accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

SSD vs. HDD: Melyikre van szükséged?

utazomajom /

A munkára és/vagy szórakozásra használt laptopok esetében akár hónapok alatt, de az évek során biztos, hogy rengeteg dokumentum, fotó, zene, film, játék gyűlik össze, amely a tárhely kapacitását jelentős mértékben csökkenti.

A tárhely telítődése a gép belassulását eredményezi, a megoldást pedig az adattároló eszköz bővítése jelenti. De az optimális teljesítmény érdekében is szükség lehet a tárhely növelésére. Lehet, hogy itt az ideje a hardverfrissítésnek. De vajon egy olcsóbb merevlemezt (HDD) vagy egy gyorsabb SSD-t kell beszerezned? Mi a kettő között a különbség a sebesség, a kapacitás, a költségek és az élettartam szempontjából? 

SSD vs. HDD

A két típus fizikai specifikációkban hasonló, azonban az adattárolási módban eltér egymástól.

Az USAnotebooknál kapható SSD-k újabb technológiát használnak, amely az adatokat azonnal elérhető memóriachipeken tárolja. Gyorsabbak, csendesebbek, kisebbek, kevesebb energiát fogyasztanak és tartósabbak. 

A HDD-k olcsóbbak, nagyobb tárolókapacitással rendelkeznek, és sérülés esetén könnyebb az adatok helyreállítása.

A szilárdtest-meghajtó (SSD) és a merevlemezes meghajtó közötti fő különbség az adatok tárolásának és elérésének módja. A HDD-k mechanikus forgó lemezeket és mozgó író-olvasó fejet használnak az adatok eléréséhez, míg az SSD-k flashmemóriát. 

Miért hasznos az SSD laptopok esetében?

Az SSD-ket gyakran használják laptopokban, mert nem mechanikusak, ütésállóak, vagyis jobban viselik az eszköz hordozásából eredő rázkódásokat. Továbbá kevesebb energiát igényelnek, ami jobb akkumulátor-üzemidőt jelent. Míg az alacsonyabb árfekvésű laptopok még mindig hagyományos, olcsóbb merevlemezzel készülnek, a legtöbb középkategóriás és csúcskategóriás gép SSD-vel van felszerelve.

A hibrid számítógépekben mindkét meghajtótípus megtalálható – az operációs rendszer (OS), az alkalmazások és a leggyakrabban használt fájlok SSD-re vannak telepítve, míg a többi adat HDD-n található. 

A gyorsaság, élettartam kérdése

Az SSD-k és a merevlemezes meghajtók közötti sebességkülönbség jelentős. Az SSD-k minden téren rendkívül gyorsak, de a sebességkülönbség bizonyos feladatok elvégzésekor még hangsúlyosabb, például hatalmas fájlok másolásakor és mozgatásakor, valamint a több ezer kisebb fájlból álló 4K-s adatblokkok olvasási/írási műveletei esetén válik nyilvánvalóvá. SSD telepítése jelentős sebességnövekedést eredményez.

Az SSD cellák élettartama korlátozott, azonban a kopáskiegyenlítés elvének köszönhetően ha a nap 24 órájában írnál adatokat, akkor is évtizedekbe telne, mire a meghajtó tönkremenne. A modern SSD-k élettartama legalább olyan hosszú, mint a HDD-ké. 

A tárolókapacitásban nincsenek különbségek a két meghajtótípus között.

Bármelyiket is használod, az adatok védelmének legjobb módja a külső tárolóeszközökre vagy felhőalapú tárhelyre történő rendszeres biztonsági mentés. 

Laptopvásaárlás, bővítés előtt mérlegelj: amennyiben a gyorsaságot és a megbízhatóságot tartod elsődlegesnek, SSD-vel szerelt laptopot válassz. 

Ajánlatok