accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Romantikus úti célok Európában – nem csak Valentin-napra

utazomajom /

Valentin-nap környéke remek alkalom lehet, hogy meglepd a szerelmed egy romantikus utazással. Nem kell mindig a világ másik felére repülni ahhoz, hogy szuper helyeket találjuk, hiszen Európa is tele van izgalmas városokkal. A következő helyek ráadásul 1-1 hétvége alatt is felfedezhetők, már csak olcsó repülőjegy és persze egy útitárs kell hozzá ?

Verona, Olaszország

Rómeó és Júlia városa a szerelmesek egyik kedvenc úti célja, nem véletlenül. Júlia háza (Casa di Giulietta) szinte zarándokhelyként működik még úgy is, hogy az erkélyt csak 1936-ban csatolták az épülethez a turisták csalogatására.

Júlia erkélye Veronában

Jóval régebben, Kr.u.30-ban épült viszont az Arena, amely a világ harmadik legnagyobb amfiteátruma. Míg az ókorban gladiátorversenyeket rendeztek itt, manapság opera- és színházi előadásoknak ad otthont az épület. Egy veronai városnézés során kikerülhetetlen a Piazza delle Erbe, ez a kávézókkal és éttermekkel teli, négyszögletű tér, amelynek északi oldalán Verona egyik jelképe, a 84 méter magas, 12. századi Torre dei Lamberti tornya áll.

TIPP: Ha a belváros után még több romantikára vágytok, sétáljatok el a Ponte Pietra irányába, a folyópartra is!

Sintra, Portugália

Bár nincs a szomszédban, Portugália kihagyhatatlan egy romantikus listából. Ezúttal a Lisszabontól 30 km-re fekvő Sintrát ajánljuk, amely a 19. századtól vált a portugál királyok nyári székhelyévé. Nem csoda, hogy palotában és várban nincs hiány, itt található többek között a királyi villa (Palácio de Vila), a Mór vár (Castelo dos Mouros), a Monserrare Palota (Palácio de Monserrate) és annak csodás kertje, valamint a Pena palota (Palácio Nacional de Pena) is.

A mór, mánuel, rokokó és keleti stílusjegyeket magán viselő Pena Palotában eredeti állapotában őrizték meg a berendezési tárgyakat, szobákat.

TIPP: Ha szerencsétek van, februárban már tavaszi időben lehet részetek Portugáliában és megcsodálhatjátok a paloták kertjeinek virágait is!

Brugge, Belgium

Csatornái miatt „Észak Velencéjének” is nevezik Brugge (vagy franciául Bruges) városát, amelynek belvárosa az UNESCO Világörökségének része. Brugge középkori épületeinek nagy része érintetlen maradt, főként ennek a romantikus bájnak köszönheti hihetetlen népszerűségét. Ha páros utazásra indultok, talán a férfiak örülnek, ha tudják: számos sört is elneveztek a városról és persze sörgyár is található itt. Remek kiegészítő program lehet a városnézés mellé 😉

Brugge

TIPP: Kedvcsinálónak is tökéletes a 2008-as Erőszakik (In Bruges) című film, amely szinte teljes egészében Brugge történelmi óvárosában játszódik.

Elzász bájos települései – Riquewihr, Colmar, Eguisheim

Elzászban járva vétek lecövekelni egyetlen településen, hiszen a környéken egymást érik a középkori hangulatú, mesebeli kisvárosok. Riquewihr, Eguisheim és Colmar is rendszeresen szerepelnek Franciaország legszebb településeinek listáján és valóban: egyik bájosabb, mint a másik.

Colmar

Ha elfáradtok a városnézésben, üljetek be egy Winstub-ba (régi borozó vagy pince) és a helyi borok mellett kóstoljátok meg az elzászi specialitásokat, pl. a choucroute-ot (káposztából, kolbászból és burgonyából készült ételt), a libamájat a híres pain d’épices fűszereskenyérrel vagy a flammekueche-t.

Český Krumlov, Csehország

Budapesttől 450 km-re található Csehország egyik gyöngyszeme, Český Krumlov, amely olyan, mintha egy mesekönyv lapjai keltek volna életre.

Dombokkal ölelt völgyben, a kanyargó Moldva folyó két partjára épült belvárosban mintha megállt volna az idő, csak a turisták tömege jelzi, hogy a 21. században járunk. A Moldva partján szinte minden házban étterem vagy kávézó kapott helyet (folyóra néző terasszal), ám ha ez februárban nem is élvezhető, a főbb látnivalókat mindenképp érdemes felfedezni.

TIPP: Kötelező felvenni a vártoronyba, ahonnan mesés kilátás nyílik a környező tájra és a városra.

Dubrovnik, Horvátország

Adria gyöngyszemének is nevezik Dubrovnik városát, amelynek macskaköves utcái és hangulatos óvárosa nyáron megtelik turistákkal. Aki nem szereti a tömeget, nyugodtan fedezze fel más évszakokban is, a tavaszi hónapok például tökéletesek a városnézésre még úgy is, hogy a tengerben aligha lehet ilyenkor megmártózni. A paloták és templomok között sétálva érdemes megállni az Orlando-oszlopnál, az óratoronynál, míg a Stradun vagy Placa Dubrovnik 500 éves, 300 méter hosszú főutcája kávézókkal és üzletekkel várja a nézelődőket.

TIPP: Dubrovnik régi-új látványossága, a libegő a 405 méter magasan levő Imperial erőd lábáig visz fel. A hegytetőről csodálatos kilátás nyílik Dubrovnik óvárosára és a környező szigetekre is.

Dorset, Anglia

A vidéki Anglia egyik legtöbbet fotózott látványossága Délnyugat-Angliában, Dorset megyében található. A Lulworth-öböltől nem messze fekszik a Durdle Door szikla boltív, amelynek különleges alakját a tenger formálja már évmilliók óta.

Bár az időjárás miatt főleg nyáron érdemes felkeresni a nem mindennapi természeti képződményt, ha romantikus angliai helyet kerestek, jusson eszetekbe Dorset is.

***

(fotók: pixabay)

 

Ajánlatok