accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mitől lesz igazán sikeres egy regionális rádiócsatorna?

utazomajom /

Kishazánkban számos remek rádiócsatorna működik. A legnagyobbak országos lefedettséggel bírnak, azonban sok olyan kisebb adó is jelen van az éterben, amely csak regionális szinten közvetít.

Ezeket az emberek egy része nem ismeri, pedig igen nagy potenciál rejlik bennük. De vajon mitől lesz sikeres egy ilyen csatorna? Nézzük a főbb kritériumokat!

Az online térben is jelen van

Azaz éljünk a modern technika adta lehetőségekkel és győzzük le a földrajzi korlátokat! A regionális állomások hátránya, hogy csak egy kisebb körzetben lehet őket FM-hullámokon fogni, viszont ez nem jelenti azt, hogy az interneten keresztül ne lehetne bárhol hozzáférni. 

Ékes példa erre a Sunshine FM, ami Nyíregyháza és környéke kedvenc helyi rádiója, ám mióta már az interneten, az Online Rádió weboldalán is elérhető, azóta a szabolcsi megyeszékhelytől távol élők is élvezhetik az adást. 

A csatorna tulajdonosai ugyanis rájöttek, hogy így sokkal több hallgatóhoz eljuthatnak, illetve azoknak a nyíregyháziaknak sem kell lemondaniuk kedvenc rádiójukról, akik hosszabb-rövidebb időre távol vannak az otthonuktól.

Az online térben tehát a regionális adóknak is megvan a lehetőségük arra, hogy lerombolják a földrajzi korlátokat, ez pedig a siker szempontjából egy fontos tényező.

A legjobb zenék közvetítése

Joggal tesszük fel a kérdést, mit értünk a “legjobb” alatt? Nos, általában az aktuális legnagyobb slágereket, hiszen ezekkel nehezen lehet mellélőni, mindenki ismeri őket és sokan rajonganak értük. A trendi zenékkel mindig is könnyen be lehetett vonzani a hallgatókat. 

Persze fontos, hogy az összeállítás is igényes legyen, ha ugyanis óránként leadják ugyanazt a dalt, akkor a rádiózás hamar egyhangúvá válik, és a hallgató keres magának egy másik csatornát. 

Vagyis a cél, hogy a populáris zenéket közvetítsünk, ugyanakkor változatos összeállításban. Ez nem egyszerű, de a Sunshine FM-nek e téren sem kell szégyenkeznie, ezért is szeretik őket annyira a hallgatók.

Több korosztályt is megszólít

A Sunshine FM zenei kínálata minden generációhoz szól: nappal inkább a klasszikus, örökzöld slágereken van a hangsúly az idősebb korosztály örömére, este viszont átveszik a helyüket a dinamikusabb, modernebb zenék és bulihimnuszok, melyekkel a fiatalabb hallgatóknak kedveznek. 

Helyi hírek, aktualitások közlése

A jó zene csak egy dolog, ám az embereket az is érdekli, hogy mi történik a világban, pláne a közvetlen környezetükben. Ezért egyetlen regionális adó sem létezhet hírblokkok nélkül. Az ország legfontosabb eseményein kívül azonban érdemes hangsúlyt helyezni a helyi aktualitásokra is, hiszen ezekben a hallgatók többsége érintett.

Például a Sunshine FM hallgatói számára igen hasznos információ, hogy jelenleg Nyíregyháza mely részén kell útlezárásra, forgalomelterelésre számítani, vagy hol történt esetleg baleset.

A programajánlók szintén fontos részei a műsornak, hisz így a hallgatók értesülhetnek a környékbeli eseményekről anélkül, hogy a Facebookot kellene feltúrniuk hétvégi programok után kutatva.

Ajánlatok