accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tata, a vizek városa – 5 kihagyhatatlan látnivaló

Katya /

Bár Tata alapvetően nem egy nagy város, mégis rengeteg látnivalót kínál. Budapestről alig egy óra alatt elérhető, a Gerecse „előszobája”, az „Élővizek városa”, ahol a középkortól kezdve a fényűző barokkon át találni érdekességeket, nemrégiben pedig egy régi-új attrakcióval is gazdagodott a település az Esterházy kastély képében. Ennek apropóján pedig itt az ideje, hogy elutazzunk Tatára, amely akár egy, akár többnapos kirándulásra is remek úti cél.

Öreg-tó

Tatáról a legtöbbeknek talán egyből az Öreg-tó ugrik be, amely évente több ezer látogatót vonz. Nem csoda. A vízpart nyugalmán túl a tó környékén található a legtöbb nevezetesség is, ezek felfedezése közben vagy után pedig a tó tökéletes pont arra, hogy kicsit kikapcsoljunk. A tavat meg is lehet kerülni miközben végig kísér a vár panorámája, futók körében kifejezetten népszerű ez a 7, 5 kilométeres kör, de biciklivel, gyalog, babakocsival vagy rollerrel is jól járható. A tavon lehet csónakázni és sétahajózni is, de a horgászok körében is meglehetősen felkapott. A tóban hivatalosan tilos a fürdőzés, azonban nagy melegben gyakran látni embereket, akik mégis bemerészkednek a vízbe. A tó ősszel és télen költöző madarak tízezreinek jelent átmeneti otthont.

Az Öreg-tó Hattyúsziklájánál egy egész család üldögélt ottjártunkkor.

Tatai vár

A helyi látkép szerves eleme a Tatai vár, amelyet Luxemburgi Zsigmond király építettet a 14. század végén, 15. század elején. A tóparti panorámával rendelkező kastély a király nyaralókastélyaként szolgált és állítólag Mátyás király is szívesen látogatott ide. Mára sajnos csak a vár délkeleti szárnya áll, de látványa még így is lenyűgöző. A vár termeiben napjainkban kiállítás üzemel: megismerhetjük a tatai fazekasságot és a céhek történetet, képet kaphatunk arról, milyen lehetett a főúri élet a 18. században, de van egy különleges „Római szoba” is, amely a Brigetióból származó falképekkel díszített szoba teljes rekonstrukciója.

Minden oldalról mutatós a Tatai-vár. Az időszakos kiállítások miatt is érdemes belülről megtekinteni!

Esterházy-kastély

Tata legújabb látványossága a frissen felújított Esterházy-kastély. Az Öreg-tó és környéke egykoron ugyanis az Esterházyak birtokában volt, itt állt a vár szomszédságában a késő barokk kastély is. A grófi család rezidenciáját most teljeskörűen felújították és korhűen berendezett szobái és kiállítóterei mesélnek arról, milyen lehetett itt élni, milyen izgalmas élet zajlott a kastélyban. Számos diplomai esemény szemtanúja volt ez a pompás épület, több uralkodót is vendégül látott falai között és itt írták alá a Napóleonnal kötött schönbrunni békeszerződést is. A kiállítás ezekre a neves eseményekre és a nyugodt vidéki életre utalva kapta a Béke szigete nevet. A tárlaton több interaktív elem is helyet kapott. Ha megismerted az Esterházyak életét, érdemes egy sétát tenni a kastély körül a díszudvarban és a parkban vagy enni egy finom Esterházy-tortaszeletet a kastély kávézójában.

Az Esterházy-kastély minimum félnapos program, ha alaposan végignéznéd!

Kálvária-domb

A legjobb kilátásért bizony egy picit lépcsőzni kell, de ez ne szegje senki kedvét. A Kálvária-domb csupasz szikláival önmagában is fenséges látvány, a város legmagasabb pontja. Innen nagyon szép kilátás nyílik az Öreg-tóra és a belvárosra is. A kopár mészkő fennsíkon a barokk Kálvária-szoborcsoport és a Fellner Jakab tervei alapján épült fehér kápolna vonzzák a szemet, de a legnépszerűbb pont a dombon kétségtelenül a 40 méter magas kilátótorony. A Fellner Jakab-kilátó 1939-ben épült és eredetileg sörétöntő toronyként szolgált: a torony tetejéből csepegtették az olvadt ólmot a földszinten lévő vizes edénybe. Zuhanás közben az ólomcseppek gömbalakot vettek fel, a vízbe érkezve pedig már így szilárdultak meg, így az apró lövedékek készítéséhez valóban szükség volt egy egész toronyra, egészen a hatvanas évekig, amikor új technikával folytatták a gyártásukat. A kilátóba 175 lépcsőfok visz fel. A Kálvária-domb tövében, az egykori kőfejtő udvarán található a Szabadtéri Geológiai Múzeum is, ahol többszáz millió éves leleteket tanulmányozhatunk.

Irány a Kálvária-domb! Kép forrása: wikipedia

Tatai Fényes tanösvény

Tata a vizek városa, így természetes, hogy a listánkra is került még „vizes” látnivaló. A Fényes tanösvény a Fényes fürdő természetvédelmi területén kapott helyett, a 18 állomásos, 1350 méter hosszú cölöpsétányon pedig a karsztforrások és láperdők világával ismerkedhetünk meg. Az út során találkozhatsz teknősökkel, békákkal, vízimadarakkal és hódokkal is, de körülnézhetsz a fa kilátóból is.

A bejegyzés a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével készült.

Ajánlatok