accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Szantálfa illóolaj, az igazi csoda

utazomajom /

Még kisgyermek voltam, amikor édesanyám ajándékba kapott egy fakó mogyoróbarna színű kis golyócskákból spirál alakban összefűzött nyakláncot. Nem hordott sok ékszert, de mégsem maga az volt különleges, hogy nyakláncot kapott, hanem az, hogy ezek az apró gömböcskék mesebelien érzékletes és finom illatot árasztottak.

Mint később megtudtam, a csodálatos szantálfa érkezett meg ott és akkor otthonunkba.

A csodálatos szantálfa

A Santalum album, kelet-indiai (fehér) szantálfa széles körben ismert csodálatos gyógyhatásairól és aromájáról. Olajat csak a minimum 20-25 éves vagy annál idősebb fából lehet kinyerni. A legértékesebb beltartalmú illóolaj 50-80 éves fahasábok vízgőz-desztillációjával nyerhető ki. A fa Ázsiában őshonos, ám mára a kihalás szélére került.

A szantálfa illata számomra mennyei. Igen sok parfüm elmaradhatatlan alkotóeleme. Rengeteg írás szól gyógyhatásairól és aromájáról is. Ezen tulajdonságait gazdag beltartalmának köszönheti, körülbelül 80%-os a különféle szeszkviterpén-alkoholok (elemol, eudesmol, valerianol, kadinol, balsamiol) aránya.

Nyugtat, hűsít, lázat csillapít

Remek fertőtlenítő, gyulladásgátló és görcsoldó is. Híres bőrgyógyító: ekcémás panaszok és foltok kezelésére gyakran alkalmazzák, valamint bőrgyulladások, bőrfertőzések esetén is nagyon hatásos. Jó hatással van a vérkeringésre, az emésztőrendszerre és még az idegrendszerre is. Ezek számos gyulladásos megbetegedései esetén enyhülést hozhat, mellyel kapcsolatban egy érdekes cikket tett közzé a Journal of Herbmed Pharmacology 2016-ban.

Ideg- és keringési gyulladások esetén is alkalmazzák. Képes enyhíteni a túlzott verejtékezést. A vérnyomás csökkentésére 3-5%-os hígítási arányban javasolt használata. A memória „felturbózására” – nem csak diákoknak – érdemes az EssentialHeal szantálfaolajával próbát tenni.

Meditációhoz és az egészséges hajzuhatagért

Az ayurvéda medicina a meditáció elősegítésére alkalmazza ezt a csodálatos elegyet. Úgy tartják, hogy segít megnyitni a harmadik szemet. A kínai medicina pedig az élesztőgomba (Candidiasis) fertőzés kezelésére szolgáló szerek között említi. A hajápolásban és a bőrszépítésben is igen régóta használják a szantálfa finom olaját, mivel tisztít, halványítja a foltokat, gyorsítja a hegek gyógyulását és nyugtat. Összehúzó tulajdonsága miatt bőrfiatalító szerként is szokták említeni. Egy nemrég közzétett tanulmány a münsteri Moasterium laboratórium kutatásáról beszámolva arról írt, hogy a szantálfaolaj fejbőrbe dörzsölése serkentheti a hajnövekedést. Nagyon jól keverhető a bergamott, a levendula, a mirha, a rózsa, a vetiver és az ylang-ylang illóolajokkal. Mivel azonban a szantálfa illóolaj egyre népszerűbb, csak megbízható gyártótól és forgalmazótól ajánlott beszerezni. Csak a valódi illóolaj fejti ki e csodálatos hatásokat.

Ajánlatok