accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mit is csinál pontosan egy logisztikai ügyintéző?

utazomajom /

Bár egyes szakmai elnevezéseket rendkívül sokszor hallunk a mindennapokban, mégis gyakran fogalmunk sincsen arról, hogy az az adott munkakör milyen sok feladatot foglal is magába.

Ilyen például a Kecskemétállás raktározás és logisztika aloldalán is megpályázható logisztikai szakember. Read more, vagyis kattintsunk és nézzünk körül az említett állások palettájában.

A logisztikai szakember feladatai közé tartozik a termékek beszállíttatása a gyártótól a kereskedelmi céghez, illetve a termékek továbbjuttatása a kereskedelmi cégtől a vevőkhöz.

Ugyan lehet, hogy elsőre egyszerűnek hangzik, de egyáltalán nem az. A logisztikai ügyintéző gyakorlatilag egy koordinátor szerepét hivatott betölteni a cég életében, és a kommunikációja, illetve irányítása a gyárakra, a termelőkre és a kereskedelmi cégekre egyaránt kiterjed.

Mindeközben pedig még az eseményeket is pontosan le kell dokumentálnia, ami teljes fókuszt és számos egyéb készség meglétét igényli.

Fontos a teherbírás

Mivel a logisztikai ügyintézőnek több fél érdekeit is egyszerre néznie kell, így sokszor kerül két tűz közé. Bírnia kell azt, hogy az egyik oldalról a vevő sürgeti, másikról pedig az alvállalkozó rágja a fülét, aki a szállítást végzi. Sőt, sokszor képbe kerül még a gyártó is. Ezt a stresszt pedig nem mindenki tudja megfelelően kezelni.

Jó kommunikációs készség

Ebben a pozícióban több folyamatot is egyszerre kell kézben tartanunk, s ha bármi rosszul sül el, akkor a szállítás valószínűleg nem lesz sikeres. Ezért elengedhetetlen a megfelelő információátadás és a határozott kommunikáció, hogy ne szenvedjenek kárt az érintett felek.

Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy így sem fordulhatnak elő nehézségek, de ezeket a kis elcsúszásokat sokkal könnyebb korrigálni.

További képességek, amelyek jól jöhetnek

Ha a logisztikai szakma mellett döntünk, akkor szükséges lesz még az empátia, a vevőközpontú, racionális gondolkodás, a precizitás és az alaposság. Továbbá a kitűnő memória és szervezőképesség sem árt.

Nem csak a termelés területén érvényesülhetünk

A logisztikai ügyintézőket általában mindenki a termeléshez köti, holott nagy szükség van rájuk például a tervezőirodákban, a reklámügynökségeknél, a könyvelőirodákban, sőt akár még a felméréseket és tanulmányokat végző cégeknél is, amelyre például Kecskemét területén is adottak a lehetőségek.

Hogyan képezzük magunkat?

Magyarországon ma már szinte minden nagyvárosban indítanak logisztikai képzéseket. Ezek többsége érettségihez kötöttek, de jócskán akadnak olyanok is, amelyek már általános iskolai végzettség megléte mellett is elkezdhetők.

Ami pedig a tananyagot illeti, rendkívül jól strukturált és átfogó, amelynek köszönhetően a tanulók már a képesítés megszerzése után viszonylag könnyen el tudnak helyezkedni.

Ajánlatok