accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mit tegyél, ha kedvencedet megtámadják a bolhák?

utazomajom /

Nagyon szerencsések azok az ebek, akik életük során sosem tapasztalják meg, micsoda kellemetlenségeket tudnak okozni a bolhák, ezek az apró kis komisz vérszívók. Ezek a paraziták szinte minden bundás állatot megtámadnak, de sajnos cseppet sem egyszerű megszabadulni tőlük, és távol tartani őket. Szerencsére azért léteznek hatásos módszerek ellenük.

Mit kell tudni a bolhákról?

A bolha egy apró, fekete színű vérszívó, aminek a kifejlett példányai ugrólábakkal rendelkeznek, így tudnak “vándorolni” egyik állatról a másikra. Azt azonban tudni kell róla, hogy nem tölti élete minden idejét a gazdaállaton, hanem többnyire csak táplálkozás céljából keresi fel, egyébként pedig a közelében éli mindennapjait, valami olyan helyen, ahol jól el tud rejtőzni. Ez lehet például a padlószőnyeg, a fekhely, a kutyaól vagy a padló repedései.

A petéjüket is ide helyezik el, amelyek körülbelül egy hónap múlva kifejlett bolhává válnak. Amint ez megtörténik, ők is felkeresik a gazdaállatot, hogy lakmározzanak belőle, és később szintén petéket raknak, így a populáció gyorsan szaporodásnak indul.

A bolhás állat pedig akár egy másikat is meg tud fertőzni úgy, ha közel kerülnek egymáshoz, és néhány vérszívó átugrik egyikükről a másikukra. A peték azonban jól viselik a zord körülményeket, így akár tárgyakon is eljuthatnak új táplálékforrásukhoz.

Miért veszélyesek?

A kis vérszívók legkárosabb tulajdonsága az, hogy a nyáluk magas arányban tartalmaz allergén anyagokat, amitől az állat bőre viszketni kezd, ezért vakaróznak annyit a bolhás ebek. Az irritáció sokszor odáig fajul, hogy a kutya sebesre, véresre vakarja és harapdálja magát, valamint heveny gyulladásos foltok is megjelenhetnek a bőrén.

A másik gond, hogy a bolhák galandférget terjesztenek, ami úgy jut be a kutya szervezetébe, hogy a bolhás terület harapdálása közben a bolhákkal együtt a féreglárvákat is lenyeli. A lárvák pedig fejlődésnek indulnak az állat szervezetében, majd szaporodni kezdenek. A bolhás kutyák tehát a legtöbbször férgesek is, ezért a bolhairtás mellett a féreghajtásra is gondot kell fordítani, hiszen a galandféreg az emberre is átterjedhet.

Mi a megoldás?

Legelőször is szükséged lesz egy olyan készítményre, amely elűzi és távol tartja a bolhákat kedvencedtől. A Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Advantix Spot-on tökéletes erre a célra, ráadásul a szúnyogok és kullancsok ellen is védelmet nyújt.

A szer rendszeres használatával megelőzheted, hogy a bolhák ismét megtámadják kedvencedet, de mint említettük, a bolhák nem csak az állat bundájában lakoznak.

Ezért fontos, hogy rendszeresen takarítsd és fertőtlenítsd a fekhelyét, benti kutya esetén pedig különös figyelmet kell fordítani a szőnyegekre és a padló réseire. Ugyanis hiába irtod ki a bolhákat a kutya testéről, ha az életben maradt példányok rejtekhelyükről előjőve ismét támadásba lendülnek. Mindenhonnan el kell tüntetni őket.

Ajánlatok