accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Jön a hideg idő: ezeken a helyeken síelhetsz Magyarországon

Katya /

Ezen a héten újra elő kell venni a melegebb kabátunkat, az érkező lehűlés azonban a téli sportok kedvelőinek igazi jó hír, hiszen ez egyúttal azt is jelenti, hogy jó eséllyel ismét előkerülhetnek a sílécek és a snowboardok és el lehet indulni a hegyekbe. Itthon sem kell szerencsére nélkülöznünk a hegyeket és a jó síterepeket, így összeszedtük a hazai pályákat, hogy tud merre indulj. Ha pedig nem szeretsz síelni, de hóeséskor szívesen előkapod a szánkót, akkor lejjebb tekerve azt is összeszedtük hol a legjobb szánkóval csúszkálni.

Az aktuális infókat (02.11-én) a síterepek oldalairól, illetve közösségi média csatornáiról gyűjtöttük össze, de mivel az időjárás függvényében a pályák nyitva tartása változhat, ezért indulás előtt mindenképpen ellenőrizd a hivatalos oldalukat.

Eplény

Az eplényi síterep a hazai tél egyik legstabilabb pontja, ahol hóágyúzással segítenek rá a havazásra, így viszonylag hosszú szezonnal számolhatnak. Itt található a leghosszabb, megállás nélkül síelhető szakaszunk is, sötétedés után pedig kivilágított pályákon is szabad a siklás. Összesen négy sípálya van nyitva jelenleg, beleérve a tanulópályákat is és két felvonó üzemel, de a pontos infókért érdemes indulás előtt csekkolni az Eplényi Intersport Síaréna oldalát.

Árak: 2 órás felnőttjegy 7500 Ft, napijegy 11.900 Ft, gyereknek 2 órás 5600 Ft, a napi pedig 8900 Ft.

Mátraszentistván

Mátraszentistván az ország legmagasabban fekvő települése, ezért általában korán érkezik a havazás és viszonylag tartós is, de a hóágyúk is besegítenek. Jelenleg nyolc pálya üzemel a kezdőtől a profiig és kilenc sílift. A sípark minden nap 16.30-ig várja a csúszni vágyókat. Ezen az élő kamerán keresztül csekkolhatod, éppen milyen terepre készülhetsz.

Árak: hétvégén 9000 Ft a felnőtt napijegy, hétköznap pedig 8000 Ft. A gyermekjegy hétvégén 6500, hétköznap 6000 Ft-ba kerül.

Sátoraljaújhely

A Zemplén kalandpark is arra biztat mindenkit, hogy ragadjon lécet és boardot. A síterepen egyelőre az egyes pálya, valamint alsó és felső átkötő működik és három sílift. Jó hír a gyerekeseknek, hogy a kalandparknál ingyenes szánkópálya is üzemel, amit a Középső Állomás központi beléptető kapujától jobbra találhattok. Indulás előtt mindenképp tájékozódjatok, hogy járható-e a sípályához vezető szerpentin út, jelen pillanatban ugyanis a Középső Állomásra vezető út nem járható, így az Alsó Állomásról, libegővel lehet feljutni.

Árak: hétköznap a 2 órás felnőttjegy 2490 Ft, az egész napos 5490 Ft, gyereknek 1990 Ft, illetve 3990 Ft. Hétvégén a 2 órás felnőttjegy 2990 Ft, a napijegy 5990 Ft, gyerekeknek 2490 Ft, illetve 4490 Ft.

Kékestető

Csússz le az ország legmagasabb pontjáról! A Kékestetőn lévő sícentrumban összesen kilenc pálya áll rendelkezésre. Az elmúlt hétvégén az időjárás miatt csak az oktatópálya volt nyitva, de a havazásnak köszönhetően újra kinyitott a 400 méteres déli  sípálya is, úgyhogy megéri kivárni, hiszen várhatóan itt is több pályán is csúszhatunk a hétvégén. Általában itt is van lehetőség esti síelésre.

Árak: hétvégi felnőtt napijegy 6500 Ft, hétköznap 6000 Ft. Gyermekjegy hétvégén 6000 Ft, hétköznap 5000 Ft.

Visegrád

A Visegrádi Nagyvillám Sípályáról mi is beszámoltunk: a pálya tökéletes terepet biztosít kezdőknek és újrakezdőknek, Budapestről csupán 50 perc autóútra. A havazásnak és hóágyúzásnak köszönhetően jelenleg a nagypálya és az ingyenes bébipálya üzemel, de hétvégére az összes elérhető felvonó is hadrendbe áll majd ígéretük szerint. A pályákon kívüli ingyenes területeken pedig szabad a szánkózás is. Mindennap 19 óráig vannak nyitva.

Árak: hétköznap 2 órás felnőttjegy 4600 Ft, 8 órás 5700 Ft, gyerekeknek 2 órás 3600 Ft, illetve 4400 Ft. Hétvégén a 2 órás felnőttjegy 5200 Ft-ba,  a 8 órás 6200 Ft-ba kerül, míg gyerekeknek 4100- és 5100 Ft-ba.

Bánkút

A Bánkúti Sí klub is újranyitott a hóesésnek hála: pénteken már öt pályával és két lifttel üzemel a pálya, így ajánlott náluk is figyelni a híreket, ha szeretnél a Bükk egyik legszebb részén síelni. Az odavezető út jelenleg jól járható.

Árak: felnőtt napijegy 6500 Ft, gyermek 3500 Ft, de aki nem akar napijegyet venni, vásárolhat felvonójegyet is.

Ragadj szánkót!

A hótakaró nemcsak a síelőket vonzza, hiszen ilyenkor szánkót ragadva előcsalogathatjuk gyermeki énünket is, kisgyerekeseknek pedig talán be se kell mutatni, mekkora élményt jelent ha végre leesik a hó és lehet a domboldalról lecsúszva sikítozni. Bár a legtöbb sípályára nem lehet bemenni kísérőként vagy szánkóval, szerencsére azért bőven akad szánkózható terep anélkül is, ráadásul belépőt sem kell hozzá fizetnünk. Az alábbi erdei és budapesti helyek pedig havazás után varázslatos szánkópályát kínálnak:

– Dobogókőn a sípályán túli átjátszóállomás és a sípálya teteje közti szakaszon lehet szánkózni, illetve indul egy lejtő az Ady Endre útról is.

– Zebegényben az egykori sípálya melletti szánkópályát még most is fel lehet keresni, ha elég hó hullott.

– A Mátrában havas napokon több lehetőség is van szánkózni. A Mátrahegy.hu információi alapján a mátraházai parkolóból elindulva a sárga háromszög jelzést követve 330 méter után találhatsz egy szánkópályát, illetve ameddig üzemen kívül van a mátraszentimrei sípálya, addig ott is lehet csúszkálni. Ugyanez igaz a Bagolyirtásnál lévő sípályára is.

– Kőszegen a Szabó-hegyen külön, kijelölt szánkópálya várja a csúszni vágyókat.

– A Börzsönyben is gondoltak a szánkózókra: itt a Királyréten alakítottak ki szánkópályát, de a Nagy-Hideg-hegyen a turistaház és a Cseresznyés parkoló között is szabad a csúszás.

– Budapest sem szűkölködik csúszható helyekből: a Normafa érthető módon mindenkinek az első gondolata, ha szánkózásról van szó, de a Hajógyári-szigeten a csúszdadombon is kiválóan lehet siklani, ahogy Gellért-hegy dombjain és a Filozófusok-kertjeinél is. Ugyanúgy, nem messze a belvárostól a Városliget Királydombja, a Tabán lejtői és a kőbányai Óhegy park is remek csúszótereppé válik, ha leesik a hó. Kicsit kijjebb haladva a Hármashatár-hegyi reptér közelében számos szánkózásra alkalmas terepre bukkanhatsz, ahogy a Harang-völgy egykori sípályája is kínál kalandokat.

 

Ajánlatok