accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezekkel a téli túrákkal sétáld le a bejglit! Te melyik belföldi túrát ajánlod januárban?

Katya /

Újévi fogadalom, vagy csak szívesen kipattannál a fotelből a bejgli- és szaloncukor-cunami után, valami érdekeset keresve? Ezek a rövid, téli túrák garantáltan felráznak a januári bágyadtságból. Csodaszép hazai helyeket mutatunk.

Kányavári-sziget

A Kis-Balaton rejtett kincse, a szabadon látogatható, vadregényes Kányavári-sziget. Télen is különleges, szó szerint a nyugalom szigete, ami egy íves, fahídról közelíthető meg. Innen indul a Búbos Vöcsök tanösvény, de a közelben két kilátóból is rácsodálkozhatsz a környező vízfelületre és a változatos élővilágára. Ez egy könnyedebb séta (a tanösvény hossza 1,5 km), de tökéletes, ha csak egy kis békére és friss levegőre vágysz.

Boszorkánykő és Salgó vára

Salgótarjántól nem messze, a Medve-fennsík egyik sziklaszirtjén emelkedik felénk a Salgó vára. A 625 méter magas csúcs viszonylag könnyen meghódítható, kényelmes tempóval kb. 2-3 órát érdemes rászánni a közel 4 km hosszú túrára. Autóval az egykori Dornay-fogadó előtti parkolót keresd, de tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető Salgótarjánról. A várrom ingyenesen látogatható bármikor, a romokat bejárva ellátni a Bükk, a Mátra, a Börzsöny és a Cserhát csúcsaiig is. Mégis, a legszebb körpanoráma pár percnyi sétára, a Boszorkánykőről nyílik.

Regéci vár

Egy másik magaslatot is ajánlunk a tériszonytól nem félőknek és a várak szerelmeseinek: a regéci várat, ahol II. Rákóczi Ferenc töltötte gyermekéveit. A vár jól védhető helyen, egy vulkáni kúpon áll 693 méter magasan, Regéc és Mogyoróska között nagyjából félúton. Bár a vártól nem messze parkoló is található, bátran vágj neki gyalog az említett két falu bármelyikéből, hiszen az út mindkettőtől csupán fél óra sétát vesz igénybe (azonban, ha szeretnéd megnézni miként telt II. Rákóczi Ferenc gyermekkora a regéci várban, ajánljuk, hogy ne hagyd ki a regéci látogatóközpontot). A vár télen csak hétvégén látogatható, ekkor viszont benézhetsz az Öregtoronyba és vezetéssel felfedezheted a nyáron felújított palotaszárnyat és interaktív kiállítását is.

Apci tengerszem

A Széleskő-bányatavat sokan csak apci Tengerszemként ismerjük káprázatos, tiszta smaragdzöld vize és a körülötte emelkedő sziklafal miatt. A Mátra déli lábánál lévő Apci tengerszem egy andezit bánya gödre volt, amelyet a bánya bezárása után a csapadék töltött fel lassan és kezdték el az idelátogatók szépsége miatt tengerszemnek nevezni. A páratlan szépségű tó körbe is kerülhető – noha az út nehezen járható, ezért csak alkalmas cipőben és száraz időben indulj neki -, de a sziklaszirtekről minden irányból lenyűgöző a kilátás. Egy kisebb sétához ajánljuk a tó és a környező erdő bejárását, ha pedig többre vágysz, akkor egy nagyobb, 10 km-es hosszú körtúrán is felfedezheted az Apci tengerszemet.

Baglyas-hegy

Kevésbé ismert kirándulóhely, pedig az innen nyíló látvány és az útvonal érdekessége miatt nagyobb figyelmet érdemelne a Várpalota fölött emelkedő Baglyas-hegy. A Keleti-Bakonyban megbúvó, 363 méter magas mészkő- és dolomithegy messziről fehérlik a város felett. Odafele kopár hegygerinc, fehér sziklafalak, zöld bokrok sorakoznak, a hegytetőn pedig egy kopjafa is áll. A csúcshódítók jutalma a remek kilátás Csókakőre, Székesfehérvárra, a Burok-völgyre, a Tési-fennsíkra és természetesen a Bakony hegyeire. A Baglyas-hegy több útvonalon is megközelíthető, Bakonykútiból kb. 4 km-es sétával érhető el a hegycsúcs.

A bejegyzés a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából jelenhetett meg.

Ajánlatok