accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Novemberi gasztrotúra, azaz olcsó repjeggyel 5 isteni étel nyomában

utazomajom /

Kevés annál izgalmasabb dolog létezik, mint utazás során megismerni egy ország kultúráját nemcsak az építészetén, vagy művészetén, hanem a gasztronómiáján keresztül is. Tarts velünk öt ínycsiklandozó különlegesség nyomába, hogy Te is megkóstolhasd őket eredetiben!

TOP 5 étel, amit külföldön mindenképpen ki kell próbálnod

1. Arancini – Szicília

arancini

Ezek az aranysárga töltött rizsgolyók azonnal rabul ejtik az embert, nem csak azért, mert számos isteni töltelékkel kaphatóak – húsos, gombás, borsós, stb. -, hanem, mert nagyszerűségük az egyszerűségükben rejlik. Szinte bárhol kaphatóak Szicíliában, áruk 1-2 euro körül mozog és helyenként akár ökölnyi méretűek is lehetnek. Gyorsan és könnyedén fogyaszthatóak, így igazán ideálisak egy városnézés során. A Wizzair jóvoltából a téli szezonban már oda-vissza akár 20 ezer forintért kiruccanhatunk az olasz szigetre.

2. Muszaka – Görögország

muszaka
forrás: flickr.com

Számos Muszaka verzió kapható itthon is, amelyek a mediterrán, vagy balkáni térségből erednek, azonban az eredeti, ikonikus verzió Görögországból indult hódító útjára: padlizsán, darált hús, paradicsompüré, hagyma, fokhagyma, krumpli és egzotikus fűszerek, mint pl. fahéj alkotják ezt a finomságot. A rakott étel tetején pedig sajt és besamelmártás található. Általában ez a fogás is megtalálható a gyros mellett minden kebabosnál és görög gyorsétteremnél, de miért is ne próbálnád ki az eredeti verziót, ha már megjárhatod az utat Görögországba alig pár ezer forintért is.

3. Húsgolyók – Svédország

husgolyo1

Oké, oké, tegye fel a kezét, aki 50 %-ban nem a húsgolyók miatt jár abba a bizonyos lakberendezési áruházba? Naugye! Nincs ezzel semmi gond, szinte mindenki imádja, sőt, vegák és vegánok kedvéért igazán figyelmesen már elkészítették a zöldséges verziót is (ami legalább annyira finom, mint húsos társa). Budapestről fapadossal könnyen eljuthatunk Malmöbe, ahol megkóstolhatjuk az igazi svéd húsgolyót.

4. Eclair – Franciaország

eclair and macaron

A jó eclair fánk ismérve, hogy kívül kicsit roppan, belül omlós és puha. A francia cukrászat új szuperhőse, amely letaszította a macaront eddigi trónjáról, megszámlálhatatlan féle verzióban kapható: töltöttek, gyümölcsösek, csokoládésak, színes mázosak vagy épp elegánsak. Egy azonban közös bennük: mind elképesztően finomak. Ahogy a macaront is meg kell egyszer kóstolni a világhírű francia cukrászánál, Pierre Hermé-nél, úgy az eclairt is érdemes egy kis Szajna-parti andalgással összekötni.

5. Belga gofri – Belgium

waffles-1760794_1280

Igen, vitathatatlanul ez a világ legfinomabb gofrija. Bár biztos vagyok benne, hogy mindenkiben él a nyári balatoni (vagy városi) strandok hekkes standja által kínált csokipudingos gofrik íze, azért a brüsszeli nagytesónak nincs párja. Vastag, karamellizált szélű tészta, benne kis cukorgolyókkal, rajta óriási eperdarabok és az egészet megfejeli még egy nagy adag tejszínhab. Persze, ha már Belgium, akkor kérhetünk rá prémium minőségű csokoládé öntetet, és ha még mindig nem ütötte ki a vércukorszintünket ez a kis gasztrokirucc, akkor érdemes egy körben meglátogatni valamelyik csokimanufaktúrát is. A fapados járatokkal már akár 5-6 ezer forintért is kiugorhatsz egy jó gofri-vizitre.

Nos, megéheztél?

Ajánlatok