accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Spórolási tippek, nem csak utazóknak

lanymajom /

Pénzt félretenni valóban nem egy egyszerű mutatvány, viszont nem is olyan nagy ördöngösség, amennyiben elhatározottak vagyunk az utazási céljaink iránt és megtanuljuk tudatosan kezelni a pénzügyeinket. Az eddigi gyakorlatnál több pénzt megtakarítani két módszerrel lehet; vagy megnöveljük a bevételeinket (plusz munkákkal, munkahelyváltással) vagy lecsökkentjük a kiadásainkat, a legideálisabb eset pedig a kettő kombinációja. Ebben a cikkben most a második módszerre, azaz a mindennapi életünk költségeinek csökkentésére fogunk koncentrálni.  

Állandó vagy változó költség?

A közgazdaságtanból kiindulva a kiadásainkat két csoportba sorolhatjuk; állandó- vagy változó költség. Az állandó költségek közé azok a kiadások kerülnek, melyek minden egyéb tevékenységünktől függetlenül, meghatározott időközönként (havonta, negyedévente, stb.) merülnek fel. Ilyen költség például a lakhatás, rezsi, hiteltörlesztés, autó fenntartás és egyéb rendszeresen fizetett tételek. Ezeket a költségeket nagyon nehéz befolyásolni, habár ha nullára nem is tudjuk redukálni őket, de az igények megváltoztatásával ezeken is lehet csökkenteni. A változó költségek közé pedig minden egyéb kiadást sorolhatunk, ami nem rendszeresen és nem mindig ugyanakkora tételben merül föl, mint például az étkezésre, ruházkodásra, iskolakezdésre vagy akár a szórakozásra szánt pénzösszeg. Ezeket a kiadásokat tudjuk leginkább befolyásolni. Érdemes lejegyezni egy lapra, hogy havonta milyen kiadások szoktak jelentkezni és besorolni őket ebbe a két kategóriába, majd átgondolni, hogyan lehetne őket lecsökkenteni vagy akár teljesen kiiktatni.

coins-1015125_640

Tippek az állandó költségek csökkentésére

1. A fiataloknak érdemes lakótársat keresni, hiszen közösen olcsóbban lehet kibérelni egy kisebb lakást, mint egyedül egy egyszemélyes stúdiót. Egy nagyobb utazás előtt legvégső esetben vannak, akik visszaköltöznek a szülői házba, így még több pénzt tudnak spórolni az útra.

Tipp: Figyeld a kuponoldalakat! Rengeteg jó utazási ajánlatot találhatsz, így nem kell vagyonokat költened egy-egy hétvégi kiruccanásra!

2. Akinek még nincs családja és többnyire csak a városban közlekedik, annak érdemes elgondolkoznia az autó eladásán vagy kevésbé radikális esetben gyakrabban használni a tömegközlekedést és/vagy a biciklit. Az autó eladása esetén megszabadulunk a kötelező biztosítástól és az egyéb adóterhektől, de ha csak más közlekedési eszközre váltunk, akkor is rengeteget spórolhatunk a benzinen. Persze az autó eladás nem jöhet szóba azoknál, akiknek az a munkaeszköze, nekik esetleg célszerű lenne egy alacsony fenntartású és alacsony fogyasztású autóra való cserén gondolkozni.

3. Szabadulj meg a kábel TV-től! Ma már szinte mindent meg lehet találni az interneten, a kedvenc sorozatainkat, filmjeinket, TV műsorainkat vagy akár még a híradót is. A látszat kedvéért inkább ruházz be egy pár ezer Ft-os hdmi kábelre, így ki tudod vetíteni a laptopod képernyőjét a TV-re.

4. Iktasd ki a vonalas telefont és a három az egyben csomag helyett válaszd csak az internetet.

5. Ne vegyél meg hitelre egy drága telefont, hanem az igényeidhez mérten válassz egy olcsóbb készüléket és válts át egy olcsóbb havi díjas csomagra. Utazás közbeni mobilinternetezés helyett pedig hallgass zenét, olvass könyvet vagy tanulj nyelveket.

6. Mindig húzd ki a konnektorból azokat az eszközöket, melyek nincsenek használatban, így spórolhatsz a villanyszámlán.

7. Cseréld ki az égőket a lakásban energiatakarékosra, hiszen így még kevesebb lesz a villanyszámla.

8. Ha állítható hőszabályzóval rendelkezik a lakásod, akkor télen soha ne állítsd 20 fok fölé a hőmérsékletet, nyáron pedig ne használd a klímát.

bicycle-788733_640

Tippek a változó költségek csökkentésére

1. Munka előtt a reggeli kávét ne a gyorsétteremben vagy a kávézóban fogyaszd el, hanem indulás előtt főzd le inkább otthon. A 350 Ft-os kávé 20 munkanap esetén havi 7000 Ft-ot, egy évre vetítve pedig 84000 Ft-ot jelent. Ebből az összegből már több repülőjegy is kijön.

2. Kalkuláld ki, hogyan jársz legjobban az ebéddel. Nem ajánlom mindenkinek, hogy minden nap vagy másnap főzze meg előre a következő napokra szánt ebédet, hiszen nem minden esetben ez a legolcsóbb opció. Dolgoztam például már olyan helyen, ahol a cég kedvezményes étkeztetést kínált a dolgozóinak, így a helyi menzán pár száz Ft-okért meg tudtam ebédelni. Ennél olcsóbban biztos, hogy otthon sem tudtam volna előállítani magamnak az ebédem. Ezzel szemben dolgoztam olyan helyen is, ahol drága vagy egyáltalán nem volt kantin, ezért legolcsóbban a rendszeres főzéssel jöttem ki.

3. Használd ki az élelmiszerláncok akcióit, hűségkártyáit. Hasonló minőségű termékek közül mindig az akciósat válaszd. Nem romlandó élelmiszerek esetén pedig érdemes nagyobb mennyiséget is megvásárolni az akciós termékekből.

4. Élelmiszerek esetén ne csak az árat, hanem az egységárat is figyeld, hiszen egy kilóra vetítve lehet, hogy végül a drágább termékkel jársz jobban.

5. Mindig előre megírt listával menj vásárolni, így nem fogsz fölösleges dolgokat beletenni a kosárba. Fontos, hogy ne üres hassal indulj el vásárolni, mivel éhesen még inkább hajlamosak vagyunk az impulzusvásárlásra.

6. Ha ruházati termékre van szükséged, először nézz körbe a turkálókban. Rengeteg jól öltözött lányt ismerek, akik a ruhatáruk nagy részét az eredeti árak töredékéért, turkálókból szerezték be. Az itt található ruhák nagy része szinte teljesen új vagy alig használt.

7. Ha elromlott valamelyik háztartási- vagy elektronikai eszközöd vagy új bútorra esetleg egy könyvre vagy egyéb más tárgyra lenne szükséged, akkor inkább másodkézből szerezd be, így rengeteget tudsz spórolni.

globe-1637360_640

8. Csökkentsd a szórakozásra szánt kiadásaid. Étteremben, bárokban vagy diszkóban való kikapcsolódás helyett hívd át a barátaidat egy közös főzésre, iszogatásra és osszátok el a költségeket.

9. Hagyj föl a dohányzással. Mondanom sem kell, hogy ezzel a lépéssel hatalmas összeget tudsz megspórolni.

10. Fejezd be a nasizást, hiszen az csak fölösleges kalória, amire nincs szüksége a szervezetednek. A munkahelyi ebéd utáni 150 Ft-os csoki egy hónapban már 3000 Ft plusz kiadást, egy évre számítva pedig 36.000 Ft többlet költséget jelent. Ha nem is tudod teljesen elengedni a nasit, akkor legalább heti 1-2 alkalomra próbáld meg lecsökkenteni.

11. Palackozott víz helyett használj vízszűrő kancsót. Magyarországon semmi baj nincs a csapvízzel, sőt, Európában szinte nálunk a legtisztább, így teljesen fölösleges a palackozott vizek fogyasztása. Egy vízszűrő kancsó csak pár ezer Ft-ba kerül, ami már 1 hónap után visszahozza az árát.

12. Minimalizáld a smink- és kozmetikai szerek használatát, hiszen nem csak a bőrödet károsítják, hanem a pénztárcádat is megkönnyítik. Gondolj csak bele, vajon egy év múlva emlékezni fogsz, hogy milyen színű volt a körmöd ezen a napon? Viszont arra biztos emlékezni fogsz, hogy milyen volt az idei nyaralásod.

13. A tisztítószerek vásárlása helyett vess be házi praktikákat. A mosódió, szódabikarbóna, ecet, citrom vagy a só csodákra képes, kérdezd csak meg a nagyszüleidet.

14. Csakis akkor vásárolj meg valamit, amikor tényleg szükség van rá. Vásárlás előtt gondold át, hogy valóban nélkülözhetetlen-e az a termék vagy esetleg meg lehet oldani valahogy máshogy is a hiányát.

hand-859515_640

További tippek a tudatos pénzkezeléshez

1. A költségek tételes vezetése

Érdemes egy próbát tenni, betartani párat a fenti tippek közül és egy teljes hónapon keresztül minden kiadást tételesen, csoportokba beosztva (pl rezsi, étkezés, szórakozás, közlekedés, stb.) vezetni. Így kiderül, hogy mi az, amire a legtöbbet költjük, és min lehetne még spórolni.

2. Megtakarítási célok kitűzése

Egy hónap után már nagyjából meg tudjuk saccolni, hogy körülbelül mennyi az az összeg, amit havonta félre tudunk tenni. Jegyezzük ezt is le. Érdemes azért ezt az összeget az előző havi tapasztalatok alapján, bizonyos időközönként felülvizsgálni

piggy-bank-1510552_640

3. Megtakarítási számla létrehozása

Hozzunk létre egy megtakarítási számlát, ahova az előbbi pontban meghatározott összeget utaljuk át egyből aznap, amikor megjött a fizetésünk. A spórolást nem a hónap végén, hanem  már a hónap elején el kell kezdeni, hiszen így jobban látjuk majd, hogy mi az ami még belefér az aktuális hónapi költségvetésbe és mi az ami már nem. Ha esetleg maradt még valamennyi a hónap végén, akkor azt is utaljuk át a megtakarítási számlára, majd hónap elején kezdődhet minden elölről. Ha netán mégis túl magasra tettük a lécet és a hónap végén már nem maradt pénz valamelyik alapvető szükségletre, még akkor is hozzá tudunk nyúlni a megtakarítási számlához, de a cél érdekében ebből azért ne csináljunk rendszert.


A cikkhez a saját gondolatainkhoz kívül az alábbi írásból merítettünk ötleteket: http://www.nomadicmatt.com/travel-blogs/cut-your-expenses/

Ajánlatok