accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Száraz lábbal bejárni a szigeteket? Horvátországban ez is lehetséges!

Katya /

Horvátország közel 1000 kisebb-nagyobb szigettel rendelkezik, így igen gazdag és sokszínű a szigetvilága A szigetek mindegyikének megvan a saját hangulata, valamelyik buja zöld növényzetével hívogat, másik holdbéli tájnak tetszeleg, valahol a sziklás partokat verdesik a hullámok, míg megint máshol puha homokon sétálhatunk be a tengerbe. A szigetek többsége jóval nyugisabb hangulatot áraszt, mint a partvonal nyüzsgő városai, azonban a kompozás miatt gyakran mélyen a zsebbe kell nyúlni, illetve igazodni kell a komp menetrendjéhez is. Horvátországban azonban több olyan sziget is van, amelyet híd köt össze a szárazfölddel. Így bár megmarad a szigetek bája, mégis könnyedén elérhetők autóval is. Mutatjuk merre vedd az irányt.

Krk – a Kék Zászlós strandok paradicsoma

Krk a legnagyobb horvát sziget és igen népszerű a hazai turisták körében is. Megérdemelten. A sziget tele van szebbnél szebb partokkal és hemzseg a Kék Zászlós strandoktól (ezt a minősítést azok a strandok nyerik ahol betartanak bizonyos víztisztaságra és szennyvízkezelésre vonatkozó előírásokat, azaz a víz tisztaságát hivatott jelezni). Ezeket Baška, Malinska, Njivice, Omišalj, Punat és Marina Punat, Glavotok és Šilo városokban érdemes keresni. A városok mindegyikének egyedi a hangulata, ne hagyd ki Krk nyüzsgő városát vagy a toszkán hangulatú, egy sziklatömb tetején álló Vrbnik települését. A partokon túl is izgalmas természeti környezet vár és bejárhatod a Krk – Caminonak nevezett 106 km-es túraútvonalat is.

Fotó: Aleksandar Gospić / CNTB

Utazómajom-tipp: Ha szereted a jó borokat, kóstold meg a žlahtiná-t, amely Vrbnik bortermő vidékén készül.

Pag – a holdbéli buliközpont

Pagról sokaknak elsőként a Zrće strand ugrik be, amely kicsit olyan, mintha Horvátország Ibizája lenne. A partvonal ugyanis hemzseg a jobbnál jobb szórakozóhelyektől, a tengerparti klubokban rendszeresen szerveznek fesztiválokat is, igazi bulifellegvár! Azonban a kevésbé pezsgő nyaralásra vágyóknak is ajánljuk a szigetet. Pag ugyanis kicsit olyan, mintha a Holdon járnánk. A picit kopár, holdfelszínnek is beillő tájat az Adria kékje és a háttérben drámaian felénk emelkedő Velebit teszik lenyűgözővé. A kőtáj azonban rengeteg lehetőséget rejt magában, amely nyomott hagyott a sziget gasztronómiáján is. Ha megkóstolod az egyedi fűszerezésű pagi bárányt és sajtot, bizonyára nem fogsz csalódni.

Fotó: Aleksandar Gospić / CNTB

Vir – virágzó természet

Vir a zadari szigetvilág része, mindössze 15 kilométerre fekszik Nintől. A pici szigetet már régen felfedezték maguknak az emberek, ezért számos kulturális lelet őrzője és itt található a világ legkisebb katedrálisa is. A legszebb látnivalók közé tartozik a Kastella erőd, amely a velencei uralom alatt épült, a törököktől jelentett védelmet és a mai napig meghatározó látképe az öbölnek. Másik kihagyhatatlan látnivaló a Laterna világítótorony, biciklivel akár le is tekerhető a kettő közti távolság. Ha azonban inkább hátrahagynád az ember alkotta nyomokat, pattanj csónakba és fedezd fel a Vir szigetét körülvevő öblöket és az érintetlen természetet.

Fotó: Ivo Biočina / CNTB

Utazómajom-tipp: A sziget strandjainak forró homokja és a helyi gyógyiszap a reumás betegségekre igazi gyógyír.

Murter – sziget a hajózás szerelmeseinek

A pici sziget rengeteg kikötővel rendelkezik, akár 1000 hajó is lehorgonyozhat itt. Murtert a szárazföldtől egy 36 méteres csatorna választja el, az összekötő hidat pedig naponta kétszer engedik fel, hogy utat biztosítsanak a vízi forgalom számára. A hidat reggel 9-9.30 között, este pedig 17 és 17.30 között húzzák fel, igazi látványosságnak számít. A kikötőben álló modern hajók megszemlélése után irány Betina, ahol még most is fából ácsolják össze a hajókat, ahogy több száz évvel ezelőtt. A kikötős csatangolás után pedig járd be a Kornati Nemzeti Parkot is, amely Murter lakóinak tulajdonában áll.

Fotó: Aleksandar Gospić / CNTB

Ciovo – a zöld szigetecske

Ciovo Trogir magasságában található kis sziget, egy felnyitható híd köti össze Trogir óvárosával, tulajdonképpen a város üdülőövezete. Ciovo már az őskorban is lakott volt. A szigetet dús, zöld növényzet és lélegzetelállító öblök jellemzik.

Utazz szigetek közt!

Félig-meddig kilóg a sorból Ugljan és Pašman szigete, amelyek a zadari szigetvilághoz tartoznak. Bár a szigeteket nem köti össze szárazföld vagy híd a partvonallal, azonban Ugljan és Pašman között már szárazlábon átkelhetsz a Ždrelac hídnak köszönhetően. Ugyanez a helyzet Cressel és Lošinj-nal is, amelyek korábban egy szigetet alkottak, a rómaiak választották őket ketté egy csatornával.

Fotó: Zoran Jelača / CNTB

Pelješac – az új kedvenc nyaralóhelyed

Az elmúlt évek egyik legnagyobb horvát beruházásaként július elején végre átadják a Pelješac-hidat, amely a Pelješac szigetet köti majd össze a szárazfölddel. Ez nemcsak azért jó hír, mert végre könnyedén felfedezhetjük Pllješac szigetét és strandjait, hanem azért is, mert összeköti Horvátország két részét, Komarna falun és Ston-on keresztül. A hídnak köszönhetően többé nem kell kilépni Horvátországból és áthaladni Bosznia-Hercegovinán, ha közúton szeretnénk elérni Dubrovnikot. A hídnak köszönhetően Zágrábból a Dubrovnikba vezető utazás két órával rövidebb lesz.

Te hova utazol nyáron?

Nyitókép: Ivo Biočina

Szponzorált tartalom

Ajánlatok