accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Télből a nyárba – Irány Curacao!

lanymajom /

Nagyon sok ajánlatot lehet találni Aruba szigeréte, de mi mégis úgy döntöttünk, hogy a kevésbé amerikai turistákra szakosodott Curacaót nézzük meg, ami szintén a Holland Királyság része. Az utunk január vége, február elejére esett. Mint később  kiderült, ebben az időszakban  a legszebb a természet, ez az esős  időszak vége, ilyenkor nyílnak a virágok és zöld  az egész sziget. A hőmérséklet 27-30 fok közötti nappal, 25-27 fok éjszaka, állandó széllel és napi pár 10-15 perces záporral, ami néha különösen frissítő. Úgy hallottuk a nyár nagyon forró, végére szinte minden növény  kiég és kopár lesz a sziget, ezért aki teheti, májusig utazzon. Az utunk Budapestről, Amszterdamon keresztül  egyenesen Curacaóra, Willemstadba vezetett. Az út hossza kb 9,5 óra AMS-CUR. Az időeltolódás -5 óra. Kelemennel (KLM) utaztunk, az út alatt  kétszeri étkezés, különféle  nasik, és korlátlan italfogyasztás.

A szigetre való belépéshez ED card (Embarkation-Disembarkation Card) kitöltésére van szükség- ajánlom kitölteni  és kinyomtatni az online verziót a Curacao.com -on, így nem kell sorban állni a vámellenőrzésen, hanem egy Amszterdamihoz hasonló automata kapu ellenőrzi az útlevelet.

A turisták nagy része autót bérel, kesőbb rájottünk, hogy okkal. A szigeten a közlekedés megoldható taxival is, aminek fix tarifája van, nincs taxióra, tehát előzetes áregyeztetés ajánlott (Reptér-Belváros kb.30-35$, Reptér – Mamabo beach 40$). A buszos közlekedés jóval olcsóbb- 2$/út, viszont kicsit komplikáltabb. Hivatalos taxik rendszáma TX + szám. A nagy “városi buszok” viszonylag ritkán járnak. A 9 személyes kisbuszok elég gyakran, de rendszertelenül járnak a fontosabb útvonalakon. Buszmegállókban, útszélén leintésre megállnak. Az olcsó venezuelai olajnak köszönhetően olcsó az üzemanyag, így mindenki mindenhova autózik, ami megnehezíti a gyalogos közlekedést. Eléggé rosz a gyalogos infrastruktúra, sok helyen nincs gyalogátkelőhely és járda sem. Mindenhol lehet dolláral fizetni, vagy a saját valutájukkal a Netherland Antilles Florin-nal (NAFL) amit Guilder-nak is hívnak- az árfolyam 1 USD = 1.79 NAFL. Legtöbbször USD-ben kaptunk is vissza. Mindenki beszél hollandul és angolul is, tehát nyelvi gondok nem voltak.

Választásunk a Van der Valk Kontiki Beach Resortra esett. Hittünk a szép képeknek és nem is csalódtunk, sőt a valóságban még szebb volt mint a képeken. A szállás megoldható jóval olcsóbban is, de a város közeli tengerpartok reszortokhoz tartoznak, így csak belépődíj ellenében látogathatóak. Távolabb Willemstadtól nyugat felé (Westpunt) sok nyilvános természetes partszakasz talalható. Ezeket a partszakaszokat csak autóval tudjuk bejárni, tehát aki nem tengerparti reszortba készül, annak autóbérlés erősen ajánlott. A Kontitki Resorthoz a Cabana és a Mood Beach partszakasza tartozik, hotel vendégeinek ingyenes. A hotel közvetlen szomszédságában található a Mambo Boulevard is, ahol több bár és étterem található. Az említett partszakaszok hullámtörővel vannak elválasztva a nyílt tengertől, gondolom mind a hullámoktól mind az emberi húsra gerjedő tengeri élővilágtól volt hivatott védeni minket. Kisebb halak, max 20 centisek átjönnek, tehát snorkelingre tökéletes. Búvárszemüveget mindenképp vigyetek. Nem mesze található a Curacao Sea Aquarium, delfinshow-val, cápaetetéssel és a szokásos Aquarium cuccokkal, belépő 21$/fő, kb félnapos program. Delfinpuszi fotóval +20$, úszás a  delfinekkel 175$. Ajánlani tudom még a belvárost, valamint a Landhuis Chobolobo-t, ahol az eredeti kék Curacao Likőrt gyártják. Ingyen látogatható. Nagyon jó koktélokat készítenek és nem mérik mililiterre pontosan az alkoholt, tehát ütött is rendesen a tűző napon. A szúnyogok nem olyan veszélysek. Csípés utan 10 perccel nyoma sincs. DEET tartalmú repellentet kell használni ellenük. Kötelező védőoltás nem szükséges. A csapvíz iható -sótlanított tengervíz. Ami az ételkínálatot illeti, erős a holland/európai befolyás, tehát lényegében az van, ami itthon. Van olasz, kínai, grill, BBQ, tengeri kütyük, mexikói. Bisztrósan kb. 10-15$, átlagos étteremben 20-25$/fő. Egy pizza/tészta kb 15$, sör 4-7$, koktél 8$. Kettőnknek egy vacsora itallal 50-70$-ba jött ki. A helyiekkel nem volt gond, pedig busszal jártunk, amit a különboző fórumokon nem nagyon ajánlanak (gondolom amerikaiak). A közbiztonság jó, de látszatra lehet, hogy sok a kétes alak.A külterületeken elég sok a szemét, kb. mint Szicílián, Dél-Olaszországban. Az ajándéktárgyak a boltokban drágák, de a belvárosi piacon – a buszmegálló mellett- negyed áron ugyanazt meg lehet venni. Különböző napi hajós programok: Snorkel to the West: 75$, Day trip to Klein Curacao: 80-100$ Mivel ritka az akciós repjegy és a választott hotel is a drágább kategória, ezért ez a nyaralás nem olcsó, de minden pénzt megért a Kontiki Resort gyönyörű környezete.


Szerző: Oros Tamás

Ajánlatok