accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Reptérkáoszok nyara: mit ér egy biztosítás járattörléskor?

utazomajom /

A légiközlekedés nagy zökkenőkkel tér vissza a járvány előtti állapotához. Ennek tünetei az egyre gyakoribb reptérkáoszok. Hogyan biztosíthatjuk be magunkat ilyen helyzetre?   

 Az utasbiztosítások sok esetben tartalmaznak valamilyen kompenzációt a biztosított repülőjáratával kapcsolatos problémára. Ez a kiegészítés biztosítástól függően kárpótolhatja az utast 4-6-8 órát meghaladó járatkésés esetén néhány tízezer forintig, melyet a várakozás miatt szükséges fogyasztási cikkekre (például étel, ital, tisztálkodás) lehet felhasználni. Járattörlés esetén pedig mindösszesen jellemzően 100-150 ezer forint ez az összeg. A Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátora akár külön is listázza azokat az utasbiztosításokat, amelyek repülős fedezetet tartalmaznak. Ehhez a Szűrés fülön kell kipipálni a Repülős fedezet opciót.

Ha az utas a reptérre érve azzal szembesül, hogy törölték a járatát, nem sokat tehet. Első körben meg kell várnia, mit intéz, mit mond a légitársaság. Átteszi az utast egy másik járatra, intéz esetleg szállást, ha az indokolt, vagy egyszerűen szélnek ereszti az utasokat azzal, hogy bocsánat, nem tudjuk megoldani a problémát.

Ideális esetben az első verzió érvényesül, ez esetben az utasnak gondja vagy feladata nincs. Néhány órát persze biztosan lődörögnie kell a terminálban, mire kiderül, hogy honnan hová fogják vinni, és mikor indul a mentesítő járat, vagy melyik másik repülőre fér fel.

Rosszabb esetben mindent magának kell intéznie. Ez akkor fordulhat elő, ha a légitársaság nem tudja az összes utast feltenni a következő járatra – hiszen azon eleve vannak már utasok -, és mentesítő járat sem áll rendelkezésre. De ha nincs gép, akkor sajnos nincs mit tenni.

Ha mindent az utasnak kell intéznie, akkor az alábbi költségekkel kell számolni. Új repülőjegy – vagy alternatív hazajutás, buszjegy, esetleg vonatjegy -, lehetőség szerint másnap, illetve amilyen hamar csak lehet. Ezek a jegyek a lehető legdrágábbak, nem ritka a több száz eurós ár sem. Ha nem aznap, csak másnap indul a gép, szállást is intézni kell. Ez esetben valószínűleg fontosabb szempont, hogy a szálloda közel, semmint olcsó legyen. Plusz két étkezéssel is számolni kell. Ez összesen könnyedén meghaladhatja akár a biztosítási összeget is.

A légitársaság bizonyos esetekben köteles megtéríteni az utas költségeit az észszerűség határain belül, de ez is utólagos térítés. A légitársaság akkor köteles kártérítést fizetni, ha a törlés neki felróható okok miatt következett be. Nem tartozik ide a mostanában Európában gyakori reptérkáosz, a más kiszolgáló cégek, reptéri dolgozók, légi irányítók sztrájkja, rossz időjárás, madárraj.

Nem jár semmilyen kártalanítás azért, mert az utas lemaradt valamiről – akár a kiutazás, akár a hazautazás hiúsult meg. Tehát nem számít, hogy lemaradt egy koncertről, munkáról vagy akár a saját esküvőjéről, erre nem fizet sem repülő biztosítás, sem légitársaság. Más biztosítások, illetve kiegészítő biztosítások viszont kiterjedhetnek ilyen esetekre is, tehát aki például ilyen helyzetekre is be akarja biztosítani magát, az megteheti, ha szétnéz az ajánlatok között. Létezik önállóan és az utasbiztosításokba építve sztornó- más néven útlemondási biztosítás is. Ez jellemzően akkor fizet, ha az utazás valamilyen váratlan, előre nem látható esemény miatt hiúsul meg, vagy a már megkezdett utat ilyen okból meg kell szakítani.

Mindezek alapján mindenki eldöntheti, hogy érdemes-e olyan utasbiztosítást választania, ami a járattörlés, -késés esetén is fizet kártérítést. Az biztos, hogy a mostani helyzetben sok járatot törölnek a légitársaságok, ezért ha olyan reptérre menne a gép, amelyik most rendre bekerül a hírekbe, akkor erősen megfontolandó az egyébként nem különösebben jelentős plusz díj a repülő biztosításért. A kellemetlenségtől és kínlódástól ez sem véd meg, de legalább a kiadásainkat fedezi egy határig.

A bejegyzést a bank360 támogatásával jött létre.

Ajánlatok