accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mit tegyél, ha meglátod a kijelzőn: “KÉSIK”!

utazomajom /

Először is: ne ess pánikba! Rengeteg repülő közlekedik a világon, egyszerre akár tizenötezer utasszállító gép is a levegőben lehet! Ezek közül sajnos törvényszerű, hogy néhány járat késik, vagy törlésre kerül. Azt azonban ne feledd, hogy a járatod késésének szinte biztosan alapos oka van, hiszen ez elég sokba kerül a légitársaságnak.

Szóval mit tehetsz, ha azt látod a repülőtéri monitoron, hogy „delayed”?

Ha a géped több, mint két órát késik…

akkor a légitársaság vendége vagy egy (vagy a késés mértékétől függően: több) étkezésre. Általában osztogatnak kupont is a beszállókapunál, de felesleges emiatt sorban állni! Ülj be a repülőtéren valahova, reggelizz-ebédelj-vacsorázz meg, igyál egy üdítőt-kávét és feltétlenül tedd el a blokkot: ezt bemutatva utólag megtérítik az étkezése(i)det!

Természetesen nem ajánlott felkapkodni a Burger Kingben az összes számlát, hiszen csak a várakozással ésszerű arányú étel kompenzációjára van lehetőség! Az utazómajmok amúgy sem tennének ilyet! 🙂

Ha több, mint három órát késel…

(és nem szélvihar, reptéri sztrájk vagy bombariadó miatt), akkor kártalanításra is jogosult lehetsz, melynek összege 250-600 EUR között van. Ha nem szeretnél a visszatérítéssel bajlódni, keress fel egy erre szakosodott céget!

Ha több, mint öt órát késel…

akkor elállhatsz az utazástól és a légitársaság visszafizeti jegyed árát (egyes társaságok ennél megengedőbbek ebben a helyzetben és kisebb késésnél is visszaadják a pénzed).
Ha még többet késel (és tudod, hogy várhatóan mikor indul a járatod), akkor napszaktól függően ülj taxiba (tedd el a blokkot) vegyél ki egy szállodai szobát (ezt a blokkot is tedd el!) aludj egyet, majd taxizz vissza a reptérre (blokk!). A légitársaság ezeket a költségeidet is megtéríti!

Ha törlik a járatod…

akkor természetesen hasonló jogaid vannak. Ha a repülőtéren derül ki a járattörlés, akkor hívd azonnal a légitársaságot, hogy a Neked legmegfelelőbb járatra foglaljanak át, mely természetesen ingyenes.

Ha visszautasították a beszállásod…

(mondjuk, mert túlfoglalták a gépet, vagy csak kisebb repülő van kéznél), akkor szintén hasonló jogaid vannak – amellett persze, hogy átfoglalásra itt is jogosult vagy. Ami még fontos: ha nem engednek fel a gépre, készíttess jegyzőkönyvet!

Fontos tehát, hogy tisztában légy a jogaiddal és élj is velük: ha pedig mindebben segítségre van szükséged, akkor keresd a Késett a gépem csapatát!

A légi utasok jogairól további információkat ITT olvashatsz!          (x)

Ajánlatok