accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

PREX, avagy a költségmentes pénzváltás művészete…

utazomajom /

Alapvetően elmondható, hogy minden külföldi utazás előtt szembesülünk a pénzváltás problémájával. Vagy azért, mert nem tudjuk, hogy bankunk hogyan váltja, vagy azért, mert a pénzváltók többsége igen rossz árfolyamon árulja a devizáját.

A következő sorokban összeszedtünk néhány igazán hasznos információt a külföldön történő bankkártyás fizetéssel kapcsolatban, meg fogsz lepődni, hogy a bankod milyen extra költségekkel terhel!

Nemrégiben jelent meg egy hasznos közösségi pénzváltó app, amiről jó ha tudsz: a PREX. Az applikáció használatával csökkentheted az utazások költségét. Az app használata teljesen díjmentes.

A banki váltás

Fontos, hogy saját bankunk devizaváltási szabályaival teljes mértékben tisztában legyünk.

Ellenkező esetben csúnyán pórul járhatunk olyan tranzakciók esetében, ahol a fizetendő összeg más pénznemben van, mint a bankszámlánk. A bankok ugyanis nem középárfolyamon számolják a bankkártyás vásárlásokat, hanem eladási árfolyamon! A következő kifejezéssel valószínűleg sokan nem találkoztatok még, s hogy mit is jelent azt pedig talán még kevesebben értitek: dupla konverzió.

Bizonyos esetekben a bankok nem egyszer, hanem kétszer, vagyis duplán váltják át a fizetendő összeget! 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor például euróban fizetsz forint számládról, akkor az eurót először dollárra váltják, majd a dollárt forintra. Nem nehéz kiszámolni, hogy így hogyan lesz a 310 forintos euró 335 forintért elszámolva. Ha a fizetés napja és az elszámolás napja között akármelyik deviza felértékelődik a forinthoz képest, az pedig további extra kiadást jelent.

Hogy ezeket a költségeket elkerüljük, a legegyszerűbb megoldás, ha a fizetendő összeget a vele azonos devizában vagy valutában egyenlítjük ki. Ha ragaszkodunk a bankkártya használathoz szükséges pl. egy dollár vagy euro alapú számlát nyitnunk, amire már tudunk valutát befizetni, így elkerülhető az árfolyamveszteség.

A PREX

Valutát viszont ebben az esetben is vásárolni kell. Egy új lehetőséggel, a PREX App-al azonban, még a valuta vásárlás költsége is elkerülhető!

A PrExApp összeköt minket, segít megtalálni a közelünkben lévő embereket, akik olyan valutát keresnek, amit eladnánk, vagy olyan valutát adnának el, amire éppen szükségünk van. Nincsenek rejtett költségek, nincs árfolyam különbözet és nincs kezelési költség. A program megadja az EKB középárfolyamot, így megspórolhatjuk a bankok/pénzváltók árfolyam különbözetét és kezelési költségét!

Hogyan működik?

Be kell állítanunk, hogy milyen valutát keresünk, vagy mit szeretnénk eladni. Ezután nincs más dolgunk, csak eldönteni, hogy az app által kínált lehetőségek közül melyiket választjuk, s azonnal fel is vehetjük a kapcsolatot a másik felhasználóval a chat falon keresztül, hogy megbeszéljük vele személyes találkozót. Az appot Androidra itt, iOS-re pedig itt tudod letölteni.

(szponzorált tartalom)

Ajánlatok