accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Prédikálószék-kilátó – Őszi panorámatúra a Dunakanyarban

utazomajom /

Vajon a Budapesten élők tudják, hogy kirándulóhelyek szempontjából milyen szerencsések? A fővárosból egy órán belül remek hegyvidéki túraútvonalak, vízparti helyek és bájos kisvárosok érhetők el akár autóval, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel is. Aki szívesen kirándul, a Pilisben, a Börzsönyben vagy a Visegrádi-hegységben is kedvére válogathat a szebbnél-szebb túraútvonalak közül. A mi nagy kedvencünk a Prédikálószék kilátó, amelyről nem csak a Dunakanyar, hanem Magyarország egyik legszebb panorámája nyílik. Ha útnak indultok, ne felejtsétek otthon az OTP SZÉP kártyákat sem! Ha a túra során nem is, utána mindenképp hasznát vehetitek.

Túra a Prédikálószékre

Komárom-Esztergom és Pest megye között, a Visegrádi-hegységben bújik meg a Prédikálószék-kilátó, amely 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja. Az elnevezés valószínűleg onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa egy szószékre emlékeztet.

A kilátóhoz vezető túraútvonalak végig járása már önmagában hatalmas élmény, hiszen pazar panoráma és különleges természeti képződmények kísérik végig utunkat egészen a csúcsig.

A Prédikálószék-csúcsra több útvonalon is eljuthatunk, a legnépszerűbb talán a Dömösről induló és a Vadálló-köveket érintő túra.

Dömösről a Szentfa-kápolnáig a sárga-piros-zöld jelzésen haladjunk, majd a piros háromszög jelzésen haladjunk felfelé a Vadálló-köveket érintve a Prédikálószékig (kb. 4,4 km, 120 perc, emelkedés: 555 m).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kata Szalay (@szkatuska) által megosztott bejegyzés,

A Vadálló-kövekre való feljutás a túra legnehezebb része, néhol fától fáig kell kapaszkodni és úgy haladni tovább. De megéri a fáradtságot, hiszen a bizarr sziklarengeteg már önmagában is csodás látvány, és a kilátás is egészen bámulatos (ld. fenti kép). Innen már kényelmes sétaúton érhetjük el a Prédikálószék csúcsát.

Prédikálószék-kilátó - Őszi panorámatúra a Dunakanyarban
Túraútvonalak a Visegrádi-hegységben

Prédikálószék-kilátó

A Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán 2016-ban adták át a fából készült kilátót. A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 m2 bruttó alapterületű fa építmény 3, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg a Dunakanyar panorámája.

Prédikálószék-kilátó - Őszi panorámatúra a Dunakanyarban
Fából készült kilátó a Prédikálószék csúcsán

A kilátóból a Duna-patkó alakú kanyarjára nyílik panoráma, de megcsodálhatjuk a Börzsöny, a Naszály, de akár a Mátra vonulatait is.

A kilátó tetején két webkamerát helyeztek el, és környékén ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető. A fa építmény mellett tűzrakóhely, valamint padok és asztalok is várják a túrázókat.

Utazómajom-tipp: A Prédikálószék-túra hazai viszonylatban a nehezebb útvonalak közé tartozik, ezért megfelelő túrafelszerelés, bakancs, víz és élelem csomagolása elengedhetetlen! Mielőtt elindultok, feltétlenül győződjetek meg az időjárási viszonyokról is!

Vissza Dömösre

A csúcstól a piros háromszöget, majd piros kereszt jelzést követve érjük el a Király-patakot, illetve a Király-kutat. Innen a piros jelzésen menjünk tovább a patak partján, amíg el nem érjük a Rám-szakadék felé tartó zöld jelzést. A Malom-patak völgyében menjünk vissza a Szentfa-forráshoz, majd a már ismert útvonalon vissza Dömösre, a parkolóhoz.

 • A túra hossza: 14,6 km
 • A túra időtartama: 5 óra
 • Szintkülönbség: 550 m fel, ugyanannyi le.

Utazómajom-tippek a Prédikálószék környékén:

1. Büfék és éttermek, ahol OTP SZÉP kártyával is fizethetsz:

 • Borda Vendéglő (2027 Dömös Duna part 2/1.)
 • Don Vito étterem és pizzeria (2025 Visegrád Fő út 83.)
 • Plintenburg Étterem (2025 Visegrád Fő utca 127.)
 • Piknik Falatozó és Sörkert (2025 Visegrád Fő utca 42.)
 • Vár Grill Bár (2025 Visegrád Fő utca 9.)
 • Nagyvillám étterem (2025 Visegrád Nagyvillám 0125/3.)
 • Mogyoróhegy Étterem (2025 Visegrád Panoráma utca 4.)
Prédikálószék-kilátó - Őszi panorámatúra a Dunakanyarban
Royal Club Visegrád****

2. Szállások, ahol OTP SZÉP kártyával is fizethetsz:

 • Hotel Silvanus**** (2025 Visegrád Panoráma út 2.)
 • Royal Club Hotel**** (2025 Visegrád Fő utca 92.)
 • Apátkúti Vadászház (2025 Visegrád Apátkúti völgy)
 • Kerekeskút Vendégház (2025 Visegrád Fő út 125.)
 • Komfort Vendégház Visegrád (2025 Visegrád Fő utca 100.)
 • Panoráma Vendégház (2027 Dömös Dobogókői út 3.)
 • Luna Vendégház (2027 Dömös Királykúti utca 45.)

3. Szabadidős tevékenységek, ahol OTP SZÉP kártyát is elfogadnak:

 • Canopy (2025 Visegrád Fekete hegy tető 2.)
 • MNM Mátyás király Múzeum (2025 Visegrád Fő u. 23.)
 • Visegrád Gokart Élmény és Kalandpark (2025 Visegrád Lepencevölgy)
 • Visegrádi Fellegvár (2025 Visegrád Mátyás király utca 4.)
 • Visegrádi Bobpálya (2025 Visegrád Nagyvillám – hegy)

 

(fotók: csodahelyek.hu)

A tartalom az OTP SZÉP kártya támogatásával készült.

Legyél tagja Te is az ország legnagyobb SZÉP-kártyás közösségének! Élvezd az OTP SZÉP kártya előnyeit és szerezz új élményeket országszerte, 30 ezer elfogadóhelyen. További részleteket itt olvashatsz: otpmindennap.hu/szepkartya/