accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Méltatlanul kevesen ismerik, pedig kiváló úti cél: Riga és környéke

utazomajom /

Lettország 65 000 négyzetkilométernyi területén csaknem 2 millió lakos él. A kis ország igazi paradicsom mindazok számára, akik szeretik a vidéki életstílust. A Balti-tenger partján, a balti államok közepén fekvő ország számos természeti szépségéről és nemzeti parkjáról híres, de a fővárosban is megannyi zöld területet, parkot alakítottak ki, ami a lettek természetközeli szemléletmódját is hűen tükrözi.

Május elején utaztunk Rigába pár napra, és bár az időnk szűkös volt, mégis csodálatos élményekkel és nagyon pozitív benyomással tértünk haza Lettországból.

Riga óvárosa az a hely, ahol nem fogsz unatkozni

A lett fővárosban sétálva érezhető is, hogy egyáltalán nem zsúfolt és nyüzsgő, egy jól szervezett és rendezett vidékies nagyváros hangulatát kelti. Riga nem tartozik a leglátogatottabb európai úti célok közé, így lényegesen kevesebb a turista is, ami viszont nem jelenti azt, hogy nem érdemes a lett fővárosba utazni, sőt…

A balti államok legnagyobb városa, az UNESCO Világörökség része. Riga Budapestről nagyon egyszerűen megközelíthető. Az airBaltic légitársaság közvetlen járatot üzemeltet a két főváros között heti három alkalommal és a menetidő is mindössze 1 óra 55 perc.

A főváros építészeti gyöngyszemként is ismert, melynek pazar óvárosában található Radisson Old Town Riga hotelében szálltunk meg. A szobánk ablakából a minden lett város címerével teletűzdelt épület falát láttuk.

Így tehát a hotelből kilépve egyből belevethettük magunkat a látnivalókba. A macskaköves úton járva tömérdek tipikus faépületet, szecessziós építészeti gyöngyszemet, vagy hangulatos kávézókat és éttermeket fedezhetünk fel. Az óváros sikátoraiban sétálva óhatatlanul is belebotlunk egy-egy látványosságba.

Látnivalók az óvárosban

Közvetlenül a Lett Háborús Múzeum mellett szálltunk meg, mondhatni az óváros szélén, mégis innen minden nevezetesség könnyed séta távolságra található. Az óváros zegzugos utcáin barangolva az ikonikus “Három fivér” épületegyüttest kerestük fel, amelyből az egyik Riga legrégebben fennmaradt kőháza.

Három fivér három különböző korban épület épületegyüttese.

A közelben látható a Rigai székesegyház, amelynek előterében látványos bronzszobrokra bukkantunk. Nem messze innen, a Brémai muzsikusokról készült alkotást is megcsodáltuk, amelynek annyi a köze a lett fővároshoz, hogy Riga városát a brémai Albert von Buxhoevden alapította.

Riga talán legszebb épülete a Városháza téren található 1334-ben épült Feketefejűek Háza, amit a II. világháború során lebombázták. A teljes helyreállítása 1999-ben fejeződött be és azóta múzeumként és rendezvényhelyszínként működik az impozáns épület. A Feketefejűek Testvérisége, amelyről az épület a nevét kapta, állította fel az első köztéri karácsonyfát 1510-ben, amelynek az emlékműve is megtekinthető a Városháza téren.

Rögtön mellette, hatalmas tornyának köszönhetően már messziről is látható a Szent Péter templom. A 123 méter magas toronyból pazar kilátás nyílik a fővárosra tiszta időben.

Az óvárost körülölelő park igazán nyüzsgő, hangulatos, sokan sétálnak, beszélgetnek a friss levegőn. Ebben az időszakban megannyi tulipán és tavaszi virág várt minket.

A park mellett található az ikonikus Szabadság Emlékmű, amely a lett államiságot, a nemzeti egységet, a függetlenséget és a szabadságot jelképezi. Előterében kék, retró villamosok cikáznak és itt található a Lett Nemzeti Opera impozáns épülete is.

Állatkerti séta

Az óvárostól 30 percnyi buszozásra található a Rigai Állatkert (Rīgas zoodārzs), amely gyerekkel rendkívül jó programnak bizonyult egy napsütéses tavaszi napon. Sok állat reggeli etetésére értünk oda, így szinte az összeset jól láthattuk. A fókák, zsiráf, tigris, madarak, hüllők és sok más állat mellett magyar szürkemarhával is találkozhattunk. Az óriási parkosított területen található állatkertben egész nap különböző programokon keresztül ismerhetjük meg az állatokat. Az intézmény aktívan foglalkozik védett állatok szaporításával, reintegrációjával a természetbe, különböző kutatásokban vesznek részt a rétisas és a keselyűk kapcsán illetve egyetemekkel együttműködve dolgoznak az állatok viselkedésének megértésén.

Piaccsarnok

Rigában 2014 óta euró a hivatalos fizetőeszköz és bár igen magas most az infláció, (második legmagasabb Európában Magyarország után) az árak mégis az itthonihoz hasonlóak, vagy olcsóbbak. Utolsó előtti napunkon kora reggel a műemlékké nyilvánított Rigai Központi Vásárcsarnokhoz sétáltunk, amely Európa egyik legnagyobb fedett piaca és a Daugava folyó partjánál található.

Rigai vásárcsarnok belülről

Érdekessége, hogy az épület léghajóhangárokból készült és a négy pavilonban zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat, hús-és tejtermékeket árulnak, valamint vendéglátóegységeket alakítottak ki.

Rigát a Daugava folyó osztja két részre, amelynek óvárosi részét Vecriganak, a másik “újvárosi részt” pedig Pardaugavanak hívják. A híd túloldalán, a folyó nyugati partján is számos nevezetességet találhatunk, mint a Nemzeti Könyvtár modern épülete, vagy a Vasúttörténeti Múzeum.

A rigai városnézést követően semmiképpen ne hagyjuk ki, a fővárostól 25 km-re található tengerpartot és az azt körülvevő üdülőövezetet. A megközelítése busszal, vonattal, autóval, hajóval vagy akár kerékpárral is lehetséges és meglepően olcsón, vonaljegy árban juthatunk el Jūrmalahoz.

Jūrmala

A lett tengerparti szakaszról azt gondoltuk, hogy a hűvös idő miatt csak szezonális úti cél, azonban a terület kiépítettségének köszönhetően a lettek igazi egész éves üdülőparadicsommá tették. Elmondásuk szerint a tengerpart megannyi lehetőséget kínál. Nem csak úszni lehet, hanem a partszakasz alkalmas futásra és biciklizésre, hiszen a víz közelében a homok tömör.

Jūrmala tengerparti szakasza május elején.

A közeli Dzintari Forest Parkban kiépített és éjszaka kivilágított gyalogösvényen, óriás fenyők árnyékában sétálhatunk, vagy kerékpározhatunk. A park területén több korosztály számára is ideális játszóterek, görkoripálya, adrenalin park, panoráma torony és sok egyéb szolgáltatás kapott helyet. A kilátogatók és az ottélők kényelmét teljes mértékben kiszolgálják az utóbbi években létrehozott fejlesztések. Nyári időszakban kisebb boltok, büfék, kávézók működnek, modern és ingyenesen használható mosdót telepítettek a parkba, valamint közel 200 férőhelyes ingyenes parkoló várja a kikapcsolódni vágyókat, vagy sportolókat.

Jūrmala számos wellness hotellel büszkélkedik, amelyek olyanannyira közkedveltek, hogy a lettek és a jól informált turisták évszaktól és időjárástól függetlenül szívesen töltik itt az idejüket, fürdőznek és szaunáznak. A május eleji hűvös idő miatt mi is betértünk a Jūrmala Spa-ba, ahol bárral rendelkező beltéri úszómedence, szaunák, pezsgőfürdő, gőzkabinok, gyerek szauna és gyerekmedence található.

Hotel Jurmala Spa

Akik szeretik a fürdőket és a wellness egységeket, azoknak mindenképpen érdemes akár 1-2 órára felkeresni a Spa-t, mielőtt visszautaznak Rigába. Hihetetlenül feltölt és ellazít.

Bár Jūrmala egész évben számos programlehetőséggel készül a látogatóknak, a legtöbbet a nyári szezonnyitás után szervezik, általában május végétől. 2024-ben június 1-én tartják a szezonnyitó ún. Resort Festival-t, ahol koncertek, kirakodóvásár, és különböző szórakoztató programok várják az ünneplőket.

Riga és környéke csodálatos kirándulási célpont akár gyerekekkel, akár bulizni vágyó felnőttek társaságának, vagy pihenésre és nyugalomra éhező pároknak is. Az árak nem magasak a magyarországihoz képest, minőségi szolgáltatásokat foglalhatunk, finom ételeket, friss tengeri herkentyűket kóstolhatunk, valamint a bárok tárt kapukkal várják a sörözni vágyókat és ne felejtsük el ittjártunkkor megkóstolni a híres rigai Fekete Balzsamot (Rīgas Melnais Balzams), ami hasonló a magyar Unicumhoz.

Riga és környéket biztosan nem okoz csalódást egyetlen utazónak sem. Egész évben könnyen utazható desztináció, ahol élvezhetjük igazán kedves emberek vendégszeretetét, sétálhatunk a bájos, történelmi épületek közötti apró utcácskákban, kedvező áron ehetünk finomakat és élvezhetjük az esti nyüzsgést valamelyik hangulatos bárban.

Az utazás a Rigai Turisztikai Ügynökség jóvoltából valósult meg.

Ajánlatok