakcinát;
  vagy
 • Oltási igazolvány, amely igazolja három, EMA által elfogadott oltás felvételét;
  vagy
 • gyógyultsági igazolvány birtokosa, amennyiben 180 nap még nem telt el;
  vagy
 • a belépést megelőző 24 órában elvégzett, negatív antigén gyors teszt vagy 48 órában elvégzett negatív molekuláris (PCR) teszt felmutatásával
  és
 • bemutatják elektronikusan, vagy nyomtatott formában a PLF adatlapot, amely ide kattintva érhető el

 

Meddig kell érvényesnek lennie az oltási igazolásnak?

Fontos változás, hogy Olaszország február 1-től 6 hónapig fogadja el az igazolványok érvényességét. Viszont, ha valaki 6 hónapnál régebben kapta meg a második oltását és a harmadik beadása és az utazás között nem telik el 14 nap továbbra is beutazhat az országba, a booster oltással érvényes lesz az igazolványa.

Olaszországban milyen helyeken kérik majd az oltási igazolást?

Az új szabályok értelmében Olaszországban minden nyilvános helyen be kell majd mutatni az oltottsági igazolvány QR kódját, annak, aki elmúlt 12 éves. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények, a gyógyszertárak és az alapvető szükségcikkeket árusító üzletek. Viszont a kulturális intézmények, sportlétesítmények, ruha- és könyvesboltok, mozik, színházak, koncerttermek, zárt és szabadtéri vendéglátóhelyek, hotelek látogatását, a városi tömegközlekedés és távolsági járatok, sífelvonók használatát oltási igazolás felmutatásához kötik. Azaz röviden mindent, amire egy turistának szüksége lehet. A részletes lista ezen az oldalon érhető el.

Kiváltható valamivel az oltottsági igazolás?

Igen, a betegségből való gyógyultság igazolását vagy a negatív teszteredményt is elfogadják. Ezeket is az uniós digitális Covid-igazolványon keresztül lehet igazolni.

Gyerekkel utazom, rá mi érvényes?

A 6 éven aluliak mentesülnek a tesztkötelezettség alól, azonban a szüleinek meg kell felelnie a fent listázott feltételek valamelyikének. A PLF adatlapot azonban neki is ki kell tölteni. A 6 éven aluli kiskorú minden esetben, a 6. életévét betöltött kiskorú teszt birtokában mentesül a karanténkötelezettség alól, amennyiben szülője teljesíti a karanténmentes beutazás feltételeit. Olaszországban a 12 év felettieknek azonban a fent listázott feltételeknek szintén meg kell felelni.

És mi a helyzet a maszkkal?

Olaszországban jelenleg beltéren és kültéren is kötelező a maszk használata. A tömegközlekedési eszközökön FFP2 használata kötelező, így érdemes ezzel készülni. A kültéri maszkviselés február 10-ig van érvényben.

Utazás előtt továbbra is javasoljuk, hogy tájékozódjatok az aktuális információkról a helyi hatóságok, illetve a Konzuli Szolgálat oldalán.

Ajánlatok