accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Olasz nyaralást tervezel? Ezek a Nápoly környéki helyek biztosan lenyűgöznek majd!

Katya /

Nápoly Olaszország harmadik legnagyobb városa és egyben az egyik legrégebben lakott is. A dél-olasz nagyváros hemzseg a történelmi emlékektől, ugyanakkor Nápoly nem olyan, mint egy élő múzeum, hanem egy nagyon is pezsgő, nyüzsgő város, annak minden egyes bájával és bajával együtt. Mindemellett pedig kiváló bázis ahhoz, hogy felfedezd a környéket, hiszen az is bőven rejteget látnivalókat: itt van Olaszország egyik legszebb partja, az Amalfi-part festői üdülővárosaival, megnézheted Pompei romjait és a Vezúvot, de könnyen elérhető innen Capri, Procida és Ischia mesés szigete is. Ráadásul Nápoly Budapestről olcsón elérhető fapados járatokkal is, a helyszínen pedig nem kell autóbérléssel fáradni, vonattal és busszal is könnyen bejárható a környék.

Amalfi-part

Az Amalfi-part képeslapra kínálkozó panorámája bizonyára sok turistát csábít Olaszországba. Nem meglepő, hiszen ahogy a hegyek a rajtuk sorakozó pasztell színű házakkal, villákkal, zöld ligetekkel a tenger fölé magasodnak, abban egyszerre van valami magasztos elegancia és kaotikus báj. Egyébként a világ egyik legszebb autóútjának is tartják az Amalfi-part fölött húzódót, ahol 72 kilométeren át kísér a meredek sziklás part látványa. Éppen ezért azonban gyalogosként jobb, ha felkészülsz az emelkedőkre és a lépcsőkre, de a látvány és a sziklás part alatt meghúzódó azúr kék tenger minden kaptatóért kárpótol majd. Az Amalfi-part egyik legnépszerűbb városa Positano, a képeslapokról  már ismerős lehet. A függőleges, tarka házacskákkal telített utcákon jó élmény andalogni egy kicsit, melyek szinte mindegyike a fekete homokos, színes napernyőktől tarka partba torkollanak. De ugyanígy megér legalább egy napot a környék „névadója”, Amalfi is, ami a 9. és 13. század között az Amalfi Köztársaság fővárosaként fontos kereskedelmi központnak számított, így történelmi látnivalóit is érdemes megnézni.

Szállás-tipp: Ha egy kis romantikus elvonulásra vágysz, a Positanóban található Anna Apartment gondoskodik az igazi “dolce vitáról”. Az egy hálószobás apartmanhoz egy, az Amalfi-partra néző terasz is tartozik, ahonnan kettesben élvezhetitek a naplementét.

Vezúv

Napjaink egyik legveszélyesebb vulkánja a Vezúv az egész környékről jól látható, Nápolytól pedig csupán 9 kilométerre helyezkedik el. A vulkán már jó pár kitörésen van túl, legutóbb 1944-ben tört ki, a történelem könyvekbe a kr. u. 79-es pompeji katasztrófa miatt került be. Ekkor borította be a forró láva és hamu a közelben lévő Pompei, Herculaneum és Stabiae városait, pusztulást hozva mindenre és mindenkire a környéken. A vulkán füstölgő krátere azonban hosszú évek óta vonzza a turistákat: busszal, vonattal, kocsival, szervezett úttal is megközelíthető, belépőjegy ellenében, idegenvezető kíséretében. A vulkántúra körülbelül másfél órát vesz igénybe és mindenképpen kényelmes, zárt cipőben indulj el.

Szállás-tipp: Ha autóval vagy vonattal fedeznéd fel a környéket, a nápolyi reptértől másfél kilométerre lévő Buono Hotel jó választás lehet, ahonnan könnyen elérheted a vasútállomást, az autópályát és  Nápoly központját is. A háromcsillagos szálláshely ragyogóan tiszta, minden reggel ingyenes kontinentális reggelit kínálnak, a közelben pedig számos étterem található a nap zárásához.

Pompei és Herculaneum

A két ókori várost a Vezúv pusztította el kr. u. 79-ben. Pompeit a 7-8 méter magasra feltörő hamu temette maga alá, míg Herculaneumot a leömlő iszaplavina borította be. A hamu azonban ezeket a városokat hátborzongató módon konzerválta, így ma itt található a legtöbb római régészeti emlék, a városok a Világörökség részét képezik. Régi freskók, egykori pékség, bordélyház, templomok és teátrum is megnézhetők a felfedett városokban, ahogy az ott élők utolsó pillanatai is, ahogy megmaradtak az örökkévalónak. Pompei ma Olaszország egyik legfelkapottabb látnivalója, ezért a tömeg miatt néha nehéz átérezni a Vezúv árnyékolta hely szellemét, emiatt ajánlott a korai órákban érkezni, amikor még nincs hatalmas tömeg vagy benevezni egy vezetett túrára, ha szeretnél még többet megtudni a városról. Pompei és Herculaneum a Vezúv két oldalán fekszenek, romjaik külön belépővel látogathatók, a két város tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, így akár egy napba is sűríthető.

Utazómajom-tipp: Ha szeretnél még jobban elmélyülni az ókori római kultúrában, Pompei és Herculaneum látogatásához remek kiegészítés lehet a nápolyi Régészeti Múzeum, ahol rengeteg, itt feltárt kincset őriznek. A múzeumnak van egy „titkos szobája” is, ahol az ősi erotikus képek nézhetők meg, ám ide előzetes foglalás szükséges a múzeumba érkezéskor.

Sorrento

Hivatalosan nem része az Amalfi-partnak, de közelsége miatt gyakran együtt kezelik ezzel a vidékkel. Sorrento is kiváló bázis lehet a környék felfedezésére, ha valami nyugisabbra vágysz. Könnyen megközelíthető a nápolyi reptérről, az Amalfi-part, Capri, Procida és Ischia szigetei pedig egy karnyújtásnyira vannak. Sőt, Capri és a Vezúv Sorrento számos kilátóhelyéről is megcsodálhatók. A citrus ligetektől hemzsegő kikötőváros egyébként a limoncello, azaz az olasz citromlikőr hazája is, így semmiképp se hagyd ki ezt a frissítő italt, ha itt jársz.

Szállás-tipp: A Sorrento központjában található Hotel Rivage épületéből kiváló kilátás nyílik a Nápolyi-öbölre és a Vezúvra, akár a medencéből vagy a parton napozva is. A háromcsillagos szállás pár perc sétára található a kikötőtől és az állomástól. Svédasztalos reggelivel, valamint két étteremmel várják a pihenni vágyó vendégeket.

Capri, Procida és Ischia

A Nápolyi-öböl bármely szigetét választod, biztos nem ér csalódás, de ha teheted nézd meg mindegyiket, ugyanis más-más élményt tartogatnak. Ischia a zöld szigetként is ismert gazdag növényzetének köszönhetően, Nápolyból pedig egy vulkáni kráterből kialakított kikötőbe érkezve érintheti talpad elsőként a sziget talaját. Nevéhez híven a sziget gazdag narancs- és citromültetvényekben, sok pálma-, kókusz- és agavéfa, szőlőültetvények, gesztenye- , mandula-, és olajfák otthona. A három sziget közül egyébként ez a legnagyobb, a híresebb Caprinál némiképp kedvezőbbek a szállások árai, így érdemes lehet itt megszállni és innen indulva, hajóval felfedezni a másik két szigetet. Capri igazi luxushelynek számít, már a római korban is számos villa épült itt, Augustus császár annak idején annyira beleszeretett, hogy a tulajdonában lévő Ischia-t adta Capriért cserébe. A pompás szigeten érdemes megnézni Augustus kertjeit és a híres Faraglioni sziklákat, a környék egyik legnagyobb nevezetessége pedig a Kék-barlang, melyet sok szigetkerülő hajóút is érint. Capri egyébként manapság népszerű nyaralóhely a hírességek körében is, kikötőjében megszokott a luxusjachtok látványa. Ezzel szemben Procidán inkább a halászhajók a jellemzők, a lakosság nagy része halászatból él. A sziget báját pasztellszínű házai és kanyargós kis utcái adják.

Ajánlatok