accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Öt tipp szlovéniai utazáshoz

utazomajom /

Ugyan már a nyári szezon vége felé közeledünk, sokan még csak most kezdenek el az idei nyaraláson gondolkodni. Ez teljesen érthető, hiszen a csúcsszezonon kívül utazni nagyszerű ötlet. Az árak csökkenése mellett a kevesebb turista és a nyugodtabb utazási élmény mind-mind ezen ötlet mellett szól. Amennyiben te is most tervezed hosszabb-rövidebb utazásodat, Szlovénia tökéletes választás lehet gyönyörű természeti csodáival és mesebeli kis városaival. Ebben a cikkben összeszedtünk öt tippet a tökéletes szlovéniai utazáshoz.

Írj listát a látnivalókról

Kezdetnek, érdemes listát írnod azon látnivalókról, melyeket semmiképpen sem szeretnél kihagyni. Ez Szlovénia esetében hosszú lista lesz, hiszen az ország számos érdekességet tartogat az ide érkezők számára. Az alábbi lista természetesen nem teljes, azonban jó kiindulási pontot adhat a tervezéshez:
Bled és Bohinj

  • Ljubljana
  • Triglav Nemzeti Park
  • Bovec
  • Piran
  • Skocjan barlang
  • Vintgar szurdok
  • Soca völgy
  • Kozjak vízesés
  • Solcava panoráma út

A fentiek között találhatsz gyönyörű természeti látnivalókat, történelmi kisvárosokat és számos programot.

Gondold át a szállást

Nyaralásunk tervezésekor legtöbben a tökéletes szállás kiválasztásával kezdjük. Habár a cél sosem a hotel szobában tölteni időnk nagyrészét, mégis fontos a kényelem, az extra szolgáltatások, valamint az ár is. Szlovénia népszerű úti cél az európaiak számára, melynek köszönhetően széles kínálatból válogathatunk a szállást tekintve. Természetesen az ár mellett a lokáció is fontos, hiszen a fenti listából kiválasztott látnivalók elérhető közelségében kell, hogy legyen. Érdemes megfelelő időt szentelni a tökéletes szállás kiválasztására, hiszen ennek hiánya könnyen elronthatja az egyébként tökéletes élményt.

Találd meg a legjobb éttermeket

A szállás mellett természetesen az éttermek is kulcsfontosságúak. Amennyiben a nagyobb turisztikai központokban szállunk meg – legyen Öt tipp szlovéniai utazáshoz városáról vagy Bohinjról -, rengeteg étterem közül válogathatunk. Ebben az esetben szerencsénk van, azonban jó ötlet lehet még az utazás előtt kiválasztani azon helyeket, melyeket mindenképpen ki szeretnénk próbálni. Kisebb városok és kevésbé központi szállások esetén nagyobb lehet a kihívás. Ebben az esetben mindenképpen tájékozódjunk előre a környéken megtalálható éttermekről és üzletekről.

Tájékozódj a közlekedésről

Miután megvan a tökéletes szállás, a kiválasztott látnivalók és éttermek, már csak az odajutás a kérdéses. A helyi közlekedési viszonyokról és szabályokról minden utazás megkezdése előtt tájékozódnunk kell. Amennyiben tömegközlekedést választunk, fontos ismerni a főbb szolgáltatókat, a jegyvásárlási lehetőségeket, valamint az opcionális kedvezményeket és heti bérleteket.

Autós közlekedés esetében a megfelelő útvonal kiválasztásakor tájékozódjunk a díjfizetési kötelezettségekről is. Szlovénia esetében digitális autópályamatricát kell majd vennünk. Az országban gyors és egyszerű rendszer van érvényben, amely nagyban megkönnyíti az autósok helyzetét. Az autópálya matricát ugyanis pár perc alatt meg tudjuk venni online a Vignetteslovenia.si oldalán. Az alapvető adatok megadása után már fizethetünk is – további teendőnk pedig nincs is.

Hagyj időt magadnak

A programok megtervezése sokak számára kihívás lehet. Vannak, akik a spontán megoldást választják, azaz az odaérkezéskor kedvük szerint látogatnak el a kiválasztott helyekre és választanak a kínált programok közül. Legtöbben azonban szeretünk valamennyire felkészülten érkezni. Hiszen ez nem csak a kellemetlen meglepetésektől kímél meg, hanem annak az esélyét is csökkenti, hogy valamely szuper programról lemaradunk. A legfontosabb szempont, melyet észben kell tartanunk, hogy hagyjunk időt magunknak. Hiszen az egész utazás lényege a pihenés és kikapcsolódás. Az tehát semmiképpen sem tanácsos, hogy egyik helyszínről a másikra rohanjunk, stressz és kapkodás közepette.

A fenti tippek figyelembevételével nagyszerű szlovén utazást szervezhetsz magadnak, hiszen az ország elképesztően sok látnivalót és program lehetőséget tartogat. Amennyiben tehát megvan a szállás, a kiválasztott látnivalók, már csak az apró részleteknek kell utánanézned. Mindez nem kerül sok időbe, azonban ez garantálja a problémamentes és élvezetes nyaralást.

Ajánlatok