accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Merjek repülni? Utazzak? Koronavírus helyzet

utazomajom /

A zárt facebook csoportunkban napi szinten jönnek a kérdések a koronavírussal kapcsolatban. Nem szívesen tanácsolnánk semmit, hasonlóan állunk a témához, mint az oltásokkal kapcsolatban: ezt mindenkinek egyénileg kell mérlegelni. A tényeket tudjuk megosztani, ami segíthet a döntésben.

Jelenleg a legtöbb ország nem javasolja az utazást Kínába. Ha halasztható az utazásod, akkor lehetőleg ne indulj el ezekben a napokban Te sem. Egy turisztikai célú látogatásra egyébként sem ez a legjobb időzítés.

Több portál is cikkezett arról, hogy magas lázzal vitték kórházba a Kínából érkező repülő elsőtisztjét Budapesten. A tisztet már leszálláskor orvos várta, aki pillanatok alatt megállapította, hogy a koronavírus gyanúja még csak fel sem merül, így mindenki nyugodtan elhagyhatta a gépet, nem került sok karanténra. Nem volt ilyen szerencséje Andreának, akiről néhány napja írtuk meg, hogy kínai átszállás során 12 óráig kellett a fedélzeten várakoznia, mert úgy gondolták a hatóságok, hogy fertőzött személy lehet a gépen. Andrea elmondása szerint, amikor a konzul segítségét szerette volna kérni, egyszerűen “lerázták”. Erre másképp emlékezett a Kínai Népköztársaság Konzuli Osztálya, mindenesetre elmondták, hogy ezen túl rögzíteni fogják a beszélgetéseket.

Hőmérőzés Kínában

Kínából vagy Délkelet-Ázsiából Magyarországra érkező utasok a koronavírussal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán tájékozódhatnak. Az utazókat tanácsokkal, írásos tájékoztatókkal látják el, emellett a repülőtéren kézfertőtlenítőket helyeztek el. A “kritikus” tünetekkel rendelkező utasokat a reptéri egészségügyi szolgálat azonosítja, írják a honlapon.

A Konzuli Szolgálat weboldalán a Kínához tartozó bejegyzést ma frissítették: Kína teljes Hupej tartományát a Külgazdasági és Külügyminisztérium az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta a tüdőgyulladásos megbetegedések, a koronavírus járvány kitörése miatt.

A légitársaságok sem repülnek

Az légitársaságok közül Austrian Airlines, Swiss Airlines, British Airways, United Airlines, American Airlines, Air Asia, Cathay Pacific, Air India, IndiGo, Lufthansa és a Finnair is törölte a Kínába közlekedő járatait, ehhez minden bizonnyal mások is hamarosan csatlakoznak.

A legtöbb esetben a vírus széles körű elterjedése előtt foglalt jegyek vételárát visszatérítik, azonban ha valaki most, már az események tudatában foglal Kínába, vagy Kínán keresztül, akkor készüljön fel arra, hogy nem biztos, hogy törölheti a foglalását. Ha korábban vásárolt repülőjegyed van egy későbbi időpontra, akkor lehetőleg ne terheld a légitársaságok ügyfélszolgálati munkatársait azzal, hogy a március végi thaiföldi nyaralásoddal vajon mi lesz. Ebben nem fognak még tudni segíteni.

Ezen a linken keresztül egy folyamatosan frissülő térképen követheted nyomon a vírus terjedését.

Ajánlatok