accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Opatija Európa legromantikusabb városa

utazomajom /

Opatiját a European Best Destinations és a Forbes magazin tavaly Európa legromantikusabb városai közé választotta, idén pedig a Trips To Discover turisztikai portál vette fel a 15 romantikus desztinációt felvonultató listájára.

Opatija (Abbázia) a 19. század végén lett az osztrák és magyar előkelőségek divatos tengerparti nyaralóhelye. A történelmi levegőjű város azóta sem veszített vonzásából, festői helyszínei, erdei ösvényei az enyhe mediterrán télben is romantikus sétákra invitálnak.

Az Adria büszkeségének tartott Lungomare tengerparti sétányt ma is Opatija legpatinásabb épületei övezik. A promenádot az első helyi hotelek, a Kvarner 1884-es és az Imperial 1885-ös megnyitásának idején kezdték el kiépíteni, majd teljes hosszában 1911-ben adták át. A Lungomarén találjuk a Leány sirállyal című szobrot is, amely az elmúlt fél évszázadban Opatija jelképévé vált.

Mesés villák, romantikus kertek

Opatija nevezetes villái és parkjai közül talán az Angiolina park a legismertebb, közepén az 1844-ben épült impozáns Angiolina-villával, amely a Horvát Idegenforgalmi Múzeumnak ad otthont. A tengerre néző, neoklasszicista épületet Iginio Scarpa fiumei nemes építtette szerelme jeléül feleségének, Angiolinának. Scarpa nagy természetkedvelő volt, ezért többek között Dél-Amerikából és Ausztráliából is hozatott egzotikus növényeket – az impozáns parkban ma több mint 150 növényfaj él. Érdemes időt szánni a képzőművészeti tárlatoknak otthont adó Juraj Šporer Művészeti Pavilonra és a vidéki kunyhó mintájára épült Svájci Házikóra is, ahol az Üdvözlet Opatijából című kiállításon pillanthatunk be a helyi történelembe.

Ugyancsak hangulatos séták helyszíne lehet az Amerikai Kertek labirintusa, amit 1926-ban Kuczor Mihály Pál magyar fűszerpaprika-kereskedő építtetett felesége tiszteletére.Az öbölre néző teraszos park a historizmussal kombinált modernizmus kertépítészeti remeke, ahol a lakóépület mellett néhány üvegház, egy rusztikus kertészház és több más festői látványelem is fennmaradt.

Pihenés a Monarchia díszletei között

Opatija szállodáinak többségét szintén a romantika szelleme hatja át: az egykori élénk fürdőélet emlékét és a császári építészet pompáját számos történelmi hangulatú hotel őrzi.

A belvárosban találjuk a neobarokk és a szecesszió stílusjegyeit ötvöző Hotel Palace Bellevue-t, amely sokak szerint a 19. század végi abbáziai elegancia megtestesítője. A szállodát Josef Gruesser alapította, a főépületet 1891-ben építették Villa Bellevue néven. Néhány évvel később az alapító fia, Anton Gruesser vette át a hotelt, és a város egyik legjobb szállodájává alakította. A Hotel Bellevue a Liburnia Hotels & Villas Heritage Collection egyik zászlóshajója, az igazi Liburnia Riviera-élmény őrzője: kifinomult belső kialakítással, tágas terekkel és páratlan, tengerre nyíló kilátással büszkélkedhet.

Az elegáns épület régi báját megőrizve, de új, korszerű létesítményekkel gazdagodva kínálja sokszínű szolgáltatásait.

A reggelit az impozáns bálteremben fogyaszthatják el a vendégek, a délutáni süteményért pedig érdemes beülni a híres Café Straussba. A szálloda a’ la carte éttermében elköltött mediterrán halvacsora egy pohár helyi malvázia kíséretében tökéletes módja a nap befejezésének.

A Hotel Bellevue december 27-éig speciális ajánlattal várja a meghitt kikapcsolódásra érkezőket: üdvözlőital és ínyenc csokoládé, a szobában felszolgált pezsgős reggeli, négyfogásos ünnepi vacsora, afrodiziákumos masszázs, wellnessutalvány, a fűtött tengervizes úszómedence és a SPA-zóna (finn szauna, törökfürdő, relax zóna, szépség- és masszázsszobák) korlátlan használata mind része a romantikus csomagajánlatnak.

Adventre hangolódás csokoládéünneppel

Hangulatos eseménynek ígérkezik a Csokoládé Fesztivál, amelyet november 11. és 13. között rendeznek meg az adriai városban. A háromnapos gasztronómiai ünnep során a csokoládé szerepel majd Opatija éttermeinek és kávézóinak étlapján, valamint a gyógy- és wellnessközpontok által kínált különleges kezelésekben.

Horvátország egyik legnagyobb és legrégebbi fesztiváljának középpontjában, a Gervais Központban megrendezésre kerülő „Csokoládévarázs” vásáron több mint 20 kézműves csokoládé desszertkészítő különlegességeit mutatják be.

Festival Čokolade Opatija – Photo by Petar Kurschner

Idén újdonság lesz a családi gazdaságokból származó csokoládék bemutatója.A kiállítás a kakaóbabtól a csokoládéig követi a kakaóbab gourmet édességgé való átalakulásának folyamatát, de lesznek csokoládékészítő műhelyek, gyermekfoglalkozások, csokoládéruha-készítési bemutató és zene is a háromnapos Csokoládé Fesztivál ideje alatt. Ha nagy csokoládérajongó vagy, ezt mindenképpen be kell írnod a naptáradba!

Ajánlatok