accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Nyereményjáték! Ellátogattam a Dubai EXPO-ra és most erre neked is lehetőséged nyílik ingyen!

utazomajom /

Kevés olyan utazás kedvelő olvasónk létezik, aki ne hallott volna még a Dubaji Világkiállításról. A 2020-ra tervezett világkiállítást a járvány miatt egy évvel később rendezték meg, ezért egészen 2022 március 31-ig látogatható. Nagy Dubai rajongóként egyértelmű volt, hogy én is látni szeretném a világ harmadik legnagyobb eseményét. (Az első kettő az olimpia és a foci vb.)

A nyereményjáték az oldal alján található. A helyes válaszokat a cikkből tudhatod meg. A helyes megfejtők között 3 napos utazást sorsolunk ki Dubajba a flydubai közvetlen járatával, ajándék Expo 2020 Dubai belépővel, 4 csillagos hotellel!

Utazás Dubajba flydubai-al

A flydubai már Budapestről is közvetlen járatokat üzemeltet a Dubajba heti 4 alkalommal, ahonnan közel 100 célállomásra repül kedvező átszállási idővel. Éppen ezért választottuk mi is a Maldív-szigetek-i utazásunkhoz a légitársaságot. Lehetőséged van plusz költség nélkül úgy jegyet foglalni távolabbi desztinációkra, hogy Dubajban megállj néhány napra, ahogyan azt mi is tettük. Így volt lehetőségünk ellátogatni a kiállításra ingyen a repülőjegy mellé ajándékba kapott Expo 2020 belépővel. Gyakran utazóknak jó hír, hogy a flydubai járatain is gyűjthetők a Skywards Miles pontok.

Expo 2020 Dubai

A megközelítés legegyszerűbben a csak erre a célra épített Al Wasi Plaza-tól induló 2020-as metróval lehetséges, amely óránként 44 ezer utas kiszolgálására képes. Megérkezéskor már a hihetetlen méretű kaputól leesik az állad: Asif Khan brit építész által tervezett 30 méter hosszú 21 méter magas szénszálas monstrum, úgynevezett mashrabiya, mely az arab építészetben gyakori elem. Habár messziről egy tömör, nehéz szerkezetnek tűnik, valójában egy vékony, könnyed fémváz, melynek ajtajait órási mérete ellenére egyetlen ember is ki tudja nyitni.

És még csak a bejáratban vagy, itt kezdődik a hatszáz focipálya méretű területen található Dubaji Világkiállítás. Összesen 192 ország egyedi építészeti stílusú pavilonját látogathatod meg, melyeket három fő téma köré építettek: lehetőség, mobilitás, fenntarthatóság. Az óriási méretek miatt mindenképp érdemes előre tervezni. Töltsd le a Dubai expo 2020 hivatalos applikációját, válaszd ki az általad legérdekesebbnek gondolt pavilonokat, tervezd meg azok meglátogatásának sorrendjét, hiszen rengeteg időt tudsz ezzel spórolni.

A mindenhonnan látható központi pavilon, az Al Wasl Plaza jó tájékozódási pont lehet. Ne felejts el időnként a 150 méter átmérőjű kupolára felnézni, hiszen napnyugta után lenyűgöző fényshowkat vetítenek rá.

Gondolhatnád, hogy a sivatag közepén biztosan elképesztően meleg lesz. Éppen ezért csak októbertől márciusig látogatható a kiállítás, de a biztonság kedvéért 25 ezer fát ültettek az Dubaji Világkiállítás területére, összesen 6 millió növénnyel, ami egész tűrhetű klímát biztosít. Persze emellett megannyi szökőkút is a hűsítést szolgálja. Apropó, ha már a víznél járunk! El ne felejts elmenni a négy emelet magas kör alakú “szürreális” színes vízeséshez, ahol a vízveszteség nélkül üzemelő zenélő, fénylő installáció részesévé válhatsz, ha mezítláb a közelébe állsz.

Ha eltévednél több, mint 100 robot segíti a tájékoztatást, de ha kell ételt szállítanak, fotóznak vagy éppen beszélgetőpartnerként szolgálnak. Ezek a kis apróságok a gyalogos részen flangálnak.

Pavilonok

Habár sok pavilont szerettünk volna megnézni, végül nem mindegyik fért bele az időnkbe. Vannak olyan országok, amelyek nagyon gyenge, inkább egy poros művelődési házas falusi kiállítást vonultatnak fel. Ezek rendszerint a kisebb, de számomra kedves mikronéziai és egyéb szigetországok voltak. Sajnos nagy csalódás volt és sok időt elpazaroltam erre. Volt néhány kívülről lenyűgöző épület, ami belül sokkal szerényebb képet festett, többet vártam tőle, mint például Peru vagy Kazahsztán. Mindenképp érdemes megnézni viszont a svájci pavilont. Már a bejáratnál a hatalmas tükröződő épületen látszódsz, miközben a vörös szőnyegen sétálsz a kiállításra. Bent mesterséges módszerekkel szédítő magaslati viszonyokat hoznak létre, ahol a magas páratartalomtól és a vízgőztől nehezen látva mászhatod meg a “hegyet”.

Nagy élmény volt a mozgalmas, izgalmas, képi világra nagy hangsúlyt fektető thai pavilon. Ha teheted és érdekel az űrkutatás, látogass el a mozgó szalagon egy helyben megtekinthető amerikai kiállításra is. A több órás sor miatt nem jutottunk be a japán, dél koreai és a német pavilonba, pedig felírtuk a listára. A híres Szaúd-Arábia-i pavilon pedig a király látogatása miatt zárva volt, de legalább láttam az elképesztően durva helikopterét, amivel az eseményre érkezett. A gyalogos sétányt le is zárták és több ezren várták a kordonok mögött az uralkodót.

Aqua Roots of Hungary – Magyar Pavilon

Ellátogattunk viszont a Magyar Pavilonba, és milyen jól tettük. Megmondom őszintén kettős érzésekkel léptem be a fából készült Makovecz féle stílusú impozáns épületbe. Szerettem volna nagyon, hogy büszke legyek rá, de féltem, hogy nem lesz elég izgalmas, ötletes. Előtte nem néztem utána, de az Aqua Roots of Hungary nevű Magyar Pavilon a legtöbb listán az előkelő helyen szerepel, de szinte mindegyik esetében a 192 pavilon közül a legjobb 15 között említik. Így utólag nem véletlen és az a több, mint 400 ezer látogató aki már megnézte a Magyar Pavilont, nem tévedett. Mindenféle elfogultság nélkül mondhatom, hogy az egyik legjobban összerakott, legizgalmasabb kreatív kiállítás a miénk. Habár a Pavilon a hazánk egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatására hivatott, az épület vízmentes technológiával készült. A kiállítás alatt a tematikája ellenére egyetlen csepp vízzel sem érintkezik a látogató. Más országokkal ellentétben a magyar  tárlat minden része interaktív és szerintem pont emiatt szeretik ennyien. A pavilon számomra a két legemlékezetesebb része a tükrök között található kreatív megjelenésű színes, a víz összetevőit, ásványi anyagait bemutató installáció, illetve a moziterem labdákkal teli medencéje, ahonnan a víz történetéről tekinthetünk meg egy rövid filmet. Előbbi az egyik legtöbbet fotózott helyszín, én is csináltam jópár képet!

Még egy személyes élményt megosztanék a látogatásomról. Azt gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy nem vagyok a divat embere. Ennek ellenére még nekem is megakadt a szemem a magyar személyzet ruháján. Olyannyira nem hivalkodó, egyszerű, mégis stílusos és modern, hogy teljesen le voltam nyűgözve. Végre nem toljuk túl a matyó hímzést és a nemzeti színű sálat, hanem enélkül is lehetünk magyarok külföldön. Csak így tovább!

A Magyar Pavilonban egy étterem is helyet kapott, melynek gasztronómiai kínálatában a megszokott magyar ízeket újragondolt formában kóstolhatod meg. A menüt ide kattintva tudod böngészni. A helyszínen folyamatosan magyar kötődésű zenészek lépnek fel. A januári eseményeket itt láthatod.

Mindenképp kövesd be a Hungary at Expo 2020 facebook oldalt is, hiszen a nyertes nevét itt fogjuk közzétenni február 5-én!

Ha szeretnéd megnézni a saját szemeddel is ezt a világra szóló kiállítást, akkor játssz velünk! Válaszolj helyesen az alábbi kérdésekre és a tiéd lehet a 3 napos repülős dubaji utazás a flydubai közvetlen járatával ajándék Expo 2020 Dubai belépővel!

Kérdések

Ajánlatok