accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Szlovénia az aktív turizmus paradicsoma

utazomajom /

Közép-Európa egyik legzöldebb országában amúgy is minden adott az élményekben gazdag szabadtéri időtöltéshez: Szlovénia változatos tája, a karszt, a mediterrán, az alpesi és a pannon világ találkozása a hegyi túrázástól a vadvízi evezésig számtalan lehetőséget és egyre jobb infrastruktúrát kínál az aktív kikapcsolódáshoz. Érdemes letérni a legismertebb útvonalakról, és valami újat felfedezni, hiszen az ország rengeteg meglepetést tartogat.

Fotó: Jošt Gantar

15 ezer kilométer gyalogösvény

A gyalogtúrázók tízezer kilométer jól jelzett és karbantartott hegyi túraösvény-hálózatot és ötezer kilométer tematikus gyalogos útvonalat találnak az alföldön és a hegyvidéken. A lehetőségek közül erőnlét és érdeklődés szerint is válogathatunk: a családi kirándulásra alkalmas szelídebb ösvényektől a magashegyi, a via ferrata- és a hegymászó útvonalakig bőséges a kínálat. A 20 ezer négyzetkilométernél alig nagyobb országban a magashegyi túrázók 352 kétezer méternél magasabb meghódításra váró csúcsot találnak.

Fotó: Ciril Jazbec

A rövid távolságok miatt a turisztikai központok könnyen elérhetők, az infrastruktúra kiváló, és a hegyekben barátságos szálláshelyeket is szép számmal találni. A kirándulásokat érdemes úgy tervezni, hogy legyen idő megpihenni valamelyik hegyi vendégházban, ahol megkóstolhatjuk a helyi ételeket és a közelben szedett növényekből készült gyógyteákat.

Szlovénia két keréken

Az ország változatos tájait és számtalan természeti látnivalóját a szuperül karbantartott bicikliutakon kerekezve is felfedezhetjük. A különböző terepviszonyok között a kisgyermekes családok, az országúti kerékpárosok és a mountain bike-osok egyaránt megtalálják a kedvükre való útvonalakat. Kelet- és Dél-Szlovéniában szőlőültetvényekkel és erdőkkel borított szelíd dombok között tekerhetünk. Nyugat felé indulva a terep emelkedni kezd, és az alpesi előhegyek, majd az Alpok teszi próbára a két keréken túrázókat. Könnyebb pedálozást ígér a közép-szlovéniai Ljubljanai-medence, de a karsztvidék, illetve a lankás mediterrán tájai minden szempontból ideális a kerékpározásra.

Fotó: Jošt Gantar

A bringasport hívei körében méltán népszerű esemény az egész országot átszelő nemzetközi országúti kerékpáros verseny, a Tour of Slovenia, aki élőben kíváncsi rá, az idén június 15. és 19. között követheti a mezőnyt Szlovéniában.

Adrenalinfröccs smaragdzöld folyókon

A kajakozás, a kenuzás és a rafting a kalandturisták egyik legizgalmasabb időtöltése a vadvizekben bővelkedő Szlovéniában. Az evezős bátorságpróbára indulók többsége a Júliai-Alpokban fekvő Bovecet, Európa vadízi fővárosát veszi célba, ahol a csapatok a kristálytiszta, jéghideg és smaragdzöld Soča folyón különböző nehézségű túrák közül választhatnak. Komoly veszélytől nem kell tartani: a csónakban ülők minden mozdulatát szakavatott túravezetők vigyázzák, és ők gondoskodnak a hajók irányításáról is, így a turisták a természet csodáira és a vadvízi kalandra koncentrálhatnak. Aki kíváncsi, milyen egy természet alkotta vidámpark különböző méretű víz vájta csúszdákkal és hívogató medencékkel, az a csúszdás, vízbe ugrálós programot a Soča-völgy természetes akvaparkjában, a Sušec-kanyonban folytathatja.

Fotó: Jošt Gantar

Képek forrása: Szlovén Idegenforgalmi Hivatal (borítókép: Jost Gantar)

Ajánlatok